205 Living Room Sofa Wood Burning Fireplace Design Photos And Ideas

A peek at the open-plan living, dining, and kitchen areas.
The team also worked with Nouel to incorporate the expressive maximalism that the couple naturally gravitate toward.
"I drew from the layout of Jens Risom’s cabin and laid the room out around the light that comes in through the main windows," says Kenny.
"With this cabin I wanted something that was robust, so you could enter after an outdoor activity, kick your boots off, start the fire and put some food on," says Kenny. "But at the same time have a feeling of space with the high ceilings, and some luxury and comforts of modern living like a nice shower and great water pressure."
The double-height space includes a built-in reading nook, a coffee cubby, a minibar, and cupboards stacked high with board games.
The great room is anchored by a 25-foot-high granite, wood-burning fireplace with a reclaimed timber mantle located beneath Alumicor skylights.
In the living room, the team raised the firebox, cladded the hearth in a tactile plaster finish, and installed a floating limestone bench that wraps the column. On the left (unseen) is integrated firewood storage, and a cozy reading nook sits on the right. "The bench was designed to be used as a social space/lounge, and is well-used," says Coffey. The wood beams and red brick were scraped and stripped many times to remove the silver paint and reclaim a natural state.
The living area is small, however, the double-height ceiling give is a more vast sense of space.
Extensive glazing keeps the interiors bright and enhancing the homes' strong connection to its surroundings. <span style=
The chic contemporary interiors feature concrete floors and plywood paneling, with black accents that echo the cabin’s exterior.
Turin embraced the dark in her striking living room—the deep paint is Le Corbusier’s 4320J from Les Couleurs Suisse. An iconic Arco lamp by Achille and Pier Giacomo Castiglioni for Flos, Charles sofas by Antonio Citterio for B&B Italia, an Extra Big Shadow floor lamp by Marcel Wanders for Cappellini, and a painting over the mantel by Martin Barré shed a little light.
Large picture windows in the open living room frame the surrounding forest.
The addition now forms a comfortable and fully functional new social heart for the home.
The architects created a new entrance for the home which leads directly into the new addition.
WRJ Design led the interior design.
At just over 300 square feet, the Fish Camp is the smaller of the two Camp styles, but the prototype illustrates its utility as guesthouse or office.
Bornstein’s living room features an intriguing collection of furniture. The sofa is made by Swedish manufacturer Ire. The 1970s wood burner was a secondhand store find, and the wood table, by Bruno Mattson, was found in a bin at a recycling station. He inherited the lounge chair from his parents.
The bank of translucent glass windows diffuses light evenly in the living room and contributes to the sensation that you have left the world behind. Eames chairs for Herman Miller are accompanied by Italian manufacturer U-vola’s unique speakers from Elite Audio Systems.
The designers explain, “These steel windows played an integral part in making the interior feel larger and more open by blurring the boundaries between the interior and exterior.” A grey Halcyon Lake area rug, an oak chair from MAP, and Hans Wenger Wishbone chairs make for a simple, neutral palette. The painting over the fireplace is by Kate Hendry.
From the dining table to the bed frames, custom plywood furniture is installed throughout the home and combined with a few nature-inspired touches, like the green Kvadrat wool felt in the upholstered built-ins.
Ray sits at the central hearth on the north end of the comfortable sunken living area. From this perspective, you can see how the interior spaces flow into one another, passing one half-level up into the breakfast nook and kitchen and out from there onto the overgrown hillside. The various built-in furnishings have all been there since the house's construction.
Extensive glazing surrounds the fireplace, keeping the interiors bright and airy.
Agate Pass Cabin | A floor pillow made from a vintage Japanese mailbag | Glulam engineered plywood is used throughout the project, including Maskin’s design for a daybed | Artwork: Last Stand: Cedar by Karen Rudd is a cardboard portrait of a tree felled by lumberjacks in the clearcut of an Olympic Peninsula forest. Maskin purchased the piece to recall the clear cutting of trees in his region, and the controversial cutting down of a tree on his property.
A large floor-to-ceiling, two-sided brick fireplace dominates the living room and serves as a divider from the open dining area.
The sitting room is an updated homage to the past that references the home’s history while keeping a distinctly contemporary vibe. "However, she did want to make one room that felt old," explains Yun.
The living room takes full advantage of the homes' stunning views.
A small seating area is tucked into a loft-like space.
The living space opens to the patio and pool area.
A long sofa in the center faces a coffee table topped with a slab of elm that was designed by Moss.
Two sculptural wooden chairs face a wood-burning stove.
A half wall with a fireplace by Kalfire creates division within the space.
Polished concrete blocks and a concrete floor are contrasted by a birch plywood tray ceiling. Paola and Jason cut the vertical strips in the ceiling themselves and placed fabric behind to soften the acoustics. Custom brackets were added to the modular seating from West Elm, the table top and legs were found on Etsy, and the chandelier is by Avenue Lighting.
The kitchen features eggshell blue cabinetry and an island topped with stainless steel.
The open-plan living room is anchored by a wood-burning two-sided fireplace.
View back towards Entry and Stair
The dark woodwork added to the appreciation of the home's Hudson River views.
The spacious open living/dining room has an original wood burning fireplace.
A wood-burning stove keeps the living room extra-warm and cozy in winter.
The stunning canyon views can be enjoyed from all four levels of the house.
The property has a soaring sense of space thanks to the vaulted ceilings.
The home's character has maintained intact by preserving beautiful period details such as the wood-burning fireplace and the vaulted ceilings.
The living room features ample glazing and an exposed beam ceiling.
Perhaps the family’s biggest priority was their connection to the outdoors. The north-facing facade is almost entirely made up of operable windows with screens for ventilation and—a favorite of Jeff, the family father—listening to the lullabye of cicadas and spring peeper frogs during the summer.

The joint living and dining area features a Wishbone chairs by Hans Wegner for Carl Hansen & Son, a Groundpiece sofa from Flexform, David Weeks' Tripod No. 303 floor lamp, and PP Møbler's Circle Chair and Fruit Table. The latter two are also by Hans Wegner.
Slate gray Xander armchairs from World Market.
A WH Design sofa and an Arper Catifa 80 chair rest on a Nanimarquina rug made  of recycled bike tires.
On the top floor, a Cumberland chair by Thos. Moser faces a Room &amp; Board ottoman, a Twiggy lamp by Foscarini, and a vintage sofa upholstered in cowhide.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.