72 Exterior Barn Design Photos And Ideas

Built from simple materials and quietly fitting into the landscape, the family home is a reflection of its bucolic surroundings.
The home is functionally modular, suitable for one person or the whole family. When they travel to the property alone, the clients are able to access just the master suite, while keeping the rest of the home closed off.
In the home's private wing, patios interspersed between the bedrooms act as spatial and sound buffers.
Clerestory windows flank the kitchen and dining volume, maximizing the influx of light, even when the days are short or the weather is limiting. "The light it receives is very even and warm, and makes the interior space of the barbecue evolve along with the exterior," says Sánchez.
The home’s more sheltered faces are clad with humidity-treated pine paneling in a bold, dark hue.
Micro-corrugated zinc sheets were used on the areas most exposed to rain and wind, treated so that the finish was rusty, but not uniformly so. "After many tests I did in my house, I managed to find a technique to oxidize the material and achieve the patina we were looking for," says Sánchez.
"The materiality and the look of the house had to have the identity of Chiloé," says Sánchez. Corrugated zinc panels clad the home’s exterior, zinc being the chosen material which "covers 90% of the houses in Southern Chile."
The home is built with minimal disturbance to the landscape, perched on piles which mitigate the slope of the site.
Designing to attract the least possible attention, Sánchez ensured that the home respected its environmental and cultural context.
A key directive in the home’s design was that "the materials were all from the island, and all very simple," says Sánchez.
In designing the home, "a very important factor was the study of the construction in the area, both in materials and orientation, especially due to the weather," explains architect Baltazar Sánchez. "The conversations with the locals were very important."
After: The barn’s original framing was kept for its agricultural character. Faulkner Architects applied an exterior envelope of salvaged redwood and added a Cor-Ten steel roof that will patina over time.
The barn makes extraordinarily efficient use of timber milled from on-site trees.
Bark gives the exterior walls a  textured appearance and allows them to blend into the forested surroundings.
The asymmetrical roof has a steep side and a low pitched side.
The architects used smaller bits of oak as wooden shingles for the roof.
Annemariken and Geert sourced old oak trees from their estate to build a barn that provides space for storage, working, and a car port.
"It only cost about $48,000 to build, which was incredibly cheap," says Turner of the Stealth Barn. "We got the Timber Frame Company to supply the shell, then we clad it and fitted out the interior and windows ourselves. The idea was to take the archetypal black tar-painted agricultural building and make an almost childlike icon of that."
Two hours north of New York City, an unusual barn emerges from a hill just off a country road. Its black siding and bright-red window frames hint at the imaginative playground inside. This space, with its rope-railed catwalk and indoor tent, is just one element of the multifaceted getaway architecture and design firm BarlisWedlick Architects designed for fund manager Ian Hague.
To keep to a barn vocabulary, Faulkner Architects replaced small windows with a large, steel-framed glass opening that can be seamlessly enclosed behind sliding wood doors.
Faulkner likes how the new building acts to "fit like a glove over the top" of the old one, so the memory of what was there is preserved.
The doorway on the left accesses an entry porch, which can be closed with the sliding door. The screened porch is the stepped-down volume on the right.
"Being in The Longhouse is mellow and calming whatever the weather," says the firm. "The experience of the whole is far greater than the sum of its parts."
After traversing a winding drive, visitors to the Longhouse are greeted by views framed by open doorways.
Double-glazed windows are an important feature that help control the building’s interior climate.
The Longhouse is clad in Ampelite fiberglass-reinforced polycarbonate sheeting. Per the firm: "The smart gel-coated cladding provides different levels of UV and infrared resistance, and panels with different finishes have been deployed to optimize solar penetration and shading depending on the orientation of each facade and roof plane." This cools temperatures in summer and keeps warmth in winter.
The Daylesford Longhouse sits on 20 acres in central Victoria. It houses a boutique farm, garden kitchen, cooking school, reception venue, and home inside a single building that’s 110 meters long.
Here, a side view of the barn showing the basement-level entryway. The couple kept as much of the original structure as possible, while the surrounding earth was reshaped with dry-stacked stone walls.
A wood bridge leads to the second-floor entry of the converted barn, which now offers 4,500-square feet of clean, modern interior space. The cladding is local hemlock spruce, the same local wood that was originally used to build the barn.
A unique curved wall continues inside to contain the service areas of the home including the kitchen cabinets, laundry, and coat closet.
"This project really feels like a gift," says architect Ruud Visser of the completed home.
Sited on a triangular plot, Barnhouse Werkhoven enjoys a small front yard with sun in the afternoon, and a rear garden looking out to the fields.
The barn-like forms make a stark, simple silhouette against the landscape. Rooftop solar panels helped the project earn LEED platinum certification.
Steep roofs and tall internal spaces provide barnlike simplicity and facilitate an efficient multilevel design.
The 1,800-square-foot barn and workshop was designed by architect friend Yianni Doulis. The exterior employs untreated cedar in a reverse board-and-batten style.
Designers Russell Pinch and Oona Bannon kept many of the architectural details of the 300-year-old cow barn they turned into a second home, including its terra-cotta roof tiles. The primary structural change took place on the front facade, which they tore down and rebuilt, opening space for a traditional oeil-de-boeuf window. The door on the left opens to a workshop. In addition to designing furniture, the couple also create interiors for select clients.
The home pays homage to the area's rural character, rich heritage, and building typology.
With its courtyard and walled garden, the abandoned structure was once part of a larger Irish estate that included an early 19th-century home.
Carl Turner and Mary Martin pose on the porch of the Stealth Barn, a multipurpose structure that plays as a guest cottage, office space, and escape from whatever may be cooking at Ochre Barn.
The expansive property contains an extensive forest and trail system.
The home is naturally integrated into its bucolic setting.
The northern façade of the main house is set at an angle to the barn
The design of the 3890-square-foot main residence and its adjacent barn have been executed with the highest degree of craftsmanship and attention to detail, drawing from traditional influences and the vernacular of the rural northeast.
The design of the 3890-square-foot main residence and its adjacent barn have been executed with the highest degree of craftsmanship and attention to detail, drawing from traditional influences and the vernacular of the rural northeast.
An
The five-stall horse barn has been recently updated.
According to Invisible Studio, "The project was also a way of reconciling all the thermal deficiencies of Moonshine, which is far too lightweight. Starfall is ruthlessly thermally massive, and with it incredibly efficient."
Starfall has a very simple asymmetric section that allows the morning light to penetrate deep into the building and flood it with light.
The gabled roof on Enough House puts it in conversation with the adjacent Troop barn and Cheboque schoolhouse, but its Cor-Ten steel exterior makes it a unique addition to Shobac.
Settled in the late 1800s in Pleasant Grove, Utah, Snuck Farm is still run by the same family but has now transformed from a traditional farmhouse into a community-oriented organization. The farm’s mission it to promote a sustainable lifestyle and to produce fresh, organic food that benefits the entire community. Louise Hill of Louise Hill Design collaborated with Lloyd Architects studio to design a new barn which combines public, private and work spaces.
Inspired by hilltop views and traditional New England farm and barn structures, Marvin Architect's Challenge-winner Michael Waters of LDa Architecture & Interiors set out to strike the perfect balance between time-tested tradition and sophisticated, clean lines.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.