106 Dining Room Wood Burning Fireplace Design Photos And Ideas

The former exterior wall is now a textural accent in the living room that syncs with the concrete wall in the kitchen.
The outdoor terrace room opens up to the backyard via large expanses of glass, and the fireplace warms diners on cooler evenings in the spring or fall.
“For us, the owner’s involvement was really exciting. We ended up doing a job that was much more eccentric than what’s usually seen in this market,” says designer Mazouk Al-Bader.
The architects removed decorative wood beams and wood paneling, and raised the ceiling to reveal a bright, open space. The existing fireplace mantle was swapped out for Bolection molding, a minimal-yet-traditional profile that allows more space for wall art. Hendricks installed the sconces and Noguchi lantern above the clients' wood table and chairs.
The open-plan dining area, kitchen, and living room are arranged in the living wing. The dining and living spaces are separated by the kitchen island and fireplace, so each functional zone is clearly defined. There are also plenty of breakout spaces that cater to a wide range of activities.
Wardrobe cabinets from Reform stand on either side of the fireplace, maximizing storage. 
The new arched window brings light and views into the open-plan kitchen and dining area. Five colorful, geometric pendants designed by Jula Jessen for Schneid's Junit collection hangs over the dining table. 
Opposite the living room, sliding glass doors wrap around the dining area and kitchen, providing access to the large terrace. A large table seats up to 12, with additional space along the island.
The chimney now houses a wood-burning fireplace, which adds warmth and a notion of historical character to the main living area. The wood dining table and chairs pair nicely with the custom oak credenza.
The living, dining, and cooking spaces are located in the central volume. The open concept provides plenty of space for family gatherings and entertaining. A walkway doubles as bench seating for the large dining table.
Set within an architectural village in Nova Scotia, Canada, MacKay-Lyons Sweetapple Architects’ Smith House is a vacation home for an art collector couple. Comprising three pavilions looking out to the Atlantic Ocean, each building differs drastically in space and materials. For instance, the night pavilion reflects a stone cave with bedrooms, while the day pavilion’s living and social spaces—including a hidden wine cellar under the kitchen—are reminiscent of a temple.
A small sitting area leads to the kitchen and the dining room straight ahead. A spiral staircase leads up to one of the lofts.
Living and dining spaces are open to one another, providing ample space for the whole family to gather. A white pendant light by LAAL hangs above the Provincial Table by The Wood Room.
All the interior woodwork, including the bed and staircase drawers, was custom-made by Blind Interieur.
View of Great Room
A look back at the dining room and its large windows overlooking the veranda. The large space seamlessly flows with the living room, but also offers pocket doors to divide the space as needed.
Though the mild climate allows for alfresco meals year-round, an outdoor fireplace adds warmth on cool evenings. Charred wood paneling can be seen along the wall.
The formal dining room, accessible from the kitchen through a set of walnut doors, features an original stone fireplace that dates to the 13th century.
Dining and kitchen area.
The dining and living also overlook the backyard pool.
“Instead of confining the house’s different uses into separated rooms, they have been connected with each other, aiming at producing the general feeling of spatial expansion,” said the firm.
The dining area.
“The module can be assembled in parts on-site, and consists of 100% recyclable materials,” say the designers.
Here, the pale wood walls are accented with a dark-stained wood window and floors—but the finishes for the FLEXSE can be customized.
The first FLEXSE prototype is laid out as a classic grill house with an integrated barbecue—but the designers say the building can be used for any small-scale purpose, such as a sauna, guest house, or office pod.
Drawing inspiration from Sweden, Holman set mismatched chairs at the dining table that are just similar enough.
The kitchen overlooks the dining area, adding to the breezy flow of the public space. The home features polished concrete floors throughout.
This midcentury marvel was the personal home of architect Preston Bolton. Recent renovations honor the home's history; the dining room features large skylights, brick pillars, and iconic midcentury furnishings.
Large picture windows were inserted to capture the views.
Now, the kitchen/dining room accesses a new protected deck area.
The bench offers seating and a freestanding fireplace. The custom dining table was designed by Figureground Architecture, and the artwork is by Caroline Walls.
Massaro hired Connecticut craftsmen to create the Wrightian furnishings, doors, and windows.
The kitchen also includes a small dining area and a stone fireplace.
The living/dining room boasts designer lighting and a wood-burning fireplace.
The team installed track lighting in areas that lacked space for can lights.
The renovation restored the original brick and steel fireplace.
A steel fireplace lies between the dining space and open kitchen.
Shaker-style Salt chairs by Tom Kelley join a custom-sized Etoile dining table and Tsuru Flush Mount III pendant, both by Materia Designs.
This model has vaulted ceilings and an glass-encased outdoor area with a large overhanging roof.
Overlooking the pool is Veranda, an al fresco dining venue. The design team restored and expanded the hotel’s original 1920s fireplace with a double-sided feature, adding a historic touchpoint to the new dining space.
The custom island provides bar-top seating, as well as dining space. A more formal dining space is revealed beyond, complete with a similar chandelier.
Full-height glazing connects the living spaces with the outdoors, promoting easy indoor/outdoor living.
A double-height Outdoor Room  provides opportunities for al fresco living all year long.
Ravit Dvir Architecture and Design
The kitchen is just off the dining area.
Matte-black Tolix chairs surround a 14-foot harvest dining table that dates back to the 1800s.
The open floor plan features an impressive great room with vaulted ceilings which have been painted white.
Original details include warm mahogany paneling and period-specific VCT tile throughout.
Globe pendant lighting brightens the home while bringing an authentic midcentury touch to the dining room.
The most dramatic room in the main house is the dining room, which features a soaring, pitched ceiling and exposed stone walls.
Our dining table is a real reclaimed butcher block, refinished simply with tung oil. We made the director's chairs ourselves with leftover hickory & strong outdoor fabric. Our spice rack has birch tree segments on each corner. We tried to be as resourceful & frugal with the build as possible.
The company, which has already completed 500 projects, mostly in Russia, is now taking pre-orders for Europe and the United States.
Polished concrete floors with integrated radiant heating are used throughout the home, while the walls are lined with white-painted wood planks.
Fitted cupboards and bookcases help create a streamlined look throughout the home. Jutting into the space from the interior walls are rod-like metal lights, which add to the vintage feel.

The modern dining room is where the universal ritual of breaking bread brings us together. The projects below showcase elegant configurations and designs that encompass chairs and tables, bars and stools, lighting, flooring, and fireplaces.