327 Living Room Wood Burning Fireplace Design Photos And Ideas

Marine plywood is the dominant feature of the interior.
The living room takes full advantage of the homes' stunning views.
A small seating area is tucked into a loft-like space.
The living space opens to the patio and pool area.
The innovative, contemporary cabin is also firmly rooted in the traditions of rural living.
The compact interior measures 129 square feet, with a built-in bed and space for a kitchenette, table, bench, shelves, and stove.
A long sofa in the center faces a coffee table topped with a slab of elm that was designed by Moss.
Two sculptural wooden chairs face a wood-burning stove.
A half wall with a fireplace by Kalfire creates division within the space.
A stone heart anchors the grand space.  Custom Wright designed furnishings, titled Taliesin Wright Chairs, purposefully designed for the human scale, provide a variety of seating options, covered in rich velvet textiles.
With bright, spacious, interiors, the home is a testament to the visionary creativity of one of America’s most renowned modernist architects.
Polished concrete blocks and a concrete floor are contrasted by a birch plywood tray ceiling. Paola and Jason cut the vertical strips in the ceiling themselves and placed fabric behind to soften the acoustics. Custom brackets were added to the modular seating from West Elm, the table top and legs were found on Etsy, and the chandelier is by Avenue Lighting.
The kitchen features eggshell blue cabinetry and an island topped with stainless steel.
The open-plan living room is anchored by a wood-burning two-sided fireplace.
T
View back towards Entry and Stair
The dark woodwork added to the appreciation of the home's Hudson River views.
Existing 102-foot-long beams were sanded down to the bare wood and treated with a natural wax finish, exposing detail such as the big hex bolts joining them together.
The spacious open living/dining room has an original wood burning fireplace.
This vacation villa is integrated into nature and is surrounded by sand dunes and heathlands.
The front great room is intentionally public; the furniture-like wall (inspired by Mies’ Farnsworth house) creates privacy for all other rooms—even with no window coverings. No rooms have interior walls that connect with the outer perimeter of the house, echoing a design element of our 1958 E. Stewart Williams house in Palm Springs, CA.
A wood stove completes the enclosed room of the structure. Just two rooms make up The Phoenix: one open room and this enclosed room, home to minimal storage.
A wood-burning stove keeps the living room extra-warm and cozy in winter.
The stunning canyon views can be enjoyed from all four levels of the house.
The open-plan, stepped layout gives the interiors a high level of transparency.
The property has a soaring sense of space thanks to the vaulted ceilings.
The simple interior decor, and natural materials like wood and stone help this holiday home harmonize with its environment.
Throughout the design, the site was quickly revealed as a powerful element of the project. By choosing carefully the location and size of each window, external views were highlighted, and the atmosphere created by natural light is pleasant throughout the whole day. As for the position of the large sliding door, it was “ pushed “ toward the main interior open space with the intention of subtly separating the internal functions while creating a outside protected space. All these intentions ultimately aim to capture the essence of this project: the surrounding nature and wildlife.
The home's character has maintained intact by preserving beautiful period details such as the wood-burning fireplace and the vaulted ceilings.
Perched on a hillside in San Rafael in Marin County just north of San Francisco, the Harrison House was designed by Beverley David Thorne in 1963. The midcentury home includes three bedrooms, two bathrooms, and stunning views of the San Rafael Valley. It also boasts modern updates, contemporary furnishings, and a vast collection of artwork.
The remodeled kitchen offers views of the San Rafael countryside and its surrounding valley. The right wing of the house is called the "Executive's Quarters" and includes three bedrooms and an office space, all of which have sliding glass doors that lead to a 800-square-foot deck. Just a 25 drive from the Golden Gate Bridge, the home is walking distance to McNears Beach Park and the Peacock Gap Golf Club.
The log-burner fireplace comes in handy during  the winter months.
A mini conversation pit is set around a pebble-floored hearth and steel fireplace.
The living room features ample glazing and an exposed beam ceiling.
Perhaps the family’s biggest priority was their connection to the outdoors. The north-facing facade is almost entirely made up of operable windows with screens for ventilation and—a favorite of Jeff, the family father—listening to the lullabye of cicadas and spring peeper frogs during the summer.

The joint living and dining area features a Wishbone chairs by Hans Wegner for Carl Hansen & Son, a Groundpiece sofa from Flexform, David Weeks' Tripod No. 303 floor lamp, and PP Møbler's Circle Chair and Fruit Table. The latter two are also by Hans Wegner.
A cozy fireplace and unobstructed sea views makes this additional living lounge a great place for relaxing contemplation.
Writes Samuel: "We didn't have to do a lot to this room aside from tearing out the carpeting, installing the tile floor, switching out the lighting, and a whole lot of painting, but it is still satisfying to see, none-the-less." The ladder leads to the sleeping loft.
The wood stove is set within a blue, glazed brick socle.
Living Level
The custom crafted shelving encloses the couch to create a cozy atmosphere.
The clients selected a Coral pendant light by David Trubridge Design for the center of the room. Their souvenir from Norway, a reindeer pelt, is spread out in front of Eames Molded Plywood Lounge Chairs with metal bases from Herman Miller. The wood-burning stove is a Monet from HWAM.
To evoke the structure’s past as a horse stable, and provide options for the use of the space, Schaer and his team employed Sing Core sliding barn doors mounted on Krownlab’s Axel hardware. The sliding track runs the full width of the building, allowing residents to open or conceal a bedroom, kitchenette, and entrance to an adjacent 530 square-foot garage, all depending on how the spaces are being used. The kitchenette, seen left, features a Kraus sink and a chrome Grohe Concetto faucet.
The renovated stable's living room is extra bright thanks to walls painted with Benjamin Moore’s Atrium White and reflective polished concrete floors. The latter conceal a radiant heating system.
Slate gray Xander armchairs from World Market.
A WH Design sofa and an Arper Catifa 80 chair rest on a Nanimarquina rug made  of recycled bike tires.
On the top floor, a Cumberland chair by Thos. Moser faces a Room & Board ottoman, a Twiggy lamp by Foscarini, and a vintage sofa upholstered in cowhide.
A full height glass doors connects the living areas with the courtyard and forest outdoors.
The hexagonal wood paneling.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.

Get a Daily Dose of Design

Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.