1,628 Staircase Design Photos And Ideas - Page 2

The stairs leading up to Brenda’s studio are bathed in light from a giant wall of glass. The light fixtures are by Michael Anastassiades.
"It was important to make clear that compact living does not mean losing space for all of your collected items," says Rocha.
A built-in pine bookcase integrates with the staircase and climbs one of the walls on the first and second levels.
White plaster walls and a curved ceiling play up natural lighting, while minimalist decor and furnishings (many of which they designed themselves) make the small space feel larger.
The wrapping of the stairs mirrors that of the slide—and allows the stairs to fit beneath the low-point of the basement ceiling. “We wanted to create a light balustrade that felt a bit like a ribbon,” says architect Trevor Wallace. “The mesh was a nice way to integrate that movement.”
The HVAC has been carefully positioned around a structural beam which is the low point of the ceiling, allowing the rest of the basement level to benefit from higher ceilings. “It’s a classic Frank Lloyd Wright move,” says architect Trevor Wallace. “You compress the hallway and then every room feels bigger at the end of it.” The lighting in this space—which has been designed to drive movement down the hall—is a thin LED as there was only a few millimetres between the drywall and the HVAC.
Inside, the home has been designed as a fun space to bring the family together—including the installation of a blue slide that connects the two levels of the home.
Dappled shadows are cast by the exterior concrete screen and the cantilevered tread at the stairs.
At the first floor, a water garden sits in an integrated basin. Folded metal stairs climb above the water’s surface.
At just under 14 feet wide, the CH House could have felt cramped. But the architects created empty volumes within the plan to make it feel more spacious and airy. Standing in the double-height library, where there’s enough vertical space for a tree to grow, one can see down into the shared living areas and up into a kid’s bedroom at the fifth floor.
The central stair connects the entry foyer and the upstairs living space. From the landing, there are views out to the surrounding forest. The interior is clad in Ready Pine, a type of prefinished tongue-and-groove panel. “This was one of the biggest expenses,” says architect Tom Knezic. “But, it was worth it as drywall will start to flake when it freezes in the winter, and it meant we didn't have the hassle of carrying large sheets of drywall up the cliff. It will also last for generations.” The timber casings around the doors and windows were custom stained to match the finish of the Ready Pine.
The nearly 2,500-square-foot house is built primarily from locally sourced Douglas fir.
The home’s windows are strategically placed to provide ventilation and minimize heat gain/loss.
The railings in the casitas echo the details of the main house. The stair treads are painted the same dusty blue as the loft floor. These tiny bunkhouses are designed to sleep a family of four, and also house a little kitchenette and bathroom.
The breezeway acts as a big communal dining space, while the round table for six in the kitchen is for more casual family meals.
The ground-floor bedrooms branch off the entry hall and the steel-and-concrete spiral stair—a focal point and labor of love.
“Finishes are muted but warm and lend a calm, uplifting quality to the home,” explain the architects. “Adornment comes from the use of building materials, as opposed to the application of finishes.”
Contrasting wood finishes are visible throughout the house. The stair wall, for example, is smooth-sawn Douglas fir with a lacquer finish. Above touching height it transitions back to rough-sawn material.
To improve flow, Halsey and Levitt Halsey moved and modernized steps connecting the family room to the rest of the home.
New wood stairs were installed and stained dark brown to contrast against crisp white walls. A custom iron handrail was made to follow the curve of the stairway.
A timber platform forms the first step of the open timber staircase in the entry hallway, which leads into the dining and living space.
The lounge is accessed via two long concrete steps. On the stair opposite, the continuous vertical balustrade timbers extend to the ceiling of the second floor to form a sculptural element that allows natural light and ventilation to flow between the levels.
“The second-floor framing is slightly pulled away from the stairs so that a sliver of sunlight can wash the stairway wall and some of the main floor below,” the architect says.
Climb the steel staircase from the first floor to the living, dining, and kitchen area, which open on to a small terrace with a private garden. On the top floor, rooms for the homeowners and their children are tucked away along with a bathroom illuminated by light from the courtyard.
Ashizawa’s background is in steelwork, so getting the staircase right was critical. It needed to be structurally sound, but not so big and bulky it would block the light from the patio. The clever use of a support rod in the middle of the structure allows for sturdy but lightweight steps.
The first floor houses a storage room, guest room, gym and garage, all built around the lush inner courtyard.
A bespoke golden runner with a tiger illustration drawn by a member of the design team welcomes guests in the entry. The pendant is jade Morano glass with gold fringe.
The same warm-gray color continues from the floorboards to the treads, creating a continuous color palette that extends from the lower level to the upper floor.
Orange Aurora walls edged in crisp white lend a striking effect to the staircase leading to the upper floor. Minimizing this bold color intervention to a small area allows the stair to serve as a focal point without overwhelming the design.
A view of the bay is captured in the lower-level entry sequence.
In the entry, an inset planter in the polished concrete floors sits beneath the open-tread staircase.
The white-painted timber-and-steel spiral staircase carries the residents from the public rooms on the first level to the private areas on the second floor.
Smooth concrete flooring offsets the verticality of the timber boards that cover the interior and exterior walls.
View of aproach staircase to the main bedroom
Concrete and timber steps and wood structural strips ceiling
Alternate between clawfoot tub baths and outdoor shower spritzes at this revamped Tivoli barn. Across its three levels there are such splendid details as a piano, daybed, hanging chairs, and a staircase flaunting a brass pipe railing. Do take the time, though, to wander the surrounding four acres, dotted with a stream, meditation platform, and s’mores-perfect fire pit. Days can easily be jammed with creekside jaunts, picnics on the "no-swimming" pond’s cedar table, and hammock naps.
The wall beside the stair is made from off-form concrete, which is insulated on the outside. Polystyrene molds created a textured pattern on the concrete wall that celebrates the honesty of the home’s materials and construction. “It looks very gridded and regimented, but every part of the grid is unique,” says Craig.
The house boasts three works by visual artist Lorenzo Vitturi. He collected stones and trash from the village and combined them into totem-like sculptures, which he then photographed.
The handrail is a 18-millimeter pipe with curved junctions that was all welded on site and fixed to the surrounding walls. "It took some time to set out and position the stair," reveals Joe. "As it is in the original part of the house, there isn't a wall or surface that is truly square and plumb!"
The design intention was to keep the stair as simple and understated as possible. It's crafted from plate steel stringers and blackbutt timber treads. A central steel truss "hovers" between the stair flights and includes blackbutt uprights. A pivoting door beneath the stair opens out to the courtyard.
The archway at the end of the entrance hall was opened up to reflect the original floor plan of the terrace, and now leads directly to the stairs and the living/dining area.
"Arriving at a second floor should not be to a hallway but to a room where the family can gather and be together with lots of natural light," he says.

Whether grand and sweeping, rendered in wood, or a minimalist arrangment of metal and glass, the modern staircase is an example of literally elevated design. With its strong, geometric shape and functional importance, a masterful staircase can serve as the centerpiece of a building. Below are some notable examples of staircases that refuse to be ignored, and the creative tread and railing decisions that comprise them.