Wild California Meets Manicured Japan in This Family’s Backyard Garden Oasis

Wild California Meets Manicured Japan in This Family’s Backyard Garden Oasis

By Brian Libby
A couple transform their backyard into a botanical children’s playland and an ideal entertaining spot.

Although a pair of entertainment producers have lived for several years in a forested canyon near Pacific Palisades, their busy careers prevented them from connecting with their natural surroundings from the comfort of their home.

 But after the couple had their daughter, they began to dream of a family oasis: a backyard that celebrated California’s lush coastal landscape and drew from their home’s Japanese-inspired architecture. All of which could become a place for their three-year-old daughter and  six-month-old younger brother to play.

A tea house in the corner of the yard looks out on a small waterfall and pond.

They turned to their friend John Sharp, a spacial conceptualizer and environmental designer, who five years earlier had helped give the couple’s beachside wedding in Turks and Caicos a magical, whimsical feel. 

"He has an amazing eye for detail and is able to pair things together you might not expect, but they work," says the homeowner. "He asks himself, ‘What is the narrative of each project, and how can I get inside the heads of the people I’m working for and really design their dreams?’"

A Noguchi paper lamp, gemstones, and encased butterflies connect the tea house office to the natural setting just beyond the glass.

When Sharp first encountered the back yard, "It looked like a bunch of boulders with a hot tub in the middle," he recalled. "It was not a fun place for kids to play." Sharp saw potential in extending the canyon setting to his clients. "There’s a creek there with butterflies and turtles. It feels super Dora The Explorer-like, and those creative backyards instigate curiosity."

As Sharp began mapping out the backyard, he imagined a combination of California and Japan, and a kind of dual style.

A Mission-style sofa and matching club chair are paired with a bamboo-and-stone table on a secondary outdoor deck, where grilling with friends is a popular pastime.

"It’s orchestrated chaos," he explains. "Some things are meant to grow out, and some manicured. It feels a little bit otherworldly that way." The yard is also meant to offer color and texture year-round. Japanese maples were introduced for their red leaves. Oversized ferns provide a bit of wintertime greenery. Bonsai trees and elephant ears add a variety of sizes and textures, and a combination of black pine and Mexican bamboo screen the property from the neighbors.

Then, in a corner of the yard, is the tea house, a stand-alone room on stilts. It was initially meant to be an elevated open-air structure for their daughter but was reconfigured into built-out space. It now functions as an office, and its glass-ensconced façade faintly resembles the iconic mid-century Eames House nearby— making the choice Charles and Ray Eames-designed office furniture an easy call. The open-air space underneath becomes a covered hang-out space with built-in sofas, a vintage travertine table, ceramics by Ben Medansky, and a vintage basket swing.

Shop the Look
Nelson Pear Tripod Lamp
Architect George Nelson, who was Herman Miller’s design director from 1945 to 1972, once said, “Every truly original idea seems to find its most important expression in a chair.” And then he blew the doors off lighting design.
Urban Outfitters Peyton Sofa
Simple, modern sofa with a cleanly-lined solid wood frame and removable cushions upholstered with a textural linen-blend fabric. Neutral and versatile for any living space, complete with a reinforced beam at the center for added durability. UO Exclusive.
Anthropologie Abria Indoor/Outdoor Pillow
Crafted from weather-resistant materials, this textured pillow is a cozy addition to any living space - indoor or out.

Originally intended as a play structure for the couple's daughter, the tea house instead became an office, stocked with Charles and Ray Eames-designed furniture in honor of the nearby Eames House.

At the same time, Sharp also helped make the existing cantilevered outdoor redwood decks, which wrap around the house, into true places to congregate. "It was just blasted by the sun and not really a hangout place," he explains.

After adding overlapping canvas sun screens and a trellis, the west-facing deck with its sectional seating area became a place for the whole family to hang out. The space is just outside the daughter's bedroom and the former Japanese soaking tub was moved here to become a kids’ bespoke paddling pool.

A new covered seating area was created on the existing redwood deck, with hanging basket lamps inspired by decorations Sharp created for the couple's wedding.

On the other side of the house, a secondary outdoor room was created to extend the idea of the home as a succession of indoor and outdoor spaces.

"Everyone kind of gets their own outdoor zone in the house," Sharp says. "They have  space to hang out with  friends and grill. The kids can run in and out. Their daughter can go color underneath the tea house. I think that’s what’s so special about the place. In California, everyone wants to be outside and have experiential outdoor living spaces, to create and gather."

The couple could not be more pleased. "It’s beyond my wildest dreams," one homeowner says. "We just love spending a lot of time on that deck, and everything flows really easily. "

Related Reading: 

6 Tiny Outdoor Pavilions Inspired by Japanese Tearooms

8 Japanese-Inspired Spaces We Love

Project Credits:

Designer: Studio John Sharp

Builder: Bild Design + Mfg. (Tea House)/Adam Mayfield (Porch Pergola) / @austin_builds

Landscape Design: Studio John Sharp

Lighting Design: Volta Electric

Save
Get the Dwell Newsletter

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design.

See a sample