2992 Exterior House Wood Siding Material Design Photos And Ideas

Constructed with sustainably sourced lumber and large, double-pane windows, Studio Shed’s all-season Signature Series units are popularly used as backyard offices.
Charred Siberian timber complements the original brick home.
Landscaping from Piazza Horticultural surrounds relaxed outdoor hangout spots.
A private outdoor shower is located at ground level, for easy access from the beach.
The team relocated the staircase so it doesn’t break up the facade.
Clapboard siding was swapped out for narrow horizontal strips of Meranti wood, and the garage now has barn-style swing doors that fit into the facade.
The bay window was squared off, and the cupola was rebuilt so that the scale works better with the massing of the building.
The home is all about embracing the coastal views and dynamic landscape. Operable screens allow the home to open up to the elements.
A bridge connects the home’s two volumes, which are divided between private and public spaces. The private spaces are protected through a series of screens and shading devices, while the main public living spaces are fluidly open to the outdoors.
Approaching the home from above, guests encounter a green roof that feels united with the landscape beyond. The entry sequence presents purposefully framed views that hide and reveal the lake.
A two-story, timber volume holds the private areas while a one-story concrete pavilion is more social and communal. Large openings blend indoor and outdoor spaces while allowing coastal breezes to become part of the home environment.
A launch pad for the homeowner’s adventurous lifestyle, Wallis Lake House has an outdoor shower at the lower-level entry so Adam can rinse off before he steps inside.
The kitchen is located on the east side to receive morning light, while the living room to the west takes advantage of the afternoon and evening light.
The architects designed the home so that it can be extended toward the south without altering the landscape.
“The north and south facades are set back in relation to the wood paneling so that they are perceived as framing.”
The canopy and balcony at the east and west facades are made of galvanized black steel.
When viewed from the rear, the home’s sculptural shape becomes more apparent. “At first sight, the requested pitched roof is not recognizable,” say the architects. “Only if seen in direct elevation, from above or experienced from inside in section it is visible and gives a spatial tension to the whole.”
When viewed from the access road, House L echoes the local vernacular with its pitched, shed-like form.
An old silver fir became a focal point in the design and guided the shape and orientation of House L.
Located in the valley and commune of Gsies, House L is surrounded by mountains and dense forests.
The Kleines Haus was thoughtfully designed to maintain its own sense of independence from the main house.
A view of the parklike retreat from the backyard pool shows how the glass-enclosed entryway connects the living and sleeping areas.
"The use of materials, the careful details, the integrated sense of place, the weaving together of inside and out, and creating a special home that the clients love make this a special story for me," Epstein notes fondly.
As night falls, the home lights up like a lantern, enhancing the warm glow of the wood ceiling. Immense clerestory windows and glass sliders connect the home to the outdoors.
Built to commune with its scenic surroundings, this sustainable home embodies understated luxury.
The all-glass room provides views of the neighboring lake.
Beneath the sharply angled car park of the midcentury house, aqua-colored paint and exposed wood siding give a new look to the existing facade. The design team brightened the front steps with geometric tiles.
The long, low home sits unobtrusively atop the ridge. Large areas of glazing open the home to the landscape to the south.
An enclosed porch with a fireplace sits between the living wing and the services wing, providing a pivotal point from which the home fans out.
The simple, affordable material palette allows the home to sit comfortably within the natural landscape.
The home is oriented to take in views of Mount Canobolas in the Great Dividing Range. With an elevation of 4,577 feet, the extinct volcano is the highest mountain in the region.
Floor-to-ceiling glazing ensures natural light is plentiful throughout the home. The silvertop ash cladding on the exterior will develop a silver-gray patina over time.
The home is respectful to the rural site and champions the view. Thanks to the prefab construction, there was very little earthwork and minimal site impact. This approach also helped to eliminate potential weather delays—which would have been likely as, owing to the high altitude, the area frequently experiences frost and snow in winter months.
New wood cladding, dyed black, was fit to the house's original frame.
The 1,950-square-foot Koto LivingHome 2 (Piha) is organized around a central open-plan living space with a direct connection to the outdoors. The design is named after the two courtyards located on both sides of the home.
Wrapped in timber, the 1,016-square-foot Koto LivingHome 1 (Yksi) includes two bedrooms and a flex room on the first floor. The open-plan kitchen, dining, and living area is located on the floor above.
Koto and Plant Prefab will work directly with homeowners to determine optimal site placement and adhere to energy-saving passive solar principles.
The home is functionally modular, suitable for one person or the whole family. When they travel to the property alone, the clients are able to access just the master suite, while keeping the rest of the home closed off.
Clerestory windows flank the kitchen and dining volume, maximizing the influx of light, even when the days are short or the weather is limiting. "The light it receives is very even and warm, and makes the interior space of the barbecue evolve along with the exterior," says Sánchez.
The home’s more sheltered faces are clad with humidity-treated pine paneling in a bold, dark hue.
“The result is an unusual, simple, and monochrome architecture exploring the purity of the square,” note the architects.
The project’s only splurge was the installation of Shalwin tilt and turn aluminum windows, which cost twice as much as standard windows.
The property slopes approximately 25% from the main road to the lake.
The Poisson Blanc home is topped with an economical white-painted steel roof and clad in standard white-painted pine.
Designed and constructed over the course of two years, the three-bedroom holiday home is oriented to face the lake and slightly angled toward the south to optimize solar gain.
The clients’ one-acre property is located right on the edge of Lake Poisson Blanc, a large water reservoir. “It feels very quiet, isolated, and tranquil,” says Rasselet of the remote area. “It’s an extraordinary place for kayaking and fishing.”
Oasis Tiny House, clad in teal-painted plywood and a metal roof that's pitched in the front and curved in the rear, was designed and built by Ellie and Dan Madsen of Paradise Tiny Homes in Keaau, Hawaii.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.