89 Dining Room Standard Layout Fireplace Design Photos And Ideas

This highly decorative dining room features complementary patterned wallpapers from the 2LG Studio collection for Graham & Brown. "Because ceilings are above your eyeline, using a patterned wallpaper can give life to a space without being overwhelming,
"Lipstick
Bluestone tiles run beneath the freestanding fireplace and up the stair treads.
The team converted the existing window to a door, with stairs that lead to a new roof deck.
Tsai Design relocated the bedroom. In its place are the main living areas, including the dining room seen here. A built-in bench tucks neatly beneath the interior window.
Wardrobe cabinets from Reform stand on either side of the fireplace, maximizing storage. 
The new arched window brings light and views into the open-plan kitchen and dining area. Five colorful, geometric pendants designed by Jula Jessen for Schneid's Junit collection hangs over the dining table. 
Custom storage and bookshelves were inserted between the preserved fireplace columns. The slight hint of wood grain beneath the stain imbues subtle texture. The waist-high shelf can act as a buffet, or art display, and the table is from Design Within Reach. The pendants are from Allied Maker.
Petillaut designed a modernist built-in oak table that cantilevers in the dining room, preserving space in the open-plan area. Custom chairs with a slim silhouette also help to conserve space and create an airy quality for the room.
The couple played with scale and added in large furnishings to complement the tall ceilings.
Painted steel panels frame the fireplace in the dining room and make the structure seemingly disappear, leaving only the fire visible. These steel panels also mirror the horizontal form and height of the kitchen wall it is facing.
The full-height chimney stack creates a natural division between the dining and living room to the right. A wall of windows caps one end of the space, warming it with natural light and providing picturesque views of the landscape.
The wood panels also conceal easy-to-access storage. "Most people are surprised to find that there's actually storage there," says Preda.
Living and dining spaces are open to one another, providing ample space for the whole family to gather. A white pendant light by LAAL hangs above the Provincial Table by The Wood Room.
A look back at the dining room and its large windows overlooking the veranda. The large space seamlessly flows with the living room, but also offers pocket doors to divide the space as needed.
The dining room is for the kids with funky blue and red chairs, gold Ellie Kishimoto wallpaper that is reminiscent of the ornate wallpaper that may existed in this home in the 19th century, and a large table. The fireplace, which is original, was recovered in marble.
The formal dining room, accessible from the kitchen through a set of walnut doors, features an original stone fireplace that dates to the 13th century.
The mahogany woodwork was painted white to brighten the interior and make the stained glass windows stand out.
The open kitchen faces a wall of above-counter windows that let in plenty of light. The dining table maintains the material palette of wood and black.
The dining and living also overlook the backyard pool.
Major interior moves include restoring the tinted concrete flooring throughout, as well as the abundance of Philippine mahogany in the ceiling, walls, and cabinetry. The team also built custom furnishings designed by Wright, such as the dining room table, here surrounded by Nakashima chairs.
At the opposite end of the parlor level is the dining room.
The doors mix wood and glass to allow for easy indoor/outdoor living, while the open floor plan keeps things airy.
Drawing inspiration from Sweden, Holman set mismatched chairs at the dining table that are just similar enough.
The dining area overlooks the sunken living room.
The dining room.
The live-edge dining table is topped with a Lindsey Adelman chandelier.
The kitchen overlooks the dining area, adding to the breezy flow of the public space. The home features polished concrete floors throughout.
This midcentury marvel was the personal home of architect Preston Bolton. Recent renovations honor the home's history; the dining room features large skylights, brick pillars, and iconic midcentury furnishings.
The material and color choices—spotted gum, and clean white and gray—were inspired by the environment of Castlecrag.
The dining area lies just off the kitchen.
The kitchen also includes a small dining area and a stone fireplace.
The dining room.
The dining room stands in stark contrast to the light-filled kitchen.
The living/dining room boasts designer lighting and a wood-burning fireplace.
The green outdoor areas dissolve the boundaries between public and private, interior and exterior.
The team installed track lighting in areas that lacked space for can lights.
A steel fireplace lies between the dining space and open kitchen.
Shaker-style Salt chairs by Tom Kelley join a custom-sized Etoile dining table and Tsuru Flush Mount III pendant, both by Materia Designs.
The family gathers at an early prototype of the Achilles table from the Pinch collection. Surrounding it are chairs that were designed by Russell and produced by Ercol for London’s Holland Park School. The couple built the doors and windows themselves.
A former factory for Alexander Thomson & Sons Pattern Makers—a company that made wooden forms which were then cast in metal for propellers—this old building now has a new second floor and an excavated cellar, which has increased its floor space from 3,500 square feet to a whooping 8,500 square feet.
Overlooking the pool is Veranda, an al fresco dining venue. The design team restored and expanded the hotel’s original 1920s fireplace with a double-sided feature, adding a historic touchpoint to the new dining space.
The custom-designed wood-burning fireplace was made in Italy.
Konstantin Grcic’s Venus chairs for ClassiCon surround a table by Poliform in the formal dining room. Hill selected the Flos chandelier designed by Marcel Wanders for its "Old World reverence." The sleek fireplace mantel was designed by Hill and cobbled together onsite from three solid slabs of limestone.
A double-height Outdoor Room  provides opportunities for al fresco living all year long.
Ravit Dvir Architecture and Design
Keeping the region’s temperate climate in mind, the architects have inserted sliding doors and operable windows throughout the home to enable ventilation and decrease the need for air conditioning.
The open floor plan features an impressive great room with vaulted ceilings which have been painted white.
The couple loves to entertain, so it was important that the downstairs living area have a good flow between the kitchen, dining, and living areas. A dramatic chandelier from Lindsey Adelman hangs from the double-height ceiling, punctuating the space.
Original details include warm mahogany paneling and period-specific VCT tile throughout.
Globe pendant lighting brightens the home while bringing an authentic midcentury touch to the dining room.
Living / Dining
Full-height glazing ushers in incredible views of the hills to the south.
Before the inn opened in 1985, the veranda was an open-air front porch, with guests arriving from the river side of the property. However, in 1985 the porch was enclosed and the back of the house became the entrance.
The architects regularized the asymmetry of the longitudinal walls with two lateral, built-in benches that accommodate the spatial discrepancies with their extensions.
A wall of bookshelves with a library ladder enriches the sitting area.

The modern dining room is where the universal ritual of breaking bread brings us together. The projects below showcase elegant configurations and designs that encompass chairs and tables, bars and stools, lighting, flooring, and fireplaces.