70 Exterior House Wood Siding Material Tile Roof Material Design Photos And Ideas

Architect Robert van Katwijk of TBO Architects designed Eva and Michiel’s Rotterdam home.
The site in Darling Point is on a winding street leading up a hill, and the new architecture is designed to express the pitched-roof language of the original terrace house. “It’s incredibly steep at the back, which means the house looks rather modest from the street front—just a pitched-roof garage and a gate,” says architect Bronwyn Litera. “At the rear facing Rushcutters Bay, however, it drops away over a height of five stories. The house is also in a heritage conservation zone, which meant that the existing roof line and chimneys needed to be retained. We worked closely with TC Build to form a ‘plan of attack,’ which involved propping the two long walls and the roof, and completely gutting the interiors.”
The exterior of the front door has been painted bright orange, a reference to the shipping containers' (painted over) Cor-Ten steel. From the street, this is the only indication of what lies inside.
It was important that the renovation fit into the vernacular of the traditional neighbourhood, both in terms of scale and external materiality. As a result, the shipping containers are visible only in the interior and backyard.
A simple floor plan emphasizes the rugged materiality of this elongated, cabin-style home in Valle de Bravo.
The new house embraces the dual frontage potential of the lot - stretching from street to street. On the rear, a garage and second living space open to the street.
The house directly engages with the street through direct access, large openings, and windows.
The architects knew the roof would be clearly visible within the neighborhood, so they opted to use slate for its beautiful aesthetic.
The shadow cast by the roofline resembles a series of mountain peaks.
Located among lush, rolling hills in Valles Pasiegos, Spain, Villa Slow is a minimalist holiday home designed by Laura Álvarez Architecture. The property was once a stone ruin, and now it generates more energy than it uses.
In wild, rugged Patagonia, Chilean architectural firm SAA Arquitectura + Territorio has crafted a comfortable and contemporary home in a notoriously inhospitable environment where access to materials and labor is limited. The exterior is entirely sheathed in shingles made from locally sourced lenga wood, a species native to the Patagonia-Andean forests.
The main volume of the extension is constructed from offset Douglas fir battens painted blue and gray. This reflects the vertical lines and gray color of the ribbed render used in the extension to the side of the house.
One-way mirrored glass wraps around a portion of the home. "We wanted it to reflect like glass so that when you sit on the terrace, you see trees or the view in all directions—including when you look towards the house," says Larsen. The mirror effect is slightly distorted, and no birds have flown into the glass.
Set atop a small existing foundation, the outdoor terrace is angled towards the south for views of snowcapped mountains, including Großer Priel, the highest mountain of the Totes Gebirge range.
The upper level of the house cantilevers out to shelter the terrace below that was built on the foundation of the former cabin previously on site.
Accessed from the upper level, the home is oriented northwest to southeast to capture views of the mountains towards the south and views of the pine forest uphill to the north.
The roof is covered in dark ceramic tiles that complement the larch cladding that wraps the upper floor. The larch was stained a dark gray, rather than black, and subtly changes color in different light conditions.
Located 2,600 feet above sea level in Upper Austria, the Mountain House sits at the intersection of the low lands and the Alps.
External area, integrated to the house by balcony common to all rooms, has swimming pool and deck. Casa Di Irena furniture. Deck run by Lovato Marcenaria
Set on the shores of Patagonia's largest lake, Casa Sombreros is located near the village of Puerto Rio Tranquilo, four hours south of Aysen Region's capital of Coyhaique.
Casa Sombreros comprises two interconnected, rectangular volumes parallel to the lake. The larger volume contains the living spaces and extends northwards to capture natural light.
The foundations were anchored directly into bedrock.
Since the remote site and harsh climate made access to supplies and labor difficult, the architects used prefabricated materials and construction methods.
The architects created a simple, shed-like refuge so as to not detract from the surrounding environment.
Extension
Villa Slow is a modern interpretation of traditional barn houses commonly found in the Cantabrian mountains.
For a San Francisco couple living on a hill overlooking the Mission District in San Francisco, glass walls were a must. Indoor louvers allow the residents to frame their view of the city, much like the aperture on a camera.
Designed for off-grid functionality out of necessity, the self-sufficient bach that Herbst Architects designed for their friend is a stellar getaway on New Zealand’s Great Barrier Island. Clad in cedar, the modestly sized abode embraces outdoor living and views of the Pacific Ocean.
A large deck positioned under the roofline of the communal building allows occupants to feel as though they’re floating over the land and also creates a perch to appreciate views to the river.
The view of the home from the driveway shows their staggered positions nestled into a slight slope. The materiality of the two volumes were an important element. The “private” structure on the right hosts the bedrooms and was constructed in stones pulled from the site, “adding a beautiful layer of the red colors from the region to the project.” The “social” structure on the left houses the communal living areas.
Nichinichi Townhouse in Kyoto, Japan
The upper volume reaches for the infinite view.
The house wraps itself around the historic tree while allowing the natural landscape to do the same around itself.
The entry portal shows itself to the public.
Neighborhood looks towards the site and house anchoring the landscape.
From the edge of the property the graceful entry and landscape gently slope around to a lower yard.
Woodhouse's exterior is clad in vertical strips of Douglas fir and punctuated by full-height windows.
Located in the fishing village of Agger on the northwest coast of Jutland, Woodhouse is the perfect base for exploring Thy National Park. Whether it be mountain biking through the woods, horseback riding, windsurfing, fishing, or hiking, the options are endless.
The historic site consists of an old farmhouse, stable, and shed, along with bunkers and artillery foundations from the both World War I and World War II. The stable has been converted into a modern 5,683-square-foot bed and breakfast establishment called The Bunkers.
Incisions made in the façade amplify the contrast between the red and yellow brickwork.
Streamlined sections of metal-framed windows with triple glazing stylishly connect the brick and wooden volumes.
For the farmhouse residence, the team has removed all the elements that did not have any significant heritage value. "Valuable historical constructions are thus brought into equilibrium with the scarcely added volumes," says Damiaan Vanhoutte, a co-founder of the firm.
For a bit of elevation in the overwhelmingly horizontal compound, step onto the deck of the Stealth Barn. A strip of mowed grass delineates a path between the two structures; otherwise the grasses grow wild.
Starfall has a very simple asymmetric section that allows the morning light to penetrate deep into the building and flood it with light.
Another view of the back of the building.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.