627 Exterior Brick Siding Material Design Photos And Ideas

Although the original home had been stripped of its Heritage listing, the family valued its character and opted to maintain the original facade.
Surman Weston delivers a contemporary twist on the mock-Tudor style with minimalist interiors and intricate brickwork.
The exterior of Ditton Hill House, an A-frame new-build
This 19th-century New York factory houses the apartment of Brandon and Amy Phillips as well as the workshop for their company, Miles & May Furniture Works.
Located in Providence, Rhode Island, the American Woolens Dye house is a brick and timber structure that was originally built in 1880. The building is listed on the National Register of Historic Places, and it served as a textile mill before a thoughtful and extensive renovation transformed the property into a gorgeous live/work space.
Will Gamble Architects revived a crumbling, 17th-century structure with a svelte addition of steel, brick, and glass. The disorderly nature of the ruin is juxtaposed against the modern structure, which expands a Victorian-era residence. The facade’s brickwork was largely completed using reclaimed materials, allowing the new section to sensitively blend into its surroundings.
"The colonnade arches are turned upside down as they are better for sitting in and for playing (bombies into the pool and chasing through the garden)," say the architects.
The exterior walls were built of off-form corrugated concrete and reference the ubiquitous backyard sheds in the neighborhood.
"A long linear space without specific use is an oddity, but by locating open garden towards the street and siting the new pool behind the link, we could make a pathway space that’s all about swaying greenery and the rippling, reflected play of light," explain the architects. The link also serves as a sunroom in winter and opens up in summer.
The "bridge-like link element" that connects the original structure to the new extension also sits between the street-facing garden and a linear pool tucked behind.
The curved roof deck offers spectacular views of Melbourne's skyline. In the corner is a SZILVASSY moon jar with eucalyptus.
“The upper level curved forms come from a desire to avoid a stepped building form – the curved form comes out to make a vertical street wall and also makes the space for 2 roof decks," explains Bright. " The curved forms gently turn the corner and allow spaces to flow and circulate easily. It’s not a hard corner and allows the form to gently shift direction.”
The new concrete wall along the western perimeter contains a walled garden with a secondary entrance. Cream-colored LOHAS Nilo Rustic bricks clad the new extension to remain "sympathetic yet differentiated" from the existing red-brick Edwardian.
Located on the crest of Ruckers Hill in Northcote, the property comprises the recently restored corner-sited Edwardian and a contemporary rear-garden extension.
The original door was removed during the renovation, restored, and then replaced toward the project’s completion. The carved wood door is 11 feet tall, and Uzcategui says it adds “a distinctive element essential to the home’s history and sense of style.”
The glass-wrapped, upper-level addition came to Uzcategui as an epiphany as he stood on the roof of the home. The “tree room” now grows out of the original brick structure as if it was destined to be there all along.
The home’s original footprint, circular front driveway, and original brick facade were preserved.
As the midcentury era was winding down, architect George Smart was commissioned to design a low-slung brick and glass house at 2300 Timber Lane in Houston’s River Oaks neighborhood. The home would go on to serve as the clergy house for St. Luke’s United Methodist Church for 49 years.
In a recent remodel, the exterior received a full paint job and new landscaping.
A new brick staircase leads up to a rooftop terrace above the new section. A portion of the Victorian home was also remodeled to tie the old and new spaces together.
The disorderly nature of the ruin is juxtaposed against the modern extension and Victorian-era residence. The facade brickwork was largely completed using reclaimed materials, allowing the new section to sensitively blend into its surroundings.
Located about an hour northwest of London in Northamptonshire, a Grade II listed Victorian home was extended to encompass an adjacent cattle barn and historic ruin.
Will Gamble Architects revives a crumbling, 17th-century structure with a svelte addition of steel, brick, and glass.
“The recycled brick honors the fabric of the existing cottage whilst adding robustness and patina to complement the rugged terrain of the lake reserve,” say the architects. Only recycled bricks were used in the new construction.
Perforated anodized aluminum operable screens mitigate solar glare. The home features a mix of low-E and bushfire-rated toughened glass set within nonflammable frames.
The renovated home is topped with Colorbond metal roofing with a debris-shedding gutter design.
The brick vents, openings, and chimney flue are protected from falling embers.
“The new addition encloses a series of crafted interiors, each deceptively spacious despite the modest footprint, and designed to offer a heightened experience of landscape from within an intimate setting,” explain the architects. “Large sections of the facade slide fully away, allowing living areas to merge into the surrounding garden, and for the edge of the bathroom and bedrooms to vanish into the forest context.”
The ground-floor living space looks inward to the courtyard and is protected on all other sides by the mass of the building and the blank brick facade.
The blank north-eastern facade faces the entrance to the property. "It is the main intention of the project to create an intimate interaction with the family," says Esrawe. "By being contained, a continuous relationship with nature is integrated into the home."
A side patio leads from the front of the home to the courtyard. The same red bricks used for the facade have been used for the paving to create a seamless fabric that wraps the built form and the site.
The slim profile of the red bricks used in the facade creates a textured surface across the monolithic form, while red and brown tones of each brick create an organic, varied pattern of color.
Casa Sierra Fría is the first residential project by Esrawe Studio, the design studio founded by Mexican industrial designer Hector Esrawe in 2003. It is regarded as one of the best known design studios in the country.
The entire home is wrapped in a brick "skin" that extends onto the ground at the front and sides of the home. The entrance is found through a simple void in the facade beside a pond with floating vegetation that hints at the verdant interior.
Still House sits within a row of colorful shophouses along Koon Seng Road in Singapore’s culturally rich Joo Chiat district.
Scene Shang’s designs often feature a cloud motif, which traditionally represents rain and harvest. Here, it adorns their Kian Old Elm Wood Gate Bench.
The dark brick facade peels away into the garage, creating an interior stairwell. The garage door, like the front door, is crafted from black steel.
The warehouse-inspired front door on the southern side of the home is crafted from black steel and features a solid steel screen that slides in front of it, creating a completely blank facade.
The neighboring property has a beautiful, established garden. The gridded windows of the Park Terrace house—which take inspiration from the industrial warehouse archetype—are positioned to capture snippets of this garden, in effect borrowing the landscape. A small terrace has been cut out of the gable form to create a division between the master bedroom and the living area.
The southern facade of the home—the entrance—is a completely blank facade, which gives the home a private aspect, says the architect. The brick facade curves into the interior of the home.
The previous home on the Park Terrace site was damaged in the earthquake and subsequently demolished. Architect Phil Redmond, director of PRau, used this project to explore an archetypal industrial form which was lost as a result of the earthquakes.
When renovating a centuries-old beach cottage in Cornwall, architect Adam Casey of Watershedd covered one of the existing additions in vertical black timber.
The Newry House is situated among a row of terrace homes in Melbourne, Australia. From the street front, the home’s original character remains intact.
The long, low home sits unobtrusively atop the ridge. Large areas of glazing open the home to the landscape to the south.
An enclosed porch with a fireplace sits between the living wing and the services wing, providing a pivotal point from which the home fans out.
The simple, affordable material palette allows the home to sit comfortably within the natural landscape.
The home is oriented to take in views of Mount Canobolas in the Great Dividing Range. With an elevation of 4,577 feet, the extinct volcano is the highest mountain in the region.
Floor-to-ceiling glazing ensures natural light is plentiful throughout the home. The silvertop ash cladding on the exterior will develop a silver-gray patina over time.
The home is respectful to the rural site and champions the view. Thanks to the prefab construction, there was very little earthwork and minimal site impact. This approach also helped to eliminate potential weather delays—which would have been likely as, owing to the high altitude, the area frequently experiences frost and snow in winter months.
The herringbone pattern in the screen casts a play of shadows depending on the time of day.
The privacy screen is composed of timber battens painted black and mounted on a steel frame.
Tsai Design intervened with a rear extension that contrasts with the heritage front. Now, the owners can enjoy the deck off the lower-level workshop. Above that, a privacy screen conceals a second-floor deck off the new principal bedroom.
The original building has a Victorian-era street-facing facade, which was retained in the remodel.
BVDS Architecture didn’t do any work to the exterior, apart from the box dormer which is clad in tiles to meet permitted development requirements. "From the outside, I think some people would regard the extension as a mistake, as it defies logic to build something that is only half a floor high," says architect George Bradley.
Determining the structural integrity of the original brick dairy was paramount to the design of the new addition perched above. The existing brick walls, footings, and roof structure were all assessed, and steel features prominently in the extension to ensure stability.
The dairy is juxtaposed against the “modern industrial” extension, which is clad in Cemintel Barestone panels. The original facade and windows of the dairy bring a unique character to the project.
The living space extends out into the small backyard through large bifold doors. Horizontal weatherboards and vertical Mini Orb steel cladding creates a graphic, minimal rear facade that contrasts with the surrounding inner-city environment.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.