716 Staircase Metal Railing Design Photos And Ideas

A skylight at the top of the staircase, which winds around a carambola tree, floods the interior with sunlight.
Sunlight interacts with the carambola tree, casting shadows onto the wooden stair treads.
“The house has all the makings of a home, but it’s also an artistic expression and statement,” says Justine.
At the taller end of the 2,575-square-foot house, a second story holds two bedrooms, one of which Justine uses as a music room and office.
The doorframe to one of the roof decks follows the shape of the roofline.
The narrow, steel and-wood staircase maximizes space for the rooms.
A white-painted steel-plate staircase leads from the third floor to the attic level.
The stair is crafted from Ceppo Di Gre stone that was supplied and installed by Granite Marble Works. “There is just one quarry that mines it, and it has the most beautiful sedimentary quality with big dramatic flecks of white and black amongst its pebbly composition,” says architect Bronwyn Litera.
The main stair makes use of the same elegant black balustrade as the exterior decks, creating a graphic contrast with the white walls. “We brought a few small moments from the original architecture—such as arched doorways—into the new architecture,” says architect Bronwyn Litera. “We were also considerate of maintaining connections where possible to the original elements of the home that were retained—such as the roof and chimneys, which you catch glimpses of through the skylight.”
The stairwell features mesh, a product actually used in landscaping. "It stretches so we quite liked it because it was agricultural and referenced rural fencing that you see outside. It's almost like chicken wire fencing,
The guardrail features a laser-cut steel pattern, and it’s flanked by a thrifted cabinet that once belonged to Buffy Chandler.
The oak staircase pivots as it leads from the bedroom on the top level to the living room on the second level.
A sizable oak staircase, with a large landing and storage beneath it, leads to each level of the home.
The family’s two Siamese cats also have their own private escape route to the walled-in back garden in the kitchen.
A skylight floods the central stair with natural light. Partly perforated treads let daylight filter through multiple floors.
The wrapping of the stairs mirrors that of the slide—and allows the stairs to fit beneath the low-point of the basement ceiling. “We wanted to create a light balustrade that felt a bit like a ribbon,” says architect Trevor Wallace. “The mesh was a nice way to integrate that movement.”
The HVAC has been carefully positioned around a structural beam which is the low point of the ceiling, allowing the rest of the basement level to benefit from higher ceilings. “It’s a classic Frank Lloyd Wright move,” says architect Trevor Wallace. “You compress the hallway and then every room feels bigger at the end of it.” The lighting in this space—which has been designed to drive movement down the hall—is a thin LED as there was only a few millimetres between the drywall and the HVAC.
Inside, the home has been designed as a fun space to bring the family together—including the installation of a blue slide that connects the two levels of the home.
Dappled shadows are cast by the exterior concrete screen and the cantilevered tread at the stairs.
At the first floor, a water garden sits in an integrated basin. Folded metal stairs climb above the water’s surface.
At just under 14 feet wide, the CH House could have felt cramped. But the architects created empty volumes within the plan to make it feel more spacious and airy. Standing in the double-height library, where there’s enough vertical space for a tree to grow, one can see down into the shared living areas and up into a kid’s bedroom at the fifth floor.
The ground-floor bedrooms branch off the entry hall and the steel-and-concrete spiral stair—a focal point and labor of love.
“Finishes are muted but warm and lend a calm, uplifting quality to the home,” explain the architects. “Adornment comes from the use of building materials, as opposed to the application of finishes.”
New wood stairs were installed and stained dark brown to contrast against crisp white walls. A custom iron handrail was made to follow the curve of the stairway.
Alternate between clawfoot tub baths and outdoor shower spritzes at this revamped Tivoli barn. Across its three levels there are such splendid details as a piano, daybed, hanging chairs, and a staircase flaunting a brass pipe railing. Do take the time, though, to wander the surrounding four acres, dotted with a stream, meditation platform, and s’mores-perfect fire pit. Days can easily be jammed with creekside jaunts, picnics on the "no-swimming" pond’s cedar table, and hammock naps.
The house boasts three works by visual artist Lorenzo Vitturi. He collected stones and trash from the village and combined them into totem-like sculptures, which he then photographed.
The handrail is a 18-millimeter pipe with curved junctions that was all welded on site and fixed to the surrounding walls. "It took some time to set out and position the stair," reveals Joe. "As it is in the original part of the house, there isn't a wall or surface that is truly square and plumb!"
The design intention was to keep the stair as simple and understated as possible. It's crafted from plate steel stringers and blackbutt timber treads. A central steel truss "hovers" between the stair flights and includes blackbutt uprights. A pivoting door beneath the stair opens out to the courtyard.
The archway at the end of the entrance hall was opened up to reflect the original floor plan of the terrace, and now leads directly to the stairs and the living/dining area.
A space-saving staggered steel staircase leads up to the loft with a bedroom and bathroom.
The wood staircase is capped with a smooth brass handrail.
In the two-story stairwell, steps seem to float in space, thanks to a circular skylight that illuminates the walls. A continuous steel handrail connects the floors.
The house can be entered from the basement or the street at the ground floor, and the stairs going up to the second floor are chunky and solid, with a more sculptural support system underneath.
The pared-back, triple-height hallway, lit from above, acts an internal courtyard.
A timber stair curves up behind the living and sleeping platform on the ground floor. The curved details of the timber and earth walls echo the organic form of the building.
On the outskirts of the Austrian city of Salzburg, architecture studio Smartvoll transformed a warehouse used to repair tanks during wartime into Panzerhalle—an indoor food market with restaurants and event spaces on the first level, a beauty parlor on the second level, and a fantastical multipurpose apartment on the loft’s upper level.
The Perezes created an office area, storage beneath the stairs, and a sliding door that sections the kitchen from the bathroom.
Renowned architecture firm Olson Kundig occupies three floors of a 19th-century loft building in Seattle’s historic Pioneer Square neighborhood. A crucial concern was opening the office up to more natural light; a staircase that cuts through the office’s three levels was added underneath the central skylight, which opens via a hydraulic lift system.
A walnut-and-steel staircase leads to the upper level. Massive, upcycled, old-growth Douglas fir beams line the ceiling.
The entry foyer at the ground level features a hanging Vibia Wireflow light from KODA and an Ari daybed from Something Beginning With.
The staircase handrail was custom designed by Unicus Developments specifically for this renovation. It’s constructed from a combination of iron and unlacquered brass. The craftsman applied a step notch—a linear cutout—to each stair tread.

Whether grand and sweeping, rendered in wood, or a minimalist arrangment of metal and glass, the modern staircase is an example of literally elevated design. With its strong, geometric shape and functional importance, a masterful staircase can serve as the centerpiece of a building. Below are some notable examples of staircases that refuse to be ignored, and the creative tread and railing decisions that comprise them.