921 Staircase Wood Tread Design Photos And Ideas

The staircase is offset from the straight walls to emphasize its curvaceous lines.
The dimmable round sconces climbing up the staircase are from Marset.
A spiral stairway leads to the newly constructed basement. “It’s like a piece of playground equipment in the house,” says Sean Hogan of M Studio Architecture.
A perforated metal screen acts as a guardrail for the interior stair while introducing another layer of light filtration.
Vertical wood post act as a screen between circulation and sleeping spaces. An exterior, double-height wall of translucent Rodeca cladding extends along the staircase, leading you to the master bedroom loft.
Inside, wood adds softness, texture, and warmth while allowing light to filter through.  At the stair and master bedroom loft above, timber is used as an architectural screening material which provides some partition between spaces.
Steps lead from the north side of the house to the deck and backyard.
The design team subtly sculpted the wall around the top of the staircase. A CB2 Azalea Gray Mink chair sits in the hall.
“The bones of the original stair are in there,” says McGuier. “We just sawed off the bottom half, put a new straight portion of stair onto the spiral stair, then covered the whole thing in sheet metal and painted it.” Vintage slipper chairs in mohair sit on either side of a vintage Art Deco parchment table.
“Each of the bedroom spaces is split level, which creates a play space for the children on the lower level that can later be adapted for study. The master bedroom is designed with a dressing area in the upper space that opens onto an en suite,” note the architects.
The sweeping, curved oak staircase with an oak balustrade leads to the first floor, which—unlike the ground floor’s polished concrete flooring—features herringbone oak parquet floors. Underfloor heating is powered by a 12kW ground-source heat pump with 600 meters of pipe buried in the garden.
A stairway can be the perfect place for a decorative lighting moment. "In this project, we used a small pendant light with big impact,
The Newry House is all about playful moments of discovery and delight for this growing family.
To maximize functionality in the compact space, the staircase, kitchen, and storage area were all combined into one unit. Simple wood joinery conceals integrated storage below the wood stair treads and the perforated steel screen.
The curved portion of the roof provides added headspace for the loft-style bedroom. "I really like the bubble windows along the storage stairs," Dan says. "They match the curvy aspects of the house, and you can put your head inside them and see 180 degrees."
A roof window positioned above the double-height stair fills the space with natural light, which reflects off the light-colored birch plywood.
The stair leads to a small communal landing on the loft level that opens to the new bedroom. "The communal living spaces are a really important part of the design, and it would have been easy to try and cram in more bedroom space," says the client, Andrew. "Instead, the main hallway that BVDS drew at the core of the house is a real triumph in our view."
“The project has a mezzanine height of 10.7 feet with the purpose of dignifying rural housing through the creation of larger spaces,” add the architects.
Polished concrete flooring is used throughout, while timber surfaces lend a sense of warmth.
Under the main staircase is a shaded secondary stairway.
“We had the brainy idea to combine all of the crazy colors throughout the house into a color palette going during the stairs,” says Claudia. “So now, when you walk into the house, you are hit with a beautiful presentation on the staircase of all the colors you are going to see throughout the house.”
The stairwell features white oak vertical slats and silva oak treads and risers supplied by European Touch Hardwood Floors.
A new steel staircase with wood tread and a cable railing does not block the outside views. The double-height window systems used at the front and back of the home are glass storefront units from YKK.
A ladder leads from the first floor to a sleeping loft.
The hexagonal structure is a geometry enthusiast’s dream, with plenty of angles and lines.
A spiral staircase runs through the center of the house, serving as a chimney that pulls cool air up from the ground floor as hot air exits through windows on the top level.
Architect Catherine Milanese wanted to use a single material—fir plywood—for the stringer, the stairs, and the risers, visually integrating the stairway with the wood box that contains the mezzanine level.
A metal support beam is left uncovered, bringing textural contrast to the crisp surroundings.
The underwater pool window not only adds a touch of whimsy, but helps illuminate the basement.
A stair system leads to the second-floor lookout.
The main stair to the mezzanine level is accessed by set of steps that can be moved out of the way when not in use.
The stairs were stripped back to just the steps and upgraded with a new steel handrail and spindles. The treads were finished with OSMO ebony oil.
Upstairs, there’s a second-floor office and work by the homeowners’ daughter, artist Kat Marais.
The yellow-painted stair is crafted from Kowhai, a dense and durable native timber.
Much of the original detail throughout the house was retained and refurbished, such as the barrel-vaulted ceilings, metal railing, and woodwork in the front hall.
The open-riser stairs reduce visual mass and allow light to filter down to the lower levels.
A cedar-clad stair leads up to the 1,005-square-foot phase one house, while maple panels line the pitched interior ceilings.
The stair was crafted from birch plywood and milled with a CNC mill so that it could be delivered and assembled as a kit of parts.
A simple metal railing and Red Acacia flooring create a minimalist aesthetic for the loft area.
At the staircase landing, one is able to feel the textures of the old home more intimately. Rather than being hidden away, the bricks are framed like artwork, highlighted with subtle light fixtures.
A new "secret" staircase now lies opposite the entrance, leading to an attic above the "white box" form. It is accessed via an operable bookcase door.
Different flooring materials add rich textural detail to the home. The main floor features pewter-toned hardwood, while the second and third floors feature sand-colored hardwood. Bianco marble features in the foyer and the kitchen floors and island.
The central staircase connects all three floors of the 7,000-square-foot Toronto townhouse.
A view of the serpentine staircase from above.
A view from the entryway to the open-plan living and dining room. All finishes, furnishings, and millwork were replaced for the renovation.
Solid walnut slabs were used for the interior stair treads—a beautiful and durable choice. Sunlight from a skylight above filters through the space, creating delicate patterns of light and shadow as it passes through the screen.
A slatted walnut screen is a centerpiece of the home’s new design. Accentuating the height of the space, the vertical slats come together with metal rods and a sleek handrail, creating a graphic manipulation of positive and negative space. In addition to allowing light to permeate the interior, the screen is visible from most vantage points in the home, providing an anchor of visual interest.
The reimagined entry stair favors rich and warm walnut hues, leading visitors to the relocated third-floor kitchen.
"The oversized skylight enables the owners to see the sky from the center of the house," Maydan says. "It was also important to ensure that the palm tree, which was planted in the center of the entry atrium, can get plenty of sunlight."
The couple enlisted architect Smiljan Radic, who designed two structures facing each other across a wooden deck. Each pays homage to an earlier building. One re-creates Kazuo Shinohara’s 1974 Prism House. The other (shown here) reprises one of Radic ́’s own designs.
Stairs lead down to the semi-below grade bedrooms.
Clinton Cole, architect, builder, and director at CPlusC Architectural Workshop, gave Welcome to the Jungle House, his family's home in suburban Sydney, the eco-friendly treatment, what with a solar-panel facade, rainwater harvesting, and a rooftop full of fruits and vegetables and a fish pond. Visitors are first ushered into the imposing steel "shroud" entry, facing the timber-clad staircase.
Architect Bill Ryall installed vertical circulation elements, opened an unobstructed 47-foot-long view from front to back, and kept the ceiling beams exposed to create a loft-like environment.
City House by SMS Arquitectos features a second-floor townhouse extension that explores new possibilities with plywood.
Architect Ken Meffan's ten-years-in-the-making home is located in the tiny Northern California town of Rough and Ready—a term that might as aptly refer to the house itself. Though all the on-site plants are mundane home-center varieties, they grow to uncanny heights in the moist, sunny environment.
Two signature features of MB Architecture–designed prefabs are a double-height space and a wide staircase. “We love the wide staircase—it becomes a place to sit, and watch sunsets,” says Behrooz.

Whether grand and sweeping, rendered in wood, or a minimalist arrangment of metal and glass, the modern staircase is an example of literally elevated design. With its strong, geometric shape and functional importance, a masterful staircase can serve as the centerpiece of a building. Below are some notable examples of staircases that refuse to be ignored, and the creative tread and railing decisions that comprise them.