153 Living Room Sofa Medium Hardwood Floors Wood Burning Fireplace Design Photos And Ideas

The small window has been replaced with a large glazed door, and the original fireplace has been restored and reinstated.
The addition of the antiqued mirrored panels amplifies natural light that the living room receives from the adjacent sunroom.
In the richly hued living room, a Milo Baughman coffee table with a chrome base and custom marble top pairs with Milo Baughman barrel chairs that have been reupholstered in a saturated blue fabric. A custom velvet sofa adds another textured layer. A custom light fixture with crystal bulbs from The Future Perfect hangs like jewelry above the space, and a geometric painting by senior JHID designer Chelsie Lee ties the colors together.
A plush yellow sectional from Camerich is paired with a Milo Baughman drum table and a Bertoia Diamond Lounge Chair. An O'lampia Retroline Duo pendant hangs above.
In the living room of Richard and Kali's home, a theatre sofa by Ted Boerner accompanies a Barcelona table by Ludwig Mies van der Rohe for Knoll. The chairs are by Jean Prouvé and the credenza is by Jens Risom, both from Design Within Reach. The Saarinen Conference armchair by Eero Saarinen is from Knoll knoll.com, while the rug is from IKEA.
A pair of Milk sofas bookend a Thomas Hatton Muebles cypress coffee table.
Also in the mix are antique market finds and pieces sourced from years of travel. Across from the Donna Wilson ottoman bought in London sit a pair of Brazilian, midcentury-modern chairs. They are among Nina’s favorites.
Vintage items complement contemporary pieces like a coffee table from West Elm and lighting from Rejuvenation.
"In our living room, we have a fairly large abstract piece from Sally King Benedict that was gifted from her years ago," says Amanda.
The communal dining table in the main house was custom-made by a local woodworker and island timber mill owner, Joe Romano, in collaboration with WindowCraft. Raw metal supports for the table were fabricated by Salish Metalworks on Orcas Island, a sister island to San Juan.
The living room has a long, built-in couch with a custom midcentury-inspired fireplace. Polished concrete floors in the interior contrast with the outdoor timber decking.
A hammock chair in the living room overlooks the wood stove at the center and the sofa against the west wall, creating a cozy living space.
The owner wanted to achieve a simple and rustic aesthetic throughout the home, with a focus on raw materials. “I didn’t want to paint the wood white, for instance,” he says. “I just wanted to let it age naturally and invite it to mirror the natural world it was now a part of.”
The mezzanine ladder can fold against the wall to free up circulation space when it is not in use.
Orange was used as a leitmotif that weaves throughout the main level, with furnishings such as the mezzanine ladder, the sofa, and the kitchen tile.
"The angular geometry of the catwalk trusses, the kitchen island, and the bathroom projection together with the 60-degree pitched roof make the project’s geometry performative and visually interesting," says Edgar.
The clients fell in love with the double-sided Cheminees Philippe fireplace, which had been used in a previous Modscape project they had seen. “It works nicely in this home to help subtly define each space, and it’s a stunning feature,” says Modscape managing director Jan Gyrn.
Living Room Stair Corridor
Living Room Fireplace
Living Room Fireplace & Feature Stair
Living Room Fireplace Details
Living room view towards Entryway
Living Room Fireplace & Feature Stair
Living Room Fireplace & Feature Stair Details
For outdoor enthusiasts Bob and Pam Norton, the town of Big Sky, Montana, was a natural choice for the location of their second home. Having purchased a remote lot with views of Lone Peak, Pioneer Mountain, and Cedar Mountain, they envisioned a private, year-round retreat that integrated with the terrain. “We wanted to live in the view,” says Pam. “We wanted the outdoors to come in.”
The interior of the cabin is constructed out of salvaged Douglas fir.
A new wood-panel wall is a focal point in the open layout. The original white oak floors were also refinished.
The main living space includes a futon and kitchen area, with a washroom tucked in the corner.
Some of the furnishings came from the homeowners’ Dallas home, including the wooden chairs they purchased 35 years ago. The sofa is the Madison Sleeper Sofa from Bo Concept, while the side table is from Target. The lamp is from CB2. A British, antique officer’s cabinet contrasts with a modern bookshelf from Crate and Barrel.
Custom millwork steps replace a dividing wall that was removed to create a sense of openness and connection between the living spaces. Note the wet bar, backed by a low bench, that visually separates the kitchen from the sunken family room.
Surrounded by custom millwork steps, the sunken living room features a refurbished fireplace with a custom metal firewood box and handrail.
“On the main floor, sliding doors with large glass panes framed in black steel pair modern minimalism with traditional panel-door proportions,” say the architects.
Wei painted the brick hearth to reduce the visual clutter and create a calm backdrop.
Fortunately, the damaged exterior and dismally dark 1970s interior didn’t scare away NMT Financial, who were captivated by the home wrapped around a massive oak tree embedded into the inner courtyard. Oakland-based See Arch was hired to restore the home’s modernist character while updating the dwelling to contemporary standards.
The luminous parlor space features two working fireplaces (one wood, one gas). Original pocket doors provide optional separation of the living and dining areas.
The original fireplace in the sitting room, which features colorful inlaid tiles, was restored and tall oak shelving was added to either side. "This room is a successful mix of classic period and relaxed Australian styles," says architect Sarah Bryant.
The living areas feature Belgian oak flooring with a vintage finish that lends warmth and character. The 19th-century fireplace was imported from a Victorian home in England, and Wijaya added a custom mantel.
The living room has reflected sofas and plenty of shelves for the library of books
All of the windows and doors are original and have been restored to full functionality by the seller.
"The bold concrete forms [in DS House] create a blank backdrop for the reinstatement of the indigenous landscape after bushfires...triggered a requirement for the majority of the vegetation to be removed,
Living room
At a renovated farmhouse in the Italian countryside, a crisp, modern white plaster fireplace and hearth infuse the interior with coziness and warmth. The firewood is stacked in a nearly-frameless niche next to the fireplace that is lined with metal, adding a bit of shine that contrasts with the rustic firewood and wood ceiling and beams above.
The living room in this California home has a wood-burning fireplace and a dedicated nook for firewood storage. The nook is tall and narrow while the fireplace opening itself is long and short, creating an exciting and engaging composition on the wall.
Sixteen-foot-long sliding doors open to a deck that feels more like a continuation of the living area than a distinctly outdoor space.
The house’s original asymmetry remains pronounced in the remodel. The custom island, over 11 feet long and made of fir with leather panel inlays trimmed with patina steel, was designed by Carolyn Woofter, and works to separate the living area from the enlarged dining area, which can now seat 16 people for dinner. The Cornogs commissioned the carving between the windows. It’s by Monica Setziol-Phillips, Leroy Setziol’s daughter.
Many of the windows facing the view were enlarged. Greg and Kirsten opted not to bring in easier-to-maintain aluminum framing. Instead they stuck with Douglas fir, albeit with thinner stocks. “I definitely felt the gravitational pull towards midcentury,” Greg explains. The original fireplace was redone in local basalt to match a pair of new hearths, one upstairs and one on the patio.
“The rooms are arranged for ease of use,” explains the duo. Here, the entrance flows seamlessly to the kitchen on the left, a small living room, and a bedroom and a sauna in the rear.
The walls are stuffed with 10 centimeters of recycled newspaper insulation. The roof and floors contain 15 centimeters of insulation. The cabin can be used in winter, but it's mainly visited in summertime.
The most important aspect of designing this home was capturing the views from every angle. By placing the home on stilts, Herbst was able to make the best use of the surroundings.
Light floods into the indoor/outdoor living area.
The living area includes a Cannon fireplace, a Muuto pendant, and a Dahlia sofa from Freedom.
The living room is warmed by a Morsø 1440 cast-iron stove and features a pair of calfskin folding seats that are original to the house.
The forum is located in the heart of the home, where the workshop meets the couple's private living quarters, which they refer to as their retreat.
The spacious living room features full-length windows that create a connection with nature. Pink plaster walls were restored to their original condition, as were plywood built-ins.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.