213 Exterior Curved Roofline Design Photos And Ideas

The cedar-wrapped house, designed by BriggsKnowles A+D, is gently curved at the center.
Upon receiving this 98-square-foot Caravel from Ohio, the couple demolished the interior in a few days. "We had two good friends visiting, and the four of us picked up the entire shell and moved it off the frame," says Oliver. "It was such a rush and so empowering to do that as a team of women." The silver shell had to be removed to execute a full chassis repair and replacement by a certified welder.
The dining room is set in the center of the triple-height space at the heart of the home. A replica of the Oval dining table by Saarinen is paired with Wishbone chairs by Carl Hansen and Sons. Davide Groppi’s Moon pendant lamp hangs above.
The highly insulated home is fitted with triple-glazed windows throughout, as well as 150-mm-thick Celotex insulation.
The home’s facade is covered with over 41,000 Kent-style tiles that were locally produced with traditional craft skills in six shades—from dark red at the base to light gray at the top.
Each roundel is topped with a skylight to bring in daylight, while taking advantage of the stack effect for natural cooling.
Bumper Oast’s frame was built with thick timber modules topped with prefabricated cones craned into position.
Located in the protected countryside of Marden, the nearly 2,500-square-foot Bumpers Oast house pays homage to the Kentish vernacular.
On the interior, Oceanair blinds are used as window coverings.
With the exterior in good condition, the aluminum hull didn’t need much work other than prepping for its new coat of Sprinter Blue Grey.
“Cath and I’ve worked on a bunch of renovation projects,” Ryan says. “We have fun and enjoy working together—it’s our shared hobby.”
Oasis Tiny House, clad in teal-painted plywood and a metal roof that's pitched in the front and curved in the rear, was designed and built by Ellie and Dan Madsen of Paradise Tiny Homes in Keaau, Hawaii.
The design team made extensive use of Australian hardwood—both internally and externally— to reference the rural setting.
The main living space leads onto a side deck with a timber canopy, providing a sheltered outdoor space for dining and socializing.
A garage is located at the rear of the home. The large overhang of the roof provides shading to the bunk room windows.
The home is called The Barn, as it was inspired by the American barns that the couple admired on travels throughout the United States.
Successful cabin designs allowed for the easy expansion into larger saunas as well. Taking the same shape as a small-to-mid-sized hut, the company offers two six-person saunas.
The company's Iglusauna is available in three main sizes—from an egg-like, four-person model, to a six-person model that resembles the cabins.
Raimon Torres was the son of the pioneering modernist architect Josep Torres Clavé, who died during the Spanish Civil War. Born and educated in Barcelona, Torres followed his father’s example and went on to collaborate with Josep Lluís Sert and Erwin Broner, among others. In 1961, soon after graduating from architecture school, Torres moved to Ibiza and spent fifteen years living and working there as well as documenting the island and its buildings as a photographer, with its vernacular fincas serving as a key subject. Here, traditional materials and references splice with modern forms, as bare stone meets whitewashed concrete. The residence sits on a rugged hillside and faces the ocean, including a series of striking rock formations jutting out into the water.
An aerial view of the restored roofs with the curving plane of the veranda cover tucked beneath. The designers used polymer mortar for the finish of the veranda roof, "which is smooth and forms contrast with the adjacent textured tile rooftops," notes the firm.
The curved cornice at the veranda roof was built on site.
Studio Ben Allen was inspired by the textured brick "landscape" of the neighborhood. The same type of local, handmade brick from the existing home was used for the extension, creating an almost seamless transition between the two.
"The adjacent detached garage continues the home’s sculptural language with a curving roofline and high windows," says architect Olson Kundig. Inside, vaulted ceilings further echo the bright and airy interior of the home’s main living space. The garage provides an open workspace that supports the owner’s passion for restoring classic cars, as well as weather-protected storage. Just outside, a defined entry and forecourt create a multipurpose, functional space for both parking and play.
In the Brisbane suburb of Paddington, architect Scott Petherick converted a 1920s structure into Jacaranda House, a "Queenslander"-inspired home for his family on the upper level, with his workshop below. In addition to striking woodwork and filigree upward-sloping eaves that filter sunlight into the kitchen, there are perks like an intimate courtyard and alfresco fireplace.
Niko Architect and landscape firm Ecopochva designed a Moscow home that doesn’t play by the rectilinear rules of conventional architecture. Vegetation blankets the home’s concrete form, and its walls sweep upward and outward to become roofs. Molded floor-to-ceiling windows curve to grant panoramic views of the backyard and swimming pool.
The roof's siding is made of painted plywood, while the facade is constructed from glass and spruce logs.
Wave House | Olson Kundig
Wave House | Olson Kundig
Wave House | Olson Kundig
Wave House | Olson Kundig
Wave House | Olson Kundig
Wave House | Olson Kundig
Located in Karuizawa, a popular summer resort town in Japan’s Nagano Prefecture, Four Leaves is a weekend getaway designed to accommodate the homeowner and their guests in a lush, sylvan setting. Designed by Kentaro Ishida Architects Studio (KIAS), the highlight of the stunning, 2,400-square-foot house is its sloping, angular roof sections that are delicately assembled to resemble fallen leaves.
The house's elevation was inspired by Paul Rudolph's nearby Sanderling Beach Club.
Light and greenery are two elements the family's modern-inspired home offers in abundance.
A path through the front yard's native plantings leads visitors to the front door.
The landscape engulfs the strategically positioned home, hiding it from the street and from nearby neighbors.
Located at 38 Mallard Lake Road in Pound Ridge, New York, this modernist estate is one of many neighboring homes designed by the late architect and builder Vuko Tashkovich. Built in 1995, the spacious residence plays with geometric forms to maximize interior light.
One of the tenets of Treebones Resort is to build shelters that perch lightly on the land. The Autonomous Tent doesn't require a foundation, instead resting on a deck that is held to the ground with screws.
In the L-shaped home, one wing houses the public rooms—living, dining, and kitchen—and the other the bedrooms, with the master on the curved end opposite the living room.
The southern side uses glass for solar gain, as Edwards Anker designed the home using Passive House principles.
Edwards Anker clad the home in cedar shingles in a nod to the local context, as many traditional homes on Long Island use the material. "Because it's such an old craft, and cedar shingles have been around in Long Island for hundreds of years, they've developed technologies for double curving these shingles for a lot of curved shapes," says Edwards Anker.
The site’s views face south and the neighbors are to the north, so Edwards Anker positioned the thick, curved walls of the house on the northern side for privacy, while the glass planes capture the setting and ocean breezes. "It’s a very lucky orientation," says Edwards Anker. The house gains its name—Cocoon—from the curved walls.
The rear of the home faces the forest, and a wall of firewood creates a sense of seclusion. Operable windows allow for passive ventilation on the upper and lower floors.
Powers clad the exterior in western red cedar shingles, knowing that they would age gracefully over the years with minimal upkeep. They provide texture and pattern to the roof and exterior walls, which merge at the home’s apex.
The home is surrounded on three sides by forest, and its most prominent facade faces the water. Its unique acorn shape efficiently sheds rain and snow, and creates an architecturally interesting interior space.
The trailer’s original exterior boasts the hard-earned patina of decades spent on the road.
The Airstream Haus, parked in Ojai, California. August says that when your dwelling is small, it’s important to make the most of outdoor space.
Musician and interior designer August Hausman lives in a restored 1968 Airstream Land Yacht that once belonged to his father.
The barrel-vaulted roofs that top the bedroom wing and the living areas help collect rainwater into the underground cistern and "create a new topography."
Located on a relatively flat and remote 2.5-acre plot, Casa Terreno occupies two temperate zones (forest and prairie) on a sparsely populated mountain in Valle de Bravo, Mexico.
The home's sloping roofline sweeps upward from an enclosed courtyard. The character of the house changes as light hits the mix of materials—from rough stone to sleek black aluminum—throughout the day, giving it a sense of constant motion.
An external fireplace offers a cozy place to gather outside.
Casa Volta, located in Puerto Escondido, Mexico, sits among a lush landscape mere steps away from the Pacific Ocean. The almost 1,300-square-foot plan is made of six rectangular areas—alternating between open terraces and the three covered structures.
An abandoned airport terminal at New York’s John F. Kennedy International Airport was reborn as the TWA Hotel, a stylish stay that harkens on the romance of flying when it was still a novelty. Paying homage to the original architecture of the 1962 building designed by architect Eero Saarinen, JFK's only on-airport hotel is complete with midcentury modern guest rooms, a 10,000-square-foot rooftop deck with pool, and immersive experiences.
The bathroom is just to the right upon entry to the trailer. The floors are engineered hardwood in red oak by Mercier throughout, and the beechwood wall rack is a functional drop zone for bags, coats, and keys.
Oliver started by relocating the bed’s placement. "When you arrive at a campsite, you generally back the rear of your trailer into the site…so I knew I wanted to move the bed to the rear of the camper," says Oliver. "This would allow a person to lie in bed and watch the sun come up over someplace beautiful."
The Sunflower House measures 40 feet in diameter and feature walls of poured concrete. The earth berm provides insulation and helped Dresser save on exterior finishing.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.