A Perforated Brick Facade Shields a Glowing London Infill Home

Add to
Like
Comment
Share
By Melissa Dalton
Built on the site of a former garage in Islington, an artist and designer's new home cleverly captures light and greenery.

Dubbed Aperture House for its distinctive facade, the two-bedroom, two-bath home was designed by the London–based firm Paul Archer Design for Zoe Papadopoulou, an artist and interior designer. The architects retained the brick boundary wall at the front of the property, then positioned the new 968-square-foot residence behind it. 

A Perforated Brick Facade Shields a Glowing London Infill Home - Photo 1 of 7 - "Funton Old Chelsea Yellow brick with a Flemish-like bond is used to directly pick up on the existing predominant brick style of the older neighboring houses," say the architects. A modest entry courtyard with a tiled floor is tucked just behind the front gate.

"Funton Old Chelsea Yellow brick with a Flemish-like bond is used to directly pick up on the existing predominant brick style of the older neighboring houses," say the architects. A modest entry courtyard with a tiled floor is tucked just behind the front gate.

The lot, which used to host a garage, came with restrictions that kept the building's overall height to one story above the boundary wall, and limited window placement on the home's rear facade. In response to this, the perforated brickwork with set-back glazing transmits natural light while also acting as a privacy screen.

A Perforated Brick Facade Shields a Glowing London Infill Home - Photo 2 of 7 - The living area boasts nearly 10-foot-high ceilings that impart a feeling of airiness and spaciousness. Discreet, built-in storage in the floor at the top of the steps prevents clutter from accumulating. 

The living area boasts nearly 10-foot-high ceilings that impart a feeling of airiness and spaciousness. Discreet, built-in storage in the floor at the top of the steps prevents clutter from accumulating. 

A tour of the ground floor reveals an open-concept kitchen, dining, and living space, which wraps around a private rear courtyard that's also bounded by the brick wall. Two expansive glass doors, one in the kitchen/diner and one in the living room, open into the courtyard.

A Perforated Brick Facade Shields a Glowing London Infill Home - Photo 3 of 7 - The kitchen and dining room connect to the courtyard for a breezy, indoor/outdoor environment. 

The kitchen and dining room connect to the courtyard for a breezy, indoor/outdoor environment. 

The living room is delineated by a subtle floor-level change, built-in sofas, and streamlined storage. A combined bathroom/utility room further saves space on the ground floor, while the expansive glass doors, skylights, and an open staircase let natural light deep into the interior. 

A Perforated Brick Facade Shields a Glowing London Infill Home - Photo 4 of 7 - A planter is integrated under the open staircase leading to the upper floor, and a skylight in the roof illuminates the stairwell. 

A planter is integrated under the open staircase leading to the upper floor, and a skylight in the roof illuminates the stairwell. 

Shop the Look
FLOS IC T1 High Table Lamp
FLOS IC T1 High Table Lamp
After being schooled in industrial design and engineering at the Royal College of Art and Imperial College in London, Michael Anastassiades founded his own studio in 1994.
Knoll Platner Armchair
Knoll Platner Armchair
If you combined the work of I.M. Pei and Eero Saarinen, the result might very well look like the Platner Collection (1962).
Woodard Sculptura Occasional Chair
Woodard Sculptura Occasional Chair
It just so happens that our CEO, John Edelman, grew up with the Sculptura Collection (1956). When he heard that Woodard was bringing it back into production, we partnered with them on its return, much to the delight of Sculptura fans everywhere.
A Perforated Brick Facade Shields a Glowing London Infill Home - Photo 5 of 7 - Open shelves and sleek cupboards line one wall of the living room. The floor-to-ceiling glass door leads to the exterior courtyard, which is bounded by the perforated brick wall.

Open shelves and sleek cupboards line one wall of the living room. The floor-to-ceiling glass door leads to the exterior courtyard, which is bounded by the perforated brick wall.

A Perforated Brick Facade Shields a Glowing London Infill Home - Photo 6 of 7 - In the combined kitchen and dining room, a skylight lets in lots of sunlight, and the table overlooks the courtyard.

In the combined kitchen and dining room, a skylight lets in lots of sunlight, and the table overlooks the courtyard.

Shop the Look
FLOS IC Lights S Pendant
FLOS IC Lights S Pendant
The Flos IC Lights S Pendant gets the balance right. A seeming upending of gravitational physics, IC inverts expectations by magically balancing an Opal blown glass sphere under an extension of angular steel tubing that is made available in either Brass or Bronze.
Babylon Light
Babylon Light
We’ve all been stuck, at one point or another, in a stark urban space dreaming about being outside in nature. The Babylon Light will bring nature to you with its ingenious design that combines a pendant light and a planter in a sleek, modern design.
Hip Haven Medium Black Stand – White Bowl
Hip Haven Medium Black Stand – White Bowl
From Hip Haven, a classic bullet planter in White. Featuring a steel tripod stand with powder-coated black finish and compression-molded fiberglass bowl. Photo courtesy of Need Supply Co....
A Perforated Brick Facade Shields a Glowing London Infill Home - Photo 7 of 7 - The exterior courtyard's tile floor mimics the tile treatment at the entry for cohesion, and the perforated brickwork creates a lovely pattern when backlit at night.

The exterior courtyard's tile floor mimics the tile treatment at the entry for cohesion, and the perforated brickwork creates a lovely pattern when backlit at night.

Project Credits:

Architect: Paul Archer Design 

Contractor: B & A Woodworking

Structural Engineers: Hardman Structural Engineers 

Interior design:Zoe Works Indoors   

Photography: Kilian O’Sullivan

Get a Daily Dose of Design

Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.