198 Windows Metal Design Photos And Ideas

Modern windows have the vital task of connecting your home with the outside world. Bringing in air and light, they provide opportunities for contemplation when arranged above a dining nook, or a portal to the natural world when overlooking an oceanside scene. Framed with wood, metal, or vinyl, these inspiring window designs range from skylights to picture windows.

Large glass doors slide open to reveal views of forest canopy to the east. “This strategic design device is used consistently throughout the house to extend spaces beyond their modest proportion,” note the architects.
Glass panels in the hallway frame outdoor views and create an expansive sense of the property.
The recycled blackbutt shiplap will weather over time, revealing a grayish hue as it ages.
“All window openings have reveals formed by the walls folding into them, which increases the light refraction coming into the rooms,” explain the architects.
Olympia Prairie Home windows
Across from the third-story study room, the master bedroom is furnished with Fritz Hansen PK22 loungers by Poul Kjaerholm and a round, black Marquina mable Ballerina coffee table designed by Nendo for Marsotto Edizioni.
The flooring includes much of the original oak wood, with few replacements that blend in well and glass corners create a seamless connection between the wooded landscape and interior living spaces.
On the other side of the porch is the guest suite.
Plants and antique shelving serve as a divide between the check-in area and the rest of the lobby, which includes the dining area of Dóttir, the hotel's restaurant.
The main level houses the kitchen, dining, and living spaces, tied together by a continuous wooden wainscot whose series of half-round profiles echoes the design of the conduit screen outside.
The perimetral circulations became into interior corridors
Pivoting brass shutters were custom built to highlight the shape of the windows. They can be turned to block views for privacy.
In the front yard, an existing jacaranda tree anchors the otherwise new landscape design.
Openings in the slats connect to the apartment’s HVAC system. “The wooden panels between the living room and the master suite hides all the air conditioning equipment and can be opened anytime,” says the firm.
The stretch of windows on this wall is over 42 feet long. An Atollo table lamp sits on the counter.
Operable windows allow for natural ventilation and can be securely closed during typhoon season.
CVC House by Estudio MMX
The master bedroom and a lofted child’s room are situated on opposite ends of the home, linked together by a catwalk that overlooks the main lower living areas.
Ten-foot windows frame views of a Zen garden built along the exterior in front of the home.
The lower level is lined with walls of glass, including clerestory windows that distribute light throughout the residence.
The secondary, internal facade of glass can be opened and closed with large sliding glass doors. Bedrooms contain minimal furniture that is produced as prefabricated sections that are then inserted into the frame created by the steel structure.
Another view of the library and an expansive window that floods the space in natural light.
Derek Gray of Bay West Builders made the entry bench from wood earmarked for an unbuilt breakfast bar. Radiant-heated concrete floors offer a polished counterpoint to the board-formed walls outside.
Windows are deeply recessed into the home's original masonry walls, which are thick and solid. Martins | Afonso Atelier de Design opted to clad the frames of the windows with wood and create sitting nooks that take advantage of this depth.
One of the highlights of these cabins are the mountain views that fill its rooms.
The plan of this house in British Columbia by Vancouver architects Heather Howat and David Battersby of BattersbyHowat Architects revolves around a rocky outcropping lush with life that acts as the home’s central atrium. The granite was left intact in order to serve as the nucleus of the courtyard, and the walls of windows draw a wealth of natural daylight into the back of the building.
Cozy on up to the bespoke bar and enjoy a hand-crafted cocktail with views of Antwerp.
The bar at August is a luxe, comfortable setting in which to relax after work or to enjoy a drink with friends on the weekend.
The open plan layout features a double-height central space.
The view of the church from the upstairs dormer.
As a thought-provoking exploration of environment and design, this minimalist ring-shaped holiday home in Aragon, Spain, abandons boundaries and opens itself up to nature. Designed with a distinct shape and circular symmetry, the indoor and outdoor spaces of Solo Circle are visually and physically linked to the house’s hilltop wilderness setting, as well as a sun-soaked interior courtyard with a pool.
Simple geometry, natural materials, and large openings which engage with the surrounding mountainous views create a contemporary retreat to relax and unwind.
The lower level is clad in locally sourced stone. The punched windows feature weathered steel accents.
Miguel Angel Aragonés is seen in the cantilevered second-floor bedroom that overlooks the rear courtyard.
Available as a holiday rental, the house comes with multiple bedrooms, a spacious kitchen, living areas, a hot tub, and a fitness center.
While modern in style, Heva channels the beauty of nature.
The colored lights in the home change from warm honey hues to deep reds to light blues and purples.
The double-height glass is layered over with a brise-soleil at the upper floor which screens sun, adds visual interest to the facade, and creates lovely interior shadows.
Two large sliding doors centered with the tasting room bar bring the vineyard into the space, while also serving as a passive cooling system in the summer when used in tandem with the upper clerestory windows.
Like Irving Gill’s Dodge House, Zamarbide’s dwelling is designed to capture changing shadows and daylight with its minimalist surfaces while framing views through arched windows.
Locally sourced, low-emitting materials were used inside and out. The floors throughout are bamboo.
Guests encounter Winner/Loser (2018), two bull sharks preserved in formaldehyde, upon entering the suite.
A skylight brightens the entryway.
Mount Pleasant Modern: Front Entry Interior
A section of the metal wall can be swung open to a 45-degree angle where it meets the opened glass door of the atelier and both lock into place. The moveable wall also has a hidden triangular ceiling piece that provides a cap to the extended passageway.
The interiors are lined with pinewood, and textiles within the cabins are made of 100-percent local wool.
View looking up at facade from sidewalk.
Living area, looking toward entry alcove and through front bay window up street.
Dining area and light-well window.
Detail at front bay window corner.
The upper section of the façade is clad in timber, and features large steel-framed windows that extend slightly beyond the siding.