Before & After: A London Home Doubles as a Cheery Work Space
View Photos

Before & After: A London Home Doubles as a Cheery Work Space

Add to
Like
Share
By Michele Koh Morollo
A Victorian abode is reinvented to accommodate family living and serve as the headquarters for artisanal brand The Small Home.

Embracing the nuances of the typical Victorian vernacular, while weaving in plenty of clean, contemporary design elements, London–based studio Mustard Architects worked closely with the owner of the homeware and clothing brand The Small Home to reinvent her family’s Brixton home.

After a thoughtful renovation, the updated 1,485-square-foot-home—aptly named The Curated Home—now serves as a comfortable, modern family residence, as well as a functioning workspace for the team behind The Small Home. Scroll ahead for a peek inside.

Before:

Before: the backyard

Before: the kitchen and dining area

Before: the loft space

After:

Expansive oak-framed pivot doors frame views of the rear garden, and also form a functional extension to the kitchen for dining, socializing, and play.

A bench in the dining area extends out towards the garden, and mirrors the brick seating outdoors to allow for easy social interactions between users indoors and out.

Skylights dramatically brighten the kitchen.

"Although functional, our clients wanted to address the low levels of natural light and restricted space in their existing home to allow for family/social living, larger gatherings, and to accommodate an expanding home run business," says Joanna Coleman, a director of the firm. 

Cool blue panels hang along one side of the kitchen wall.

The kitchen joinery is by Barnaby Reynolds.

Here, the worktop is by Worktop Express & Cavendish Equipment.

"Rhythms of existing timber paneling, brickwork, and decorative colors carry through, defining the new kitchen/dining space whilst concealing more modern appliances, storage, and conveniences," says the studio’s other director, John Norman. 

The expansive skylights are by Rooflight Architectural.

By retaining the property's Victorian details and combining them with a more streamlined, modern design, the architects managed to open up the layout and create a series of natural extensions within the site. 

A living lounge with plenty of Victorian character.

The original fireplace and stucco ceilings were retained in the living lounge.

Traditional timber-boarding and exposed painted bricks line the walls of the loft to create a bright home office. 

A peek at the skylit loft office.

"The project complements period and modern design, fulfilling our clients’ ambitions of simplicity, usefulness, and beauty," says Coleman. 

The office space has been painted a clean, crisp white, allowing the products to vibrantly pop.

Project Credits: 

Architecture: Mustard Architects / @mustard_architects

Interior and lighting design: Mustard Architects in collaboration with The Small Home / @thesmallhome

Builder: A&R Thelwell 

Structural engineering: Amatrix Consulting Engineers 

Lighting: AS Lighting Design 

Cabinet manufacturer: Barnaby Reynolds

Have your own renovation to share? Read our submissions guidelines and tell us your story!

Where to Stay in London

Get the Renovations Newsletter

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design.

See a sample