182 Living Room Recessed Lighting Concrete Floors Design Photos And Ideas

The Atrium Townhome by Robitaille Curtis has a 32-foot atrium with a skylight running the full width of the house. The third story features a net “floor” at the top of the atrium that turns the void into a dramatic play surface adjacent to the kid’s bedrooms. The use of a net in this location precludes the need for guardrails and opens the floor plan to unimpeded views to and from the third floor. Riggers from Cirque du Soleil provided and installed the trapeze net.
A full-height wall of glass brings additional natural light into the open-plan living area. The step down creates a cozy divide in the space.
A contemporary fireplace.
Radiant floor heating, a high-efficiency boiler, a heat recovery ventilator, and a convection wood stove work to conserve energy.
Concrete floors keep the interior cool in the summer.
Large windows provide natural light while showcasing the spectacular landscape that surrounds the property.
Glass sliding doors section off the interior courtyard.
Perched on a small hilltop, the Sondern-Adler House exhibits the tenets of Usonian design.
The studio's living space features a “Lo Chair” from jdlee Furniture.
The studio is set upon a floating concrete slab. The wood-wrapped facade provides passive cooling through cross ventilation.
A few steps lead up to the dining room area.
The elegant space is anchored by a brick, wood-burning fireplace.
The floor-to-ceiling windows look out onto the stone terrace and provide a strong connection with the outdoors.
Clerestory windows line the top edge of the room.
The double-height great room encompasses much of the completely renewed section in the middle of the home—which includes the living, dining, and kitchen spaces. Since the existing floor slabs had cracks in them, Jay and Melissa floated new concrete floor slabs over the existing. They replicated the original as close as possible, and polished the final result.
The interior includes furnishings from Nirvana Home, Article, and Restoration Hardware. The open staircase with clear balustrades keeps sight-lines clear and uncluttered.
The new open-plan living/dining/kitchen space benefits from the raised ceiling height and the addition of the clerestory windows on the south, west and north sides.
The view from the kitchen.
The renovation opened the kitchen to the living space and added an island for increased prep and storage space.
The elegant, modernist-inspired living space boasts vintage Barcelona chairs and a Cassina sectional. The French doors lead out to the courtyard.
A three-dimensional bronze work of art by Denver–based Yoshitomo Saito hangs above the fireplace. From afar, it appears to be inspired by the surrounding bird sanctuary; however, up close, it resembles leaves. The wood-paneled ceiling and the wood columns are both original features.
The influence of the beach is echoed in the living room's sandy, stucco masonry. A wall of windows brings a sense of the outside in.
The lower level features a bonus family room with a wall of built-in media cabinetry.
The open-plan interiors are flooded with natural light, which streams through a wall of east-facing windows to the clerestory that step up and down with the design.
The lower level also features has a board-formed concrete fireplace.
Dawnsknoll optimizes the capture of natural light and cross ventilation, keeping down electrical costs. Interior/exterior courtyards, as well as the master and living room sliders, help circulate breezes. Sustainable heating is also introduced through radiant floor heating and domestic water heating throughout the house.
Full-height glazed doors flood the interior with natural light and open up to an outdoor brick terrace.
The fireplace feature wall has a concrete hearth, oak paneling, and wall-mounted cabinetry with pre-finished door slabs from New Age Veneers in the "Ravenswood" finish. A steel box integrated to the side of the fireplace stores wood, and glass walls make the most of the small site.
The next level holds a living/dining area with a powder room and entertainment area.
An entrance lounge and concealed laundry are located on the entrance level, where there is also a small lounge area with books.
Custom wood millwork, polished concrete floors, and some exposed concrete were used for the interiors.
Large sliding glass doors flank both sides of the open-plan living space.
The apartment’s material palette—recycled wood, exposed concrete, terrazzo, and Japanese tatami mats—echo the colors seen outdoors, as well as textural memories from the country’s rural past.
The building was constructed with energy-, water-, and resource-efficient materials, as well as with materials and systems that reduced indoor air pollution.
Greene's golden retriever, Hudson, hanging out in the living room.
The new garden studio, seen through the window, is positioned at the point where the garden pivots off to a previously disconnected end of the outdoor space.
In the main living areas, the concrete slab floor was scored and given a coat of white resin.
From the open-plan living and dining area to the adjoining bedroom, the owner can enjoy spectacular views of the sea.
A non-load bearing window wall—a characteristic feature of Usonian houses—dominates the living room.
Strategic placement of voids enhances the sense of expanded space.
The front of the wall that separates the kitchen from this playroom is a chalkboard where the couple’s son can play and draw.
Massive glazing in the communal area frame views of a desert knoll to the north.
A view of the wine/fire lounge looking out toward the entry.
A cozy den with an original fireplace sits just off the kitchen. The fireplace, which appears in photographs taken by Shulman, originally had a two-story tall flue and was suspended from chains. Now, it sits securely on a stone platform and the flue ends at the first-floor ceiling.
Living Room
The living space in the open-plan kitchen/dining/living spaces flows out onto the south-facing terrace. The soft gray color scheme works with Cornwall's cool light and large skies.
The ceiling slopes upward at the edges of the house to reinforce the sense of expansiveness created by the panoramic views.
Pocket-sliding glass doors offer seamless connection to the outdoors.
The screen helps to better ventilate the interiors. Shifting shadows cast patterns on the walls of the house as the western sun streams through the corridor.
Iron louvers have been used along the western facade to create a narrow corridor between the screen and exterior walls of the main volume.
Faced with a giant wall of glass, the new concrete extension houses an open-plan living area, dining room and kitchen.
The entertainment box includes built-in shelving and a television mount.
Feng Shui principles have informed the placement of the mirrored surfaces. In the living room, the mirrored panel has been placed so that the tenant can't see himself in the mirror when sitting on the sofa.
The living area has been carved out from the space between the yellow kitchen box and the wood-paneled entertainment box.
A large window at the end of the living space lets in ample natural light.
Upcountry Maui Cottage and Barn: living room
The space also allows for traditionally "outdoor" items, like a child's bicycle, to be stored or even used inside.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.