90 Living Room Recessed Lighting Bookcase Design Photos And Ideas

The floating oak staircase in the first-floor family room leads to the rooftop garden, which features a lounge area, grill, and small bar room with a restroom. Bespoke oak shelving behind the stair offers a display area for books and other objects.
The sunken living room created an opportunity for a bespoke joinery unit that can be used as a bench overlooking the courtyard as well as a storage space for books and objects. Topped with the same Iranian travertine marble that is used for the flooring in the entrance, it extends the hallway along the courtyard into the living room.
The bespoke sofa in the retreat features rich purple upholstery that contrasts with the more neutral white and timber finishes, creating an element of sophisticated drama.
The entry between the living room and dining room was widened.
Rossi kept important features of the old home throughout, such as the built-ins, fireplace, and original floors.
Solid timber windows add warmth to every room. The solid timber flooring in the living/dining area provides additional character.
Two dividing orange bulkheads—which are the box gutters that protrudes through the house—separate the three pavilions. The family congregates in the central pavilion for meals around the dining table, and to relax in the lounge.
The project team excavated a portion of the backyard to create a sunken patio that seamlessly meets the grade of the interior living spaces. The interior flooring is large-scale honed basalt tile (24" x 48" in size), which becomes 24" x 48" flamed basalt tile at the exterior patio.
“The fireplace/bookcase wall installation takes cues from the Cado Shelving System, and also works to flatten the classic hovering fireplace into a gesture that is engaged with the wall,” says Keating. “Usability and modularity are both important elements of an interior that in some ways is like one big studio containing the objects of—and inspirations for—the client’s artistic interests.”
Pre-engineered dark stained bamboo flooring closely mimics the exterior decking material, creating a fluid transition from the interior to the exterior.
The original living room was converted into an open-plan kitchen and dining area with a living room that can be reconfigured into a bedroom. The use of natural materials and the large windows that flood the space with natural light and frame the views make the small space feel bright and airy.
Boiserie panels made of zebrawood create a cozy nook in the main living area and also form a picture rail to display the client’s art collection.
Preda elegantly reallocated the space to contain a side-by-side living room and dining room area, with the latter defined by a custom Cor-Ten steel and zebrawood bookcase designed by the firm. The dining table is by Alepreda for miduny, the firm’s sister furniture company. The fireplace is an ethanol model, since incorporating a chimney wasn’t possible in the building.
Shalina Kell is a graphic designer and a maker—and now she can add "tiny home builder" to her resume. The single mom lives with her teenage daughter in a lovely, light-filled, 350-square-foot tiny home in Sacramento that she built and designed herself.
Ladder to loft adds a playful element.
The bright pink and leopard print furnishings are reminiscent of Betsey's clothing line.
A view looking from the kitchen to the open family room, which is outfitted with sofas by Perez Furniture. Above, interior windows in the upstairs bedrooms look out onto the double-height dining area and a view out of the giant window wall.
A skylight brings additional natural light into the open-plan living space. The gray, combed basalt fireplace figures prominently, as does built-in wood cabinetry.
In the living room, Splinter Society designed a sculptural divider made of African gold marble, mild steel, and smoked mirror. The sofas are from Meizai and the <span style="font-family: Theinhardt, -apple-system, BlinkMacSystemFont, &quot;Segoe UI&quot;, Roboto, Oxygen-Sans, Ubuntu, Cantarell, &quot;Helvetica Neue&quot;, sans-serif;">throw pillows are from Figgoscope Curates</span><span style="font-family: Theinhardt, -apple-system, BlinkMacSystemFont, &quot;Segoe UI&quot;, Roboto, Oxygen-Sans, Ubuntu, Cantarell, &quot;Helvetica Neue&quot;, sans-serif;">.</span>
Front entry and living area.
As the only handicap-accessible building designed by Frank Lloyd Wright, the Kenneth and Phyllis Laurent House (so named for the couple that lived there from 1952 until 2012) was completed in 1952 as one of the so-called Usonian homes. The couple married shortly before World War II, and Ken Laurent underwent surgery during his service in the Navy that left him paralyzed from the waist down. Wright listened closely to his clients' needs to create an accessible design that was decades ahead of his time, including thresholds and floors that are level with the exterior ground for easy transitions between inside and outside. Wright designed much of the furniture in the house.
In the sitting area next to the bedroom wing, the exterior panels take the form of interior bookshelves. Framed with glass above, below, and between, the shelves allow nature to peek through.
Each cabin comes equipped with a fully functional kitchen. Above, a wooden countertop echoes the hand-hewn, reclaimed wood on the walls, which was provided by John Loerchner's brother.
Living Room 01
The "library under the stars" features thousands of old books plucked from antique shops.
A sunroom provides additional living space.
Clare Conklin's living room features subtle earth tones and a mix of wood finishes.
The lower-level family room has a wet bar, a kitchenette, and doors leading to the backyard.
The energy-efficient Dickerman Residence by Richard Pedranti Architect boasts warm wood ceilings, midcentury-inspired furnishings, and a stately stone fireplace.
The Atrium Townhome by Robitaille Curtis has a 32-foot atrium with a skylight running the full width of the house. The third story features a net “floor” at the top of the atrium that turns the void into a dramatic play surface adjacent to the kid’s bedrooms. The use of a net in this location precludes the need for guardrails and opens the floor plan to unimpeded views to and from the third floor. Riggers from Cirque du Soleil provided and installed the trapeze net.
La Vinya, PGA Golf Resort | Studio RHE
A full-height wall of glass brings additional natural light into the open-plan living area. The step down creates a cozy divide in the space.
The reception desk at Eaton Wellness.
A few steps lead up to the dining room area.
The elegant space is anchored by a brick, wood-burning fireplace.
The floor-to-ceiling windows look out onto the stone terrace and provide a strong connection with the outdoors.
Clerestory windows line the top edge of the room.
The view from the kitchen.
Dawnsknoll optimizes the capture of natural light and cross ventilation, keeping down electrical costs. Interior/exterior courtyards, as well as the master and living room sliders, help circulate breezes. Sustainable heating is also introduced through radiant floor heating and domestic water heating throughout the house.
Full-height glazed doors flood the interior with natural light and open up to an outdoor brick terrace.
The building was constructed with energy-, water-, and resource-efficient materials, as well as with materials and systems that reduced indoor air pollution.
From the open-plan living and dining area to the adjoining bedroom, the owner can enjoy spectacular views of the sea.
The blue cabinets of the kitchen run through into the living area with a softer natural oak top tying the room together. A modular sofa can be moved in different configurations.
Fireplace Detail w/ Custom Hinged Screen
Iron louvers have been used along the western facade to create a narrow corridor between the screen and exterior walls of the main volume.
Custom cabinetry creates seamless kitchen and living storage solutions.
An off-center skylight brings natural light into the living room, where the existing fireplace (inset) was refinished in metallic paint. A fiberglass Koishi pouf by Naoto Fukasawa for Linea sits by an Eames sofa. The painting is by Vanessa Prager.
The open-plan living room and dining area feature a cementitious floor covering, ERCO recessed LEDs, and EDL cabinetry laminates.
A minimalist staircase links the living room to the upper level.
An original brick wall with an arch opening frames views of The Press Room, a cozy lounge lined with paneled walls painted a deep cranberry hue to match the Press Room bar front.
Deep overhangs keep the harsh sun at bay.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.