138 Living Room Corner Fireplace Design Photos And Ideas

The windows are by Albertini—and “Albertini's grandson himself came to look at them,” Faulkner says. The living room has a Stem Floor arching lamp, a Catellani & Smith lamp, the owner’s coffee table, and colorful artwork.
The living room includes a Tai Ping rug, Philip Arctander armchairs, a Marco Fine Furniture sofa, and a MRCW Design Build coffee table.
The artwork is titled "Crashing Buffalo" and is by Tucson/Los Angeles artist Ishi Glinsky.
The Adrian Pearsall sofa was sourced from The Swanky Abode on 1st Dibs, and the fire tools are also from the Sunshine Shop, a local vintage store.
Regan Baker Design teamed up with contractor Markus Burkhardt and Sagan Design Group to design and build Tahoe’s first Passive House for a family of five, incorporating their vintage and heirloom quilts.
The Juniper Room. As for the name, Rich explains, "there's a big Juniper plant I initially wanted to get rid of to make this room happen, but my contractor told me I couldn't do that because it was a 500 year old Juniper and that we had to build around it. So we did."
The stone fireplace and concrete floors add to the earthy feel of the home. The living room features a sectional by Focus One Home.
Some of the furnishings came from the homeowners’ Dallas home, including the wooden chairs they purchased 35 years ago. The sofa is the Madison Sleeper Sofa from Bo Concept, while the side table is from Target. The lamp is from CB2. A British, antique officer’s cabinet contrasts with a modern bookshelf from Crate and Barrel.
A tired midcentury in Eagle Rock with a chalky-green facade was transformed into a warm, contemporary home for a couple and their two daughters. The original single-level house had three bedrooms, two bathrooms, a small kitchen, a concrete deck in the backyard, and an above-ground swimming pool beside the guest house. "The first thing we did was put in white oak hardwood floors throughout the house, then add the Fleetwood sliding doors off of the living room. Eventually, we added a bedroom, extended the master bedroom and added an ensuite bathroom, enclosed the washer/dryer area, which expanded the kitchen, built a wood deck, wood fences, and then remodeled the guest house. No room was untouched by the time we were finished," says Matt, a woodworker and designer who is also the founder of L.A. handcrafted furniture brand Monroe Workshop.
The living room offers a touch of Nordic simplicity with a combined steel TV unit and fireplace from Space Furniture, rattan chair from IKEA, C-shape gunmetal table from Casalife, and art from Cocoon Furnishings.
At a 1954 midcentury home in the West hills of Portland, Penny Black Interiors deftly updated the residence with standout cabinetry, carefully-selected tile, and wallpaper galore. The renovation balanced preserving the home's innate character and updating its function for modern life.
“Versus a flat ceiling or a flat roof, when you have that bolted ridge above you, it creates a completely other type of interior experience for the client, which we find people love, we love ourselves, and it is much more human,” says Klymson.
Thirteen windows in the apartment help maximize the fantastic views. The seating—including a sectional from West Elm and daybed from BoConcept—is now complemented by a fireplace specified by the firm.
The living room includes contemporary furnishings in a minimalist palette; a built-in, concrete-and-glass fire pit, and original brickwork.
The hexagonal living room includes an Irving Harper and George Nelson Marshmallow Sofa, Rottet's Bent Metal Rectangle Cocktail Table in polished stainless steel, and Kiki Smith’s Self-Portrait. "The Kiki Smith piece I had rolled up," she says. "I had never had the opportunity—or high-enough ceilings—to hang it before."
Tigg Coll Architects took a new approach to a straightforward town house renovation and expansion in London. The home’s rear extension has its own personality, with with pivoting glass doors, sharp red support beams, and a wood-burning fireplace. The overhanging concrete plinth acts as a hearth or, as Tigg imagines it, a sort of contemporary inglenook. Wood piles neatly between the beam and wall. The fireplace, a Stovax Riva 2, is flanked by a Lampe Gras wall lamp; firewood is cleverly stored in the narrow space between the fireplace and the red support beam, creating a fun moment of practical texture in the room.
Scandinavian architecture firm C.F. Møller designed a serene, zinc-clad home in Aarhus, Denmark. On the interior, a large, three-sided fireplace incorporated into a floating wall helps connect two spaces and warm up the home, and the wall also incorporates a purpose-designed niche filled with firewood for easy re-stoking.
The family cat, Rey, steps in front of the concrete fireplace in the living room. Floor-to-ceiling windows enhance the indoor-outdoor connection.
“Instead of using a typical frame system, we created frameless windows by burying aluminum channels into the floors and walls,” says Richard. “It kept our glazing budget much lower than normal.” The sofas feature custom upholstery by Inverse Project and HDM.
"When the windows open, it becomes a large terrace open to the outside along both diagonal axis," says architect Cristián Izquierdo Lehmann.
Neutral tones abound, giving the inn a warm and inviting vibe that melds with the landscape.
Throughout the home, the floors were replaced with light hardwood to make the space feel more modern and open. Baer brought in a MBH Sectional in White Linen and a Hotel Collection metal-and-stone coffee table alongside the Sams International Atlas Woolen Rug. In this space, the Raskinds added a touch of Hollywood glamour with the red velvet midcentury chairs. They finished off the look by painting the original fireplace with Cover of Night by Dunn Edwards and added hexagonal tiles at the base.
The large living room also includes an original wood-burning brick fireplace. Solid mahogany floors contrast with the freshly painted walls that flow along the gabled ceiling.
The family room on the lower floor opens up the swimming pool and hot tub.
A glass-walled bridge links the master bedroom with the office on the upper floor. The layout creates a double-height space for the living area and keeps the drama of the exposed concrete ceiling visible from the ground floor.
“The clients requested we use ‘cirmolo,’  a local type of wood with a strong fragrance capable of spreading healthy aromas around the house,” say the architects. They used the timber, also known as Swiss pine, for accent walls and the majority of the custom furniture.
The rooms showcase Scandinavian design with simple luxury.
The living room features a brick-inlay fireplace and a wall of glass with serene forest views.
The footprint on Frank Lloyd Wright's Mäntylä House has more than 80 points, some 30 degrees, some 60 degrees, others 180. Wright used the most common material, cinder block, to create angles out of a hollow core of masonry unit.
According to Tom Papinchak, president of Usonian Preservation, the restoration was the most difficult part of relocating Frank Lloyd Wright's Mäntylä House. "The family raised several children in house, so there was wear and tear," says Papinchak. "We questioned whether we restore it to its original, pristine state. There is a fine line there." Ultimately, they did restore 40 linear feet of cypress.
The workspace, living room, fireplace, and dining area are all set within a square space.
Long Cabin dining and living rooms.
The renovation referenced original drawings and historic photographs, and was sensitive to the home's original design. The living room once featured built-in cabinets and a sofa, similar to the current configuration.
An asymmetrical stone fireplace is a dramatic focal point in the open plan.
Sliding glass doors enable easy indoor/outdoor circulation.
This image captures the home's indoor/outdoor feel.
The fireplace that anchors the living space features native rock plucked from the site.
Living, dining, and kitchen spaces flow into one another in the soaring great room. Here, the Sacramento firm placed new, polished concrete slabs over the original ones to alleviate unsightly cracks.
A view inside the cantilevered great room that terminates with a double-sided fireplace.
The lower level features an additional living room with a cozy inlaid stone fireplace and a view of the pool.
The futuristic fireplace, designed by Engels, is flanked by a BeoLab 20 speaker by Bang & Olufsen.
Board-formed concrete punctuates the home, including in the living room, where it frames the fireplace. The sofa is by Montauk.
The casita offers a cozy escape for guests.
Three kiva fireplaces—and a large collection of rugs and textiles—offer warmth on cold desert nights.
Walnut floors run throughout the home, creating a seamless transition between the living room and open kitchen.
The sculptural poured formed concrete hearth in the living room area is a striking original feature.
A Restoration Hardware sofa and vintage rug in the living room.
"They wanted a very practical house, with separate zones for kids and adults," said Taugbøl. "Because of the split levels, the experience of the space varies when you walk through it," and ascend the staircase. "The acoustics are also great due to the wood paneling in the ceiling." The Raimond pendent lights are from moooi, and the fireplace seating is IKEA.
The new great room opens up completely to the patio with multi-panel pocket sliding glass doors that measure seven feet tall and 22 feet long.
Jay points out, “Since the original architecture was about low plains, the challenge becomes about how you can build a second level with a complimentary language, rather than just pancaking similar elements on top of each other.” They tried to weave the new with the old in the new, double-height section.
Within, the curving interiors are spread loosely across five levels.
Furnished by interior designer Jonna Kivilahti, this compact, two-story detached Honka Fusion home near lake Saimma in Mikkeli, Finland was inspired by the traditional steeped roof cottages of Denmark.
The angled fireplace is clad in Grove Brickworks field tile from Waterworks – laid vertically with no grout in between.
Fronting Alamo Square Park, the living room’s pitched ceiling creates an expansive space for socializing and relaxing. The space is accented by a custom sofa and window seat by Franciscan Interiors, rocking chairs from B&B Italia, a Lake low credenza by BDDW. The fireplace-adjacent bench seating is upholstered in William Yeoward Alverdia fabric in Ocean, complementing the teal accents in the adjoining dining room and kitchen.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.