515 Windows Design Photos And Ideas

Modern windows have the vital task of connecting your home with the outside world. Bringing in air and light, they provide opportunities for contemplation when arranged above a dining nook, or a portal to the natural world when overlooking an oceanside scene. Framed with wood, metal, or vinyl, these inspiring window designs range from skylights to picture windows.

The stained glass windows "bring that little bit of sprinkling of color into the space, and then everything else is just super high-contrast white," says Rausch.
The concrete bench meets the wood of the built-in media cabinet. The floors are also concrete, poured to match the existing floors in the kitchen.
A new skylight on the eastern slope of the roof brings additional light to the music room.
Large glass doors slide open to reveal views of forest canopy to the east. “This strategic design device is used consistently throughout the house to extend spaces beyond their modest proportion,” note the architects.
Glass panels in the hallway frame outdoor views and create an expansive sense of the property.
The dormer windows frame views over the neighboring yard. The openings are conceived as simple slices taken from the gabled form.
The motif continues in a window between the bedroom and bathroom.
The recycled blackbutt shiplap will weather over time, revealing a grayish hue as it ages.
“All window openings have reveals formed by the walls folding into them, which increases the light refraction coming into the rooms,” explain the architects.
A large interior window allows light to reach the main living spaces.
Olympia Prairie Home windows
Across from the third-story study room, the master bedroom is furnished with Fritz Hansen PK22 loungers by Poul Kjaerholm and a round, black Marquina mable Ballerina coffee table designed by Nendo for Marsotto Edizioni.
A new window allows items to be passed from the kitchen to the outdoors, for easier entertaining.
The new dormer acts as a skylight for the living room, and also brings light to the upper level, thanks to a cut-out in the hallway.
The upper loft is an open-air platform sheltered under the roof, and offers "a peaceful vantage point
The flooring includes much of the original oak wood, with few replacements that blend in well and glass corners create a seamless connection between the wooded landscape and interior living spaces.
On the other side of the porch is the guest suite.
The master bedroom features an antique Norwegian bed rebuilt by Strønes Snekkerversksted.
Seeking to add a third level to his home in China’s Fujian Province, a sea captain was deterred due to the toll his property had taken from the coastal climate. The ocean and rain had caused erosion and water seepage, dooming the building’s structural integrity. Beijing-based Vector Architects stepped in with a solution—a 4.72 inch-thick layer of concrete wall that would be added to the home’s existing brick masonry. This allowed for a reconfiguration of the interior spaces, so living areas and the master bedroom would be situated on the sea-facing side for an abundance of natural light, the best views, and better ventilation.
While once not much of a looker, the redone property now boasts a sauna, among other luxurious amenities.
With a team of two people, the main frame took two days to erect, and the external linings and cladding took four days to install. The internal linings, underfloor heating, flooring, and furniture took a further four days’ work, for a total of 20 person days. The only specialists required were the spray insulation contractor and an electrician.
The open-air sides provide an opportunity for connection between those inside the structure and those passing by it.
Special moments are integrated throughout the home which provide function for both the parents and kids. Here, a deep window doubles as a reading nook.
Large expanses of glass lead to the deck and panoramic desert views.
Rustic stairs lead to a pair of dormitory-style bedrooms with west-facing windows.
Plants and antique shelving serve as a divide between the check-in area and the rest of the lobby, which includes the dining area of Dóttir, the hotel's restaurant.
The main level houses the kitchen, dining, and living spaces, tied together by a continuous wooden wainscot whose series of half-round profiles echoes the design of the conduit screen outside.
Large windows in the upstairs bedrooms create the illusion of being immersed in the treetops. The custom furniture is by Santiago Torres.
The perimetral circulations became into interior corridors
"As one moves between levels, a variety of unexpected vantage points and views are revealed," says the firm.
Homes with abundant natural light are optimal for an indoor garden.
This cozy perch is begging you to sit down with a good book.
“I think my favorite part of the house is the dining area in the great room,” says Kieron. “It points one’s gaze toward the majestic canopy of the cypress hedgerow abutting the Gualala river; I never tire of that landscape. Also, in the stillness of the early morning, the deer graze around the glass box that is Skyfall, and I feel like roles have reversed and they have come to visit their human zoo.”
“I wanted it to feel almost like you’re in a helicopter when you’re on the top floor,” adds Clive.
Pivoting brass shutters were custom built to highlight the shape of the windows. They can be turned to block views for privacy.
In the front yard, an existing jacaranda tree anchors the otherwise new landscape design.
The interior design includes dedicated spaces for the family's creative pursuits, such as music, art, and cooking.
Openings in the slats connect to the apartment’s HVAC system. “The wooden panels between the living room and the master suite hides all the air conditioning equipment and can be opened anytime,” says the firm.
The stretch of windows on this wall is over 42 feet long. An Atollo table lamp sits on the counter.
The backyard garden is an oasis from city life, with room for plenty of outdoor seating. Mossman also revived a small, detached studio off to the left.
Operable windows allow for natural ventilation and can be securely closed during typhoon season.
CVC House by Estudio MMX
A gradient of skylights in the hallway ranges from a vermilion triangle at the master bedroom end to a bright yellow at the living area.
Rectangular cutouts add a whimsical touch to the playhouse.
The master bedroom and a lofted child’s room are situated on opposite ends of the home, linked together by a catwalk that overlooks the main lower living areas.
Ten-foot windows frame views of a Zen garden built along the exterior in front of the home.
The lower level is lined with walls of glass, including clerestory windows that distribute light throughout the residence.
Windows frame spectacular views of the landscape.
Dappled light streams in through the louvers, avoiding overheating from the sun but still providing enough daylight to reduce the need for electrical lighting during the day.
The secondary, internal facade of glass can be opened and closed with large sliding glass doors. Bedrooms contain minimal furniture that is produced as prefabricated sections that are then inserted into the frame created by the steel structure.
Upon entering the home, a central gathering of clerestory windows immediately focuses the view. Architects Bridgett Shank and Megan Carter refer to this architectural feature as a ‘light monitor.’