3,490 Exterior House Wood Siding Material Design Photos And Ideas - Page 4

The Western red cedar siding is covered in Cutek “Grey Mist” stain.
Accoya batten sliding screens cover the openings to better keep the interiors cool. “The streetscape to the front comprises an ad hoc mix of late Victorian and interwar dwellings, expressed in the design through the upper level’s angled walls and shifting roof form,” says Fox.
A photovoltaic roof array supplies 92% of the home’s electricity usage, with future plans to increase those capabilities with battery storage. There are also systems for rainwater harvesting and greywater recycling.
The three townhouses, named the Shake Shacks, range in size from 1,400 to 1,600 square feet. Each has two bedrooms, one bath, and a flexible space at the ground floor which can be rented out or used as a home office. The gable roof shields a protected deck on one side, and a solar panel array on the other.
“I think from the outset when we were talking about the addition, there was this idea that it would be mod and contemporary and spliced into the old house,” says Dean. The thin wood slats that surround the back half of the home bridge divide between old and new, nodding to the existing building’s white wood-trim detailing.
The deck is crafted from Brazilian hardwood. Here, a custom porch swing echoes the front porch in a more modernist way. A wicker Ikea chair offers another chic seating option. The ceiling fan on the porch was a must, according to Christina. “I’m from the South. I know that if we’re gonna sit on the porch, we’re gonna need a swing and a fan.”
Andrew and Christina perform together as the indie-pop duo Frances Cone. Their dog Sylvester unfortunately does not contribute much, musically.
Full-length glazing creates an extended dialogue with the property's stand-out beech tree.
EFFEKT sheathed the exterior in sleek black-stained larch that extends up to the gable roof.
The garden is all original plantings, including a lush olive tree and natural grasses: Dunin kept as much as she could, and added a veggie patch and fruit trees out back.
Though they share a roof, the heritage half is clearly marked by its saturated red, horizontal ship-board exterior. At the back, the spotted gum panelling runs vertical and is charred a carbon black.
The Far Cabin by Winkelman Architecture is set on the forested coast of Maine.
The architects built the home using cost-effective cross-laminated timber (CLT).
The jagged roof of Villa Tellier references both an upside-down chair (giving the residence its other name, The Chairhouse) and the owner’s initials, W.T.
The front fence is made from sandblasted stainless-steel rods coated in a protective penetrating sealer. The fence is cantilevered out from a concrete beam below the garden, and the gate retracts into an underground pit. “It’s the first of its type in Australia,” says architect Tony Vella. “It was a work of precision to have these thin rods slide down into the ground through 30mm holes.”
The home incorporates a number of sustainable features. Glass walls are protected by concrete eave overhangs and automated external sun blinds. In addition, the heavily insulated walls, floors, and ceiling (with roof garden layers) add to the efficient energy performance of the home.
The home is located across from one of Melbourne’s bay beaches, and it needed to easily accommodate the family’s regular beach visits. “From morning swims to summer days on the beach, the home is intrinsically connected to the sun, water, and sand,” says architect Tony Vella.
Gresford Architects restored and renovated this historic family homestead in South East England. The old barn had been transformed into a residence, but the structure lacked its original barn-like character, which the owners wanted to embrace.
Interior designer Eva Holbrook and artist Jamie Williams brought this cozy mountain retreat back to life by embracing an “uncluttered simplicity” design concept. They brought the outdoors in by incorporating wood elements, big windows, and reclaimed materials.
“One of the clients’ families has a history of being heavily involved in beautiful vintage wooden boats,” says architect Trevor Wallace. “The timber screen plays off that idea and introduces a very warm, natural material to face the street.” The timber screen wraps around the side window to offer added privacy from the main entrance.
The brick home had a previous addition at the front that was modified during the renovation. “The client was keen on a heavy black aesthetic and we were worried it might feel very heavy, especially as it is the community-facing element of the building,” says architect Trevor Wallace. “So, we lightened it up and made it feel a bit warmer with the timber screen.”
The two families share meals together.
"I wanted to make sure that people can actually see different spaces accentuated by different volumes," says Eugene of the staggered facade.
Looking at the rear facade, Eugene and Claire’s home is to the left, and the farming family lives in the unit on the right. The goal for that space was to create a flexible floor plan for a couple or young family, so there are two bedrooms and a bath on the main floor, plus a bonus loft above.
"The average age of farmers keeps on rising, and that inherited knowledge might be gone at some point," says Eugene. "I thought it was really alarming." He designed and built Togather to help support a younger generation of farmers.
Architect Eugene Kwak designed Togather as a 3,000-square-foot, two-family home in the Hudson Valley.
The gable roof and L-shaped structure add a buffer against the sound of winds blowing at up to 45 miles per hour. “You don’t hear the outside,” says Ravi.
The siting of the home was intended to take advantage of the proximity to Lake Ontario, with windows aimed at the waterfront wherever possible.
"You look down to the water, and you know you’ve arrived somewhere and escaped the world behind you," says architect Ravi Handa.
The home was built by the same carpenter who built the original bunkie on the site in the late 1980s. “He was in his early twenties back then, and now he’s nearly retired,” reveals architect Tom Knezic. “He does all the water access cottage builds there, because he’s just on the other side of the channel.” An external stair leads from the front, ground floor deck up to the deck overlooking the water.
The entrance to the home is on the ground floor. It’s accessed from a large timber deck, which is separated from a secondary deck by a landscaped gravel area that marks the entry.
“One of the most interesting parts of the project was the foundation, as we used ground screws,” says architect Tom Knezic. “I’ve never done a foundation like this, but it’s really neat because you just screw into the ground, weld the beam on top, and you’ve got a foundation in two days. It’s a very light footprint, as we didn't have to do any blasting or chipping. We had to remove some trees to fit the cottage in, but we tried to keep as many as possible around the building—by using ground screws, you’re not damaging the roots of adjacent trees.”
The site is full of forest and Canadian Shield rock—including a large rock outcrop along the lake that rises up to the height of the second floor.
“It’s only an hour and a half from the north edge of Toronto,” says Knezic. “But, because it’s water access only, it feels like you’re far away from everything—and you have a real sense of isolation.”
The neighboring building houses a storage room and a wood-burning sauna.
An expansive deck maximizes outdoor living opportunities.
A steel roof holds up against the weight of British Columbia’s heavy snowfall.
“Many of the houses in the development aren’t too different from the city or suburbs,” says Kilpatrick. “One of our goals was for this project to have a rural feel.”
The three accommodation buildings face into a shared courtyard. The garage is further down the path.
The rhythm of the slat wall (made from red cedar and stained to look prematurely weathered) is echoed in the shutter detailing on each window.
Because of the project’s rural nature, there was no cell service on-site. Communication with the local tradespeople had to be crystal clear from the outset, so there were just a handful of details used on the whole project, inside and out. “It was about keeping the vocabulary simple, so we were all on the same page,” says Cuppett.
The compound was built on one of the Frio Cañon homesites along the Frio River—a ranch that’s been divided up into lots and developed with utilities. So while it’s rural, it also avoids some of the typical headaches of a remote location.
The guest house and main house are connected between the buildings—the kids are constantly running barefoot from space to space.
The siting here is critical to the property’s sense of timelessness. “The whole compound is rotated 45 degrees relative to the street, so you’re not actually looking at the front face when you drive up—you’re looking at the courtyard of the compound,” explains Kilpatrick.
The site-specific project was placed between pine trees in front of an earthen wall that leads to Tadao Ando’s Langen Foundation, an art museum also located on the grounds of the Museum Insel Hombroich.
A narrow, 19-step metal staircase leads up to the teahouse.
Ein Stein Tea House is located at Museum Insel Hombroich in Neuss, Germany, on the grounds of a disused NATO missile base.
“We didn’t want a mansion that you can see driving by on the road—it needed to blend into this beautiful landscape,” Sally adds.
“In winter, when there are no leaves on the trees, it’s so incredibly beautiful,” says Sally.
At Chris and Sally Candee’s secluded home in eastern Wisconsin, a concrete retaining wall runs parallel to the driveway. Set flush with the walls around it and clad in the same prefinished cedar siding as the rest of the house, it practically disappears.
Designers Valerie Levitt Halsey and Brett Halsey brought cohesion to a 1949 house in suburban Los Angeles that had been expanded in the early 1960s by its original designer, Donald E. Pedersen. The slanted windows at the front “provide the first hint that there’s something interesting inside,” says Halsey.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.