71 Living Room Recessed Lighting Bookcase Chair Design Photos And Ideas

Inside, the voluminous living area features a double-height fireplace clad in cedar and large-format tiles—both of which are echoed along the facade as well. Full-height windows wrap around the opposite corner, providing an abundance of sunlight and helping to naturally heat the space during wintertime.
The entrance foyer encapsulates the home’s themes of reuse—through the salvaged wood and metal gate—artisan furniture, and colourful abstraction. The Moroccan wall hanging is a vintage find, and the chairs and table are by local furniture designer Seth Keller. The industrial gate has been given a domestic twist with the addition of coat hooks for the client’s young child.
Floor-to-ceiling shelves and storage bookend a cabinet that conceals the television.
The pair replaced the cluttered firewood storage with a floating hearth that can double as a seat and display for art.
Raj and Watts extended the fireplace column to the ceiling to highlight the room’s expansive scale, and had it coated in concrete plaster. It was important to retain the wood-burning fireplace—a rarity in the city—but “we wanted to re-clad it in a material that also spoke to the industrial past of the building,” says Raj.
Given the home’s tight and efficient footprint, the architects sought to use simple materials and strategic moves to delineate different spaces and uses. The lower ceiling height of the living room, for example, distinguishes it from the dining area, which has a taller ceiling.
Having spent more time at home in recent months, Nina and her family are truly experiencing the "essence" of her design, she says. Their library corner, a space that was once underused, has become a place of respite for the family where they can gather on the Nanimarquina Rangoli rug and listen to records.
Interior designer Nina Blair blends Ghanaian and Scandinavian influences in her family’s Tribeca apartment.
The entry between the living room and dining room was widened.
Rossi kept important features of the old home throughout, such as the built-ins, fireplace, and original floors.
Solid timber windows add warmth to every room. The solid timber flooring in the living/dining area provides additional character.
Two dividing orange bulkheads—which are the box gutters that protrudes through the house—separate the three pavilions. The family congregates in the central pavilion for meals around the dining table, and to relax in the lounge.
The project team excavated a portion of the backyard to create a sunken patio that seamlessly meets the grade of the interior living spaces. The interior flooring is large-scale honed basalt tile (24" x 48" in size), which becomes 24" x 48" flamed basalt tile at the exterior patio.
“The fireplace/bookcase wall installation takes cues from the Cado Shelving System, and also works to flatten the classic hovering fireplace into a gesture that is engaged with the wall,” says Keating. “Usability and modularity are both important elements of an interior that in some ways is like one big studio containing the objects of—and inspirations for—the client’s artistic interests.”
Pre-engineered dark stained bamboo flooring closely mimics the exterior decking material, creating a fluid transition from the interior to the exterior.
Ladder to loft adds a playful element.
A skylight brings additional natural light into the open-plan living space. The gray, combed basalt fireplace figures prominently, as does built-in wood cabinetry.
Front entry and living area.
As the only handicap-accessible building designed by Frank Lloyd Wright, the Kenneth and Phyllis Laurent House (so named for the couple that lived there from 1952 until 2012) was completed in 1952 as one of the so-called Usonian homes. The couple married shortly before World War II, and Ken Laurent underwent surgery during his service in the Navy that left him paralyzed from the waist down. Wright listened closely to his clients' needs to create an accessible design that was decades ahead of his time, including thresholds and floors that are level with the exterior ground for easy transitions between inside and outside. Wright designed much of the furniture in the house.
In the sitting area next to the bedroom wing, the exterior panels take the form of interior bookshelves. Framed with glass above, below, and between, the shelves allow nature to peek through.
Living Room 01
The "library under the stars" features thousands of old books plucked from antique shops.
A sunroom provides additional living space.
Clare Conklin's living room features subtle earth tones and a mix of wood finishes.
The lower-level family room has a wet bar, a kitchenette, and doors leading to the backyard.
The energy-efficient Dickerman Residence by Richard Pedranti Architect boasts warm wood ceilings, midcentury-inspired furnishings, and a stately stone fireplace.
La Vinya, PGA Golf Resort | Studio RHE
A full-height wall of glass brings additional natural light into the open-plan living area. The step down creates a cozy divide in the space.
A few steps lead up to the dining room area.
The elegant space is anchored by a brick, wood-burning fireplace.
The floor-to-ceiling windows look out onto the stone terrace and provide a strong connection with the outdoors.
Clerestory windows line the top edge of the room.
The view from the kitchen.
Dawnsknoll optimizes the capture of natural light and cross ventilation, keeping down electrical costs. Interior/exterior courtyards, as well as the master and living room sliders, help circulate breezes. Sustainable heating is also introduced through radiant floor heating and domestic water heating throughout the house.
Full-height glazed doors flood the interior with natural light and open up to an outdoor brick terrace.
The building was constructed with energy-, water-, and resource-efficient materials, as well as with materials and systems that reduced indoor air pollution.
Country Garden House | Olson Kundig
From the open-plan living and dining area to the adjoining bedroom, the owner can enjoy spectacular views of the sea.
The blue cabinets of the kitchen run through into the living area with a softer natural oak top tying the room together. A modular sofa can be moved in different configurations.
Iron louvers have been used along the western facade to create a narrow corridor between the screen and exterior walls of the main volume.
An off-center skylight brings natural light into the living room, where the existing fireplace (inset) was refinished in metallic paint. A fiberglass Koishi pouf by Naoto Fukasawa for Linea sits by an Eames sofa. The painting is by Vanessa Prager.
The open-plan living room and dining area feature a cementitious floor covering, ERCO recessed LEDs, and EDL cabinetry laminates.
An original brick wall with an arch opening frames views of The Press Room, a cozy lounge lined with paneled walls painted a deep cranberry hue to match the Press Room bar front.
Deep overhangs keep the harsh sun at bay.
A floor-to-ceiling sliding door offers direct access to the patio and yard. A yellow custom-built reading nook packs a playful punch of bold color, and certainly brightens up the gray days that the Pacific Northwest is known for.
The cavernous living room takes advantage of its height with floor-to-ceiling bookshelves.
Reclaimed Walnut and View to Stairway Skylight
Friday 1 chairs by Avenue Road face far-reaching views.
The original home occupies a prominent hilltop overlooking Silicon Valley and faces into the pristine rolling hills of a nature preserve at the end of the house receiving the new addition. Taking cues from dominant natural elements of the surrounding densely wooded hillside – boulders, bark, and leaves – SaA created a two-story addition with the visual weight needed to anchor the long axis of the extended original house. Against this, the architects balanced steel-framed stair treads and awnings that cantilever from minimal structural supports as if leaves from a slender branch.
Meg Home | Olson Kundig

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.