A Vintage Swedish Radio Inspired This Finely Tuned Micro Home in Poland

A Vintage Swedish Radio Inspired This Finely Tuned Micro Home in Poland

This 376-square-foot home in Warsaw is flooded with light and verdant views.

When architect Adam Pszczolkowski, of Desea Architects, set out to design his own family retreat in the community gardens of the Rakowiec district in Warsaw, Poland, he looked to nature and the aesthetics of a vintage Swedish radio. "It may sound funny, but the design was strongly inspired by an old Tandberg transistor radio," Adam says. "It’s a simple, horizontal box with eye-pleasing proportions and wood laminate sides. The gardens inspired the interior, which is finished with raw plywood that will age naturally."

The micro home in Warsaw that architect Adam Pszczolkowski designed for his family and friends features expansive windows framed by plywood and white-painted HPL panels. "I chose white because of its modern and timeless character," the architect says.

The 376-square-foot family home is defined by its rectangular form and massive windows that flood the interior with light and make the structure appear as if it’s woven into the lush gardens that surround it. 

"The house is built on grounds we rent from the city of Warsaw as part of the family partitions allotment," the architect says. "The site is part of community gardens that have been a tradition in polish cities for over a hundred years. They were designed by urbanists as recreation areas, and city dwellers can rent a small portion of the gardens as an escape."

The gardens are isolated from city streets by a large hedge, and they feature old-growth fruit trees, pines, and lilac bushes. "There’s also a nearby park with hills, ponds, and a few nice pubs and restaurants," Adam says.

"The main and side entrance doors were handmade using the same plywood we used for the interior walls," Adam says.

Clad in glass framed by plywood and high-pressure laminate panels, the house is largely transparent and features two entrances on the east and west elevations. "This creates flow," the architect says. "The house feels like it’s sunken in greenery." 

The open-plan kitchen, living, and dining areas connect to the outdoors, making the home feel more spacious than its 376 square feet. "The house also has a small bedroom with one bed, so there’s an option for someone to stay overnight—it’s usually my father," Adam says.

The plywood ceiling and walls lend and warmth and texture and reference the trunks of the trees around the house. The floors are made with epoxy resin, a material that’s as elegant as it is low-maintenance.

A pair of 1970s velvet-upholstered armchairs flank a midcentury-style wood table in the living area. The kitchen features a line of cabinets suspended above the epoxy resin floor. "The glazing on the east side is as long as the facade and spans eight meters," the architect says. "It’s adjusted and harmonized with the kitchen worktop."


The architect uses the home on weekends as a respite from work. "My wife Maria and I like to invite our friends and family, especially my parents, over to barbecue," he says. There’s plenty of space outside for our children to play. We can watch them climb a plum tree through the large front window. The house has also been a great place to visit during the pandemic. We’ve spent peaceful time there surrounded by nature without having to leave the city."

Shop the Look
Menu Norm Wire Bowl
The Menu Norm Wire Bowl is the airy, modern way to store fruit, magazines and much more. It is made out of thick steel wire that has been either powder coated or metal plated.

Like the home’s exterior, the kitchen features a pale palette, which lends a fresh aesthetic.

The glazing in the kitchen area facilitates views of the lush gardens that surround the home.

Arranged with a low-lying counter and stools, the glazed dining area evokes the sensation of dining outdoors.

It’s a family home—and Adam built it with the help of family. "We worked mainly in the afternoons and on weekends," the architect says. "My friends and my uncles helped, but the core construction group was me, my brother-in-law Kuba, and my father Jerzy, who probably contributed the most due to his construction skills and experience. Building the house ourselves was the biggest adventure, and it brought great satisfaction. The strongest unions are made while creating." 

The small bedroom features plywood walls, a twin bed, and a black-painted tree stump turned nightstand.

The bathroom is also outfitted with plywood walls and an epoxy resin floor.

Adam’s favorite part of the house is the long bench that runs along the front facade. "It’s long enough so the entire family can sit at the same time," he says. "The bench is also sheltered, so it gives you nice cover from rain or sunlight during hot summer days."

"Without opening an umbrella, we can relax using the exterior long wood bench that’s shaded by the roof’s overhang," Adam says.

Related Reading:

A Family in Poland Adds an Origami-Inspired Retreat to Their Backyard 

These Tiny Cabins in Poland Offer Creature Comforts in the Woods 

Project Credits:

Architecture, Design, and Construction: Desea Architects

Photography: Hanna Dlugosz / @hannadlugosz_fotoAlicja Trusiewicz 

Published

Save

Stay up to Date on the Latest in Tiny Homes

Discover small spaces filled with big ideas—from clever storage solutions to shape-shifting rooms.