103 Living Room Wood Burning Fireplace Concrete Floors Design Photos And Ideas

A cozy den with an original fireplace sits just off the kitchen. The fireplace, which appears in photographs taken by Shulman, originally had a two-story tall flue and was suspended from chains. Now, it sits securely on a stone platform and the flue ends at the first-floor ceiling.
Living Room
The minimalist interiors feature a mainly monochromatic palette with white walls and black surfaces, including the granite island top and window trim. Small pops of color help break up the color scheme.
The living room is anchored by a wood-burning stove. The sofas in this room are by Ligne Roset.
The living spaces on the ground floor now consist of exposed steelwork with polished concrete, timber surfaces, and large Crittall windows.
The garden room has a built-in bench and free-standing fireplace. This area works as overflow for the adjacent kitchen, which allows people to see the cook in action, yet still lounge. The living room is a bit more removed, located just two concrete steps away.
Wein House - Besonías Almeida arquitectos
Interior view West
Interior view East
Thanks to cleverly designed built-in storage systems, clutter is neatly concealed throughout.
The open-plan living room, kitchen, and dining area are handsomely punctuated with Lightyears Caravaggio pendant lights and the dramatic Moooi Random Lights.
"I drew from the layout of Jens Risom’s cabin and laid the room out around the light that comes in through the main windows," says Kenny.
"With this cabin I wanted something that was robust, so you could enter after an outdoor activity, kick your boots off, start the fire and put some food on," says Kenny. "But at the same time have a feeling of space with the high ceilings, and some luxury and comforts of modern living like a nice shower and great water pressure."
The armchair is by Ricardo Fasenello.
Contemporary materials like concrete and steel are a wonderful contrast to the ancient stone walls.
The living room is connected to a south-facing veranda.
A wall of windows frames the spectacular view of the lake and imparts a dynamic sense of place throughout the open-plan living area.
The living area is small, however, the double-height ceiling give is a more vast sense of space.
Extensive glazing keeps the interiors bright and enhancing the homes' strong connection to its surroundings. <span style=
The chic contemporary interiors feature concrete floors and plywood paneling, with black accents that echo the cabin’s exterior.
The use of wood softens the industrial feel of the concrete.
The minimalist material palette is picked up on the interiors as well, where a black concrete fireplace plays off the polished aggregate concrete floors.
Throughout the design, the site was quickly revealed as a powerful element of the project. By choosing carefully the location and size of each window, external views were highlighted, and the atmosphere created by natural light is pleasant throughout the whole day. As for the position of the large sliding door, it was “ pushed “ toward the main interior open space with the intention of subtly separating the internal functions while creating a outside protected space. All these intentions ultimately aim to capture the essence of this project: the surrounding nature and wildlife.
The island countertop material is from recycled railway sleepers and the sides are custom clear-coated steel. The appliances are by Fisher &amp; Paykel.
The living room resembles a Sticotti furniture showroom: The architect designed the couch, coffee tables, and stumplike stools. The fireplace is made of stacked stone from San Juan, a nearby province.
Inspired by Russian and Finnish designs, the fireplace harvests hot air by sending it into the basement and radiating it into the room.
-
Tehachapi Mountains, California
Dwell Magazine : November / December 2017
To create a clean and minimalist aesthetic, only treated pine plywood and concrete was used in the interiors.
From the dining table to the bed frames, custom plywood furniture is installed throughout the home and combined with a few nature-inspired touches, like the green Kvadrat wool felt in the upholstered built-ins.
A cozy corner of the living room has access to a south-facing outdoor area where the family enjoys dinner on warm summer days.
A long sofa in the center faces a coffee table topped with a slab of elm that was designed by Moss.
Two sculptural wooden chairs face a wood-burning stove.
Polished concrete blocks and a concrete floor are contrasted by a birch plywood tray ceiling. Paola and Jason cut the vertical strips in the ceiling themselves and placed fabric behind to soften the acoustics. Custom brackets were added to the modular seating from West Elm, the table top and legs were found on Etsy, and the chandelier is by Avenue Lighting.
Fire Place
The spacious open living/dining room has an original wood burning fireplace.
The front great room is intentionally public; the furniture-like wall (inspired by Mies’ Farnsworth house) creates privacy for all other rooms—even with no window coverings. No rooms have interior walls that connect with the outer perimeter of the house, echoing a design element of our 1958 E. Stewart Williams house in Palm Springs, CA.
The property has a soaring sense of space thanks to the vaulted ceilings.
Perched on a hillside in San Rafael in Marin County just north of San Francisco, the Harrison House was designed by Beverley David Thorne in 1963. The midcentury home includes three bedrooms, two bathrooms, and stunning views of the San Rafael Valley. It also boasts modern updates, contemporary furnishings, and a vast collection of artwork.
The remodeled kitchen offers views of the San Rafael countryside and its surrounding valley. The right wing of the house is called the "Executive's Quarters" and includes three bedrooms and an office space, all of which have sliding glass doors that lead to a 800-square-foot deck. Just a 25 drive from the Golden Gate Bridge, the home is walking distance to McNears Beach Park and the Peacock Gap Golf Club.
A cozy fireplace and unobstructed sea views makes this additional living lounge a great place for relaxing contemplation.
The wood stove is set within a blue, glazed brick socle.
The clients selected a Coral pendant light by David Trubridge Design for the center of the room. Their souvenir from Norway, a reindeer pelt, is spread out in front of Eames Molded Plywood Lounge Chairs with metal bases from Herman Miller. The wood-burning stove is a Monet from HWAM.
To evoke the structure’s past as a horse stable, and provide options for the use of the space, Schaer and his team employed Sing Core sliding barn doors mounted on Krownlab’s Axel hardware. The sliding track runs the full width of the building, allowing residents to open or conceal a bedroom, kitchenette, and entrance to an adjacent 530 square-foot garage, all depending on how the spaces are being used. The kitchenette, seen left, features a Kraus sink and a chrome Grohe Concetto faucet.
The renovated stable's living room is extra bright thanks to walls painted with Benjamin Moore’s Atrium White and reflective polished concrete floors. The latter conceal a radiant heating system.
The long bench is made with the same white concrete as the roof.
Oak steps lead to the loft bed.
Living and dining spaces wrap around the full-height fireplace.  Original light fixtures remain and have been outfitted with LED lights.
The sides of the orange Corian kitchen counter are clad in recycled rubber.
The "stage" allows for optimal light and viewing conditions.
The living room.
Trout Lake | Olson Kundig

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.