123 Living Room Recessed Lighting Concrete Floors Chair Design Photos And Ideas

A full-height wall of glass brings additional natural light into the open-plan living area. The step down creates a cozy divide in the space.
Radiant floor heating, a high-efficiency boiler, a heat recovery ventilator, and a convection wood stove work to conserve energy.
Large windows provide natural light while showcasing the spectacular landscape that surrounds the property.
Glass sliding doors section off the interior courtyard.
Perched on a small hilltop, the Sondern-Adler House exhibits the tenets of Usonian design.
The studio's living space features a “Lo Chair” from jdlee Furniture.
The studio is set upon a floating concrete slab. The wood-wrapped facade provides passive cooling through cross ventilation.
A few steps lead up to the dining room area.
The elegant space is anchored by a brick, wood-burning fireplace.
The floor-to-ceiling windows look out onto the stone terrace and provide a strong connection with the outdoors.
Clerestory windows line the top edge of the room.
The interior includes furnishings from Nirvana Home, Article, and Restoration Hardware. The open staircase with clear balustrades keeps sight-lines clear and uncluttered.
The new open-plan living/dining/kitchen space benefits from the raised ceiling height and the addition of the clerestory windows on the south, west and north sides.
The view from the kitchen.
The renovation opened the kitchen to the living space and added an island for increased prep and storage space.
The elegant, modernist-inspired living space boasts vintage Barcelona chairs and a Cassina sectional. The French doors lead out to the courtyard.
A three-dimensional bronze work of art by Denver–based Yoshitomo Saito hangs above the fireplace. From afar, it appears to be inspired by the surrounding bird sanctuary; however, up close, it resembles leaves. The wood-paneled ceiling and the wood columns are both original features.
The influence of the beach is echoed in the living room's sandy, stucco masonry. A wall of windows brings a sense of the outside in.
The open-plan interiors are flooded with natural light, which streams through a wall of east-facing windows to the clerestory that step up and down with the design.
The lower level also features has a board-formed concrete fireplace.
Dawnsknoll optimizes the capture of natural light and cross ventilation, keeping down electrical costs. Interior/exterior courtyards, as well as the master and living room sliders, help circulate breezes. Sustainable heating is also introduced through radiant floor heating and domestic water heating throughout the house.
Full-height glazed doors flood the interior with natural light and open up to an outdoor brick terrace.
The next level holds a living/dining area with a powder room and entertainment area.
An entrance lounge and concealed laundry are located on the entrance level, where there is also a small lounge area with books.
Custom wood millwork, polished concrete floors, and some exposed concrete were used for the interiors.
The apartment’s material palette—recycled wood, exposed concrete, terrazzo, and Japanese tatami mats—echo the colors seen outdoors, as well as textural memories from the country’s rural past.
The building was constructed with energy-, water-, and resource-efficient materials, as well as with materials and systems that reduced indoor air pollution.
Greene's golden retriever, Hudson, hanging out in the living room.
In the main living areas, the concrete slab floor was scored and given a coat of white resin.
From the open-plan living and dining area to the adjoining bedroom, the owner can enjoy spectacular views of the sea.
A non-load bearing window wall—a characteristic feature of Usonian houses—dominates the living room.
Massive glazing in the communal area frame views of a desert knoll to the north.
A view of the wine/fire lounge looking out toward the entry.
A cozy den with an original fireplace sits just off the kitchen. The fireplace, which appears in photographs taken by Shulman, originally had a two-story tall flue and was suspended from chains. Now, it sits securely on a stone platform and the flue ends at the first-floor ceiling.
Pocket-sliding glass doors offer seamless connection to the outdoors.
The screen helps to better ventilate the interiors. Shifting shadows cast patterns on the walls of the house as the western sun streams through the corridor.
Iron louvers have been used along the western facade to create a narrow corridor between the screen and exterior walls of the main volume.
Faced with a giant wall of glass, the new concrete extension houses an open-plan living area, dining room and kitchen.
The entertainment box includes built-in shelving and a television mount.
Feng Shui principles have informed the placement of the mirrored surfaces. In the living room, the mirrored panel has been placed so that the tenant can't see himself in the mirror when sitting on the sofa.
The living area has been carved out from the space between the yellow kitchen box and the wood-paneled entertainment box.
A large window at the end of the living space lets in ample natural light.
Upcountry Maui Cottage and Barn: living room
The space also allows for traditionally "outdoor" items, like a child's bicycle, to be stored or even used inside.
The view out to the garden.
A pink Wassily chair reworked by Anne Suttles, Noah Marion, and Austin Powder Coating.
A sofa from Conran Shop, and a vintage boucherouite rug from Pink Rug Co.
Wooden ceilings ground some of the home's more industrial features in its organic setting.
The two pavilions are fitted with large sliding glass doors, which open to two wooden decks. Here, views are oriented toward the peaceful natural landscape and sea beyond.
The couple snagged their Womb chair, a floor model, on sale.
The open-plan living room and dining area feature a cementitious floor covering, ERCO recessed LEDs, and EDL cabinetry laminates.
At the heart of the couple's redesign is the flexible guest room that can be adapted into a playroom, extra living space, or as another bedroom thanks to privacy curtains and two concealed built-in beds.
Rather than opting for the schematic, open-plan design of the renovated Queensland worker's cottage, the formalized living, sitting, and dining areas are compartmentalized; each room is dedicated to their function.
Across from the sofa, a concrete fireplace surround is topped with a custom walnut wall treatment.
Deep overhangs keep the harsh sun at bay.
In the main living areas, two vertical veils divide the high, inclined ceilings, and also serve as partitions for the kitchen, dining room, and living room without completely separating the volumes. The living room is also connected to an outdoor gazebo.
The use of wood softens the industrial feel of the concrete.
The minimalist material palette is picked up on the interiors as well, where a black concrete fireplace plays off the polished aggregate concrete floors.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.