Des Érables Residence

By

The project consists of the transformation of a Montreal duplex into a single-family house. The architectural concept is build around a new staircase that joins the existing building to the courtyard extension.

Monochrome, the new courtyard façade with its abundant windows, is framed by two bricks pilasters, which enhance the relationship to the garden by continuing into the interior space. The conceptual transition between the old and the new is expressed by the materiality of the new staircase. The maple plywood used with white painted perforated steel contrasts with the original wood mouldings of the building.

The new living area is characterized by a sequence of spaces, which revolve around the double height dining room. The degree of intimacy is modulated according to the usage. On the ground floor, a bench becomes a contemplative space extending the interior. Upstairs, the yoga room, which is largely open towards the garden, is flooded with natural light. In the master bedroom, a steel blades screen filters the views over the neighbourhood.

The communicating spaces, with their thresholds, characterise the new rooms of the house. Intimate or more open, they allow a variety of experiences and possibilities for the occupants.

uploaded Des Érables Residence through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
Modern home with Dining Room, Light Hardwood Floor, Table, Pendant Lighting, and Chair. Living areas in Des Érables Residence revolve around the double-height dining room. Naturehumaine sought to “modulate a degree of intimacy according to the usage.” Photo 2 of Des Érables ResidenceView Photos

Living areas in Des Érables Residence revolve around the double-height dining room. Naturehumaine sought to “modulate a degree of intimacy according to the usage.”

Modern home with Kitchen, Wood Cabinet, Mosaic Tile Backsplashe, Refrigerator, Drop In Sink, Light Hardwood Floor, and Pendant Lighting. Naturehumaine used maple plywood and white accents throughout Des Érables Residence, striking contrast with the original wood moldings of the building. Photo 8 of Des Érables ResidenceView Photos

Naturehumaine used maple plywood and white accents throughout Des Érables Residence, striking contrast with the original wood moldings of the building.

Credits

Posted By