344 Office Shelves Design Photos And Ideas

Whether it be a study, library, or craft room, the modern office is a tranquil place for you to flex your creativity, conduct meetings, and carry out day-to-day business. Cram the shelves with your favorite books, put the table in the middle of your room, or splurge on the perfect desk lamp—a great office should reflect your personal taste and inspire your best work.

Artful cutouts allow the branch of the tree to snake through the wall, making for a dreamy place to get some work done.
An office nook is tucked behind sliding doors in the bedroom closet.
Originally intended as a play structure for the couple's daughter, the tea house instead became an office, stocked with Charles and Ray Eames-designed furniture in honor of the nearby Eames House.
Chris, at left, and Techentin stand in the library, which they outfitted with a solid brass counter. The multi pendant is by Louis Weisdorf and the refrigerator is by U-Line.
In the library, tucked beneath the renovated staircase, is a reading nook featuring cushion fabric by Sarah Morris for Maharam. The pendant is by Louis Weisdorf for Gubi, and the sconce is by Bernard Schottlander for DCW éditions.
The home features a large pottery studio for the client, who is a ceramic artist. The history of ceramics informed much of the design.
A dramatic black-painted wall is a backdrop for the home office. The renovation has compelled the couple to move into the home full-time and rent their Seattle townhome.
The library is also equipped with a full bathroom, tucked behind the partition wall to enable the husband to use the space late into the evening without disturbing his wife’s sleep.
The library features a chaise lounge that allows the husband to see patients at home. There is also a private veranda, which is part of the roof slab over the guest bedroom.
The husband is a psychoanalyst who attends to patients in São Paulo as well as in the home—hence the generous proportions of the library and office.
A wall on the second level features a built-in bookcase with a reading nook.
The office on the second level is outfitted with a built-in desk and bookcase that spans the length of the walls.
Ben Koush’s studio office faces the street and features a sleek modern desk he designed, as well as built-in bookshelves filled with colorful books and art.
The garage interior was completely redone with a new concrete floor, glass doors, and practical storage.
A longstanding relationship between FMD Architects and CCB Envico made this project possible.
The upstairs is a lovely multifunctional space for the owners to go for peace and quiet and views of the garden, but it's also a favorite spot their grandchildren who enjoy playing with Legos.
The library, or “basket of books,” feels like a warm cocoon. The prints along the bottom shelf are by Giorgio Morandi.
Study hideaway
Curved green panelled joinery towards the study hideaway
A built-in desk creates an office area for two at one end of the living room.
Clever joinery units throughout the home are strategically located to avoid unnecessary clutter. The long study on the ground floor—which runs in front of the children’s bedrooms—has plenty of desk space for all four children to do homework and study.
The study on the first floor is in the more private principal bedroom wing of the home. Like the rest of the rooms, it features bespoke American oak timber joinery.
The stepped wooden platforms provide built-in seats for the library. Down the stairs to the left is a guest room.
The corner library takes color inspiration from the facade.
The second level showcases built-in cabinetry and an office area crafted from cedar.
A variety of storage units—from built-in shelving to contemporary cabinets—provide plentiful space for the homeowner’s book collection.
With the Murphy bed folded up, ample space is given to other programs.
Window counters are relevant for serious work or casual break-out areas.
On the walls, acoustic pin-up panels aid creative thinking and discussion, and peg walls let tenants personalize their spaces.
The furniture, such as the tables and benches, are designed with wheels so as to enable different configurations.
The upstairs landing features an office, sitting area, and enough storage for a family of four.
Above the kitchen, the mezzanine level holds a workspace with a view. The sharp pitch of the roof opens up the space below it, so this area doesn’t feel cramped. Note the reoccurring motif of rounded joinery in the main spaces, which plays off of the angular moments.
A timber screen divides the library/study within the living space. It can be opened up to make a direct connection, or left closed for a layer of privacy. This was a key element of the scheme, as it creates a direct line of view through the living spaces from the sunken courtyard to the water.
The drawing room has a table and chairs from the brand SoLIFE.
The pastel color palette is—consciously or unconsciously—influenced by Japan’s kawaii culture. White walls and concrete floors make the colors pop.
The lower level of the home has been transformed into the firm’s studio space. Here floor-to-ceiling bookshelves line one wall. The Big Bell pendant is from 24d-Studio’s lighting collection.
The timber interior is punctuated by three glazed panels—two windows and a skylight—that allow ample natural light into the space and avoid the interior feeling claustrophobic.
Hermès wallpaper is an eye-catching backdrop to a shelf and desk system designed by Reath and constructed by woodworker Joshua West Smith.
Custom-milled built-ins provide ample storage.
"I've always loved the way buildings look when they're under construction, and the walls of the office are basically like open framing," Davis says.
The office features bespoke timber shelves, desks, and cabinets crafted from white oak. “My wife and I designed each piece of millwork, and we reviewed each interior elevation for function,” says Joseph. “Our senior project architect prepared the fabrication shop drawings, and we hired the fabricator directly, which allowed us to bypass the costly middle man and gave us complete quality control. We then hired a local carpenter to install and then finish the millwork on-site.”
The overhang's trellis detail mitigates glare while letting filtered views and light through. The clean design draws the eye forward to the trees across the house.
The study at the top of the stairs allows access to the first-floor deck, and it’s one of the most unique design features in the home. “The raw brass swinging arm light can be rotated off the wall and positioned as required when sitting at the desk, while the light can be swung against the wall when accessing the deck,” Rhodes says.
The library looks out on the inner courtyard.
The library and home office space were painted a bold shade of black. The red leather Golfo dei Poeti lounge chair is by Matteo Grassi.
Despite events being cancelled, Jule’s workflow remains about the same, especially as she’s used to working from home. Here, she sits at her World Market desk over a playful NuLoom rug.
Charlotte Perriand’s LC7 chair stands in the bedroom’s office nook, which also has a desk lamp scooped up from a Marseille flea market.
A bespoke oak desk in the more private family room on the first floor offers a space for family members to work or study in private.
In the parsonage volume, the floors are American oak with a black finish. An integrated desk designates a place to work from home.
Made of oak, a wall of shelves accommodates an office nook accented with a slim Superlight table lamp from Pablo.
A third-floor study room overlooks the atrium.
If you thought being productive at home was just another oxymoron, think again. Here are six tips for creating a focus-friendly home office.