This Renewed 1920s Home in Poland Is Stunning in its Simplicity
View Photos

This Renewed 1920s Home in Poland Is Stunning in its Simplicity

Add to
Like
Share
By Anna Squier
A dilapidated building in Szczecin turns into a serene family abode with openwork screens that define spaces without closing them off.

New to home renovation, the clients, a middle-aged couple with a small child, brought on Loft Kolasiński to design and furnish their dream home. With full trust in the design team’s creative vision, the homeowners embraced a complete overhaul of their 1923 home in Szczecin, Poland. 

The open living space is warm and inviting, filled with natural materials, specially curated and restored furnishings, and a bold orange-and-black wool rug which dates back to 1969.

The open living space is warm and inviting, filled with natural materials, specially curated and restored furnishings, and a bold orange-and-black wool rug which dates back to 1969.

Get the Renovations Newsletter

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design.

See a sample

Throughout the home, furniture is mostly made of natural, oiled oak wood.

Throughout the home, furniture is mostly made of natural, oiled oak wood.

The home, adjacent to a park and forested land in a beautiful neighborhood, was ideally situated for this growing family. However, lots of work was required to transform the dilapidated structure into open and warm living spaces. 

Before: Since the building was in a very bad state from years of being uninhabited, it had be dried out before reconstruction.

Before: Since the building was in a very bad state from years of being uninhabited, it had be dried out before reconstruction.

Before: Due to the age of the building, the structure had to be strengthened and checked for soundness as part of the renovation process.

Before: Due to the age of the building, the structure had to be strengthened and checked for soundness as part of the renovation process.

The main goal of the renovation was to join the residence’s many smaller rooms into an open space. Through the elimination of most of the interior partition walls, the ground floor became a grand interior composition of kitchen, dining, living, and office space. Designed to be open during the day, the space is divisible by custom-made sliding doors for privacy when needed. 

The floor tiles in the kitchen date back to 1923 and stand as a reminder of the original character of the building. Natural oak cabinets with hidden joinery are a contemporary insertion in the historic building shell.

The floor tiles in the kitchen date back to 1923 and stand as a reminder of the original character of the building. Natural oak cabinets with hidden joinery are a contemporary insertion in the historic building shell.

The new kitchen, with cooking surfaces in the central island, remains open to the main living spaces.

The new kitchen, with cooking surfaces in the central island, remains open to the main living spaces.

The sliding doors between the living room and dining room have an openwork pattern  designed so that when the doors open and close, a unique and beautiful pattern is always in play.

The sliding doors between the living room and dining room have an openwork pattern designed so that when the doors open and close, a unique and beautiful pattern is always in play.

On the ground floor,  the floor joists are left raw and exposed after cleaning.  The floor boards have been covered with an oil while the exterior walls are coated with a clay plaster in a light gray tone.

On the ground floor, the floor joists are left raw and exposed after cleaning. The floor boards have been covered with an oil while the exterior walls are coated with a clay plaster in a light gray tone.

By introducing sliding doors into the plan, the open spaces can be divided as needed for privacy and separation.

By introducing sliding doors into the plan, the open spaces can be divided as needed for privacy and separation.

Three bedrooms and two bathrooms are located on the first floor, away from the gathering spaces on the ground floor. A curved wood staircase connects the two. 

The interior staircase is an elegant contrast with its curved form. Wood stair treads and a wood railing lead to the sleeping and bathing quarters above. 

The interior staircase is an elegant contrast with its curved form. Wood stair treads and a wood railing lead to the sleeping and bathing quarters above. 

In the master bedroom and elsewhere on the first floor, the ceiling joists are covered with clay plaster, all painted to match the adjacent surfaces.

In the master bedroom and elsewhere on the first floor, the ceiling joists are covered with clay plaster, all painted to match the adjacent surfaces.

Timber elements frame openings, including the entrance to the master bath on the first level.

Timber elements frame openings, including the entrance to the master bath on the first level.

The master bath vanity, in a natural oak finish, includes custom details with contemporary lines and hidden compartments.

The master bath vanity, in a natural oak finish, includes custom details with contemporary lines and hidden compartments.

The  bath is a serene, relaxing retreat complete with a soaking tub.

The  bath is a serene, relaxing retreat complete with a soaking tub.

Contemporary lighting and bath fixtures introduce modern touches to the upstairs bath.

Contemporary lighting and bath fixtures introduce modern touches to the upstairs bath.

The first floor is calm and serene with the same muted color palette that fills the ground floor.

The first floor is calm and serene with the same muted color palette that fills the ground floor.

Following the philosophy of Wabi-Sabi, the designers strove to use as many natural materials as possible. The result is a warm and relaxing ambiance framed by natural tones, and decorated with pieces sourced from collectors all across Europe. 

Large, wood sliding doors can be used to give some privacy in the office when needed.

Large, wood sliding doors can be used to give some privacy in the office when needed.

A custom-made shelving unit provides plentiful storage for the family's collection of books.

A custom-made shelving unit provides plentiful storage for the family's collection of books.

The project uses classic furniture, lamps, and accessories from Denmark, the Czech Republic, Poland, Mexico, Italy, and Germany.

The project uses classic furniture, lamps, and accessories from Denmark, the Czech Republic, Poland, Mexico, Italy, and Germany.

A special olive tree that’s more than 200 years old is planted in the glazed veranda. The designer decided to incorporate it into the project after being inspired by the homeowner's passion for trees.

A special olive tree that’s more than 200 years old is planted in the glazed veranda. The designer decided to incorporate it into the project after being inspired by the homeowner's passion for trees.