Top 5 Homes of the Week With Party-Ready Dining Rooms

Top 5 Homes of the Week With Party-Ready Dining Rooms

By Samantha Daly
Dinner party, anyone? Take a look at the crowd-pleasing dining rooms from the Dwell community that caught our editor's eye this week.

Featured homes were submitted by members of the Dwell community through our Add a Home feature. Add your home to Dwell.com/homes today.

1. 1330 Brook Street House

The hanging pendant in the dining room of 1330 Brook Street House is an original Louis Paulsen fixture, crafted in Denmark and purchased by Studio 804 for reuse in the project.

Architect: Studio 804, Location: Lawrence, Kansas

From the architect: "1330 Brook Street House an example of Studio 804’s mission to build creative sustainable housing in established, but marginal urban neighborhoods. It is a three-bedroom, two-bathroom, 1,300-square-foot house that makes extensive use of salvaged material and minimizes energy consumption. 16 net metered solar panels on the roof provide up to 4.8 kilowatt-hours of power and will generate enough electricity to operate the house at net zero energy use over a calendar year. It was designed to be clearly contemporary while still fitting into its working-class surroundings of small, unassuming homes."

2. Orcas Island Retreat

DeForest Architects designed and renovated Orcas Island Retreat to be the perfect sustainable getaway for a young couple.

Shop the Look
Room B Dining Chair 1C
Graceful and spare, Chair 1C strips the chair to its basic requirements giving it incomparable lightness both visually and physically while maintaining seated comfort. It combines sleek, clean design with high quality and exceptional durability and strength.
Peugeot Chatel Salt and Pepper Grinders
Peugeot has been in the business of making precision grinders since 1892, long before it started manufacturing automobiles.

Architect: DeForest Architects, Location: Orcas Island, Washington

From the architect: "A young couple asked [us] to help create ‘a place to share with friends, a place for adventure and exploring, being a kid again, cooking together, experiencing nature, and being part of something bigger.’ The result is a long-term plan for ‘restoring the soul of the property’—including designing this main house, renovating a number of existing cabins, and generally creating a more sustainable landscape and building infrastructure for future generations."

3. Des Érables Residence

Living areas in Des Érables Residence revolve around the double-height dining room. Naturehumaine sought to "modulate a degree of intimacy according to the usage."

Architect: Naturehumaine, Location: Montreal, Canada

From the architect: "The project consists of the transformation of a Montreal duplex into a single-family house. The architectural concept is build around a new staircase that joins the existing building to the courtyard extension."

4. Villa in Miyama

This villa by Endo Architect and Associates is located on a sloping lot overlooking Old Karuizawa. The cubic structure consists of an "open interior" for the living room and dining room, and a "closed interior" for more private spaces.

Architect: Endo Architect and Associates, Location: Karuizawa, Japan

From the architect: "We think that architectural space is not only limited to ‘inside’ and ‘outside.’ Given the rise of almost-invisible thin walls or glass walls, architecture now refers to a space quite fragile, like a soap bubble’s surface. Are ‘transparent walls’ or ‘blurry transparency’ the only architectural possibilities? In architecture, are there still other ways to divide spaces with something like the highest mountains or rivers too deep?"

5. Architect's Residence

At the center of this home by LTBa, LLC is an expansive great room and kitchen. The architecture firm maintained the integrity of the midcentury building while introducing sleek modern touches.

Architect: LTBa, LLC, Location: Denver, Colorado

From the architect: "The complete renovation and expansion of this 1950s house modernized the layout and finishes while preserving its ranch identity. Needing to expand the home for their growing family, the owners added square footage in the rear to maintain the original street elevation. Working within the confines of a neighborhood design review board, the existing weeping mortar brick exterior was modernized with a neutral palette of mortar wash, vertically oriented cedar siding, and sleek fixtures to give it a warm but tailored look from the street. Inside, the once-compartmentalized layout was reconfigured to create a clean, light-filled open floor plan."

Related Reading: 

A Cramped Attic Became a Sunny Dining Room in this Renovation of a Copenhagen Tudor

6 Essential Tips For Selecting the Perfect Dining Room Lighting

Want a chance to be featured? Add your home here!

Save

Get the Dwell Newsletter

Be the first to see our latest home tours, design news, and more.