Bricks and Breezes Keep This Tropical Indonesian Home Cool
View 19 Photos

Bricks and Breezes Keep This Tropical Indonesian Home Cool

Add to
Like
Share
By Jennifer Baum Lagdameo
A perforated brick brise-soleil fills this lush home with diffuse daylight and cooling breezes.

Located in Cinere, just outside Indonesia’s capital city of  Jakarta, the two-story Flick House stands out with its contemporary brick facade and its focus on sustainability. Jakarta-based DELUTION designed the residence for a family of six who wanted their home to be "humble and warm" rather than large and ostentatious.

The Flick House’s contemporary brick facade references traditional architecture in the owner’s hometown in Central Java.

The home’s design revolves around five sustainable building concepts: the use of bricks as thermal insulation; the use of local materials to minimize the home’s carbon footprint; a secondary skin as a light mediator; passive cooling provided via cross ventilation and a water feature; and the use of vegetation as an ecosystem generator.

The brick brise-soleil provides natural ventilation and shields the home from the heat of the sun. It also provides natural light and casts interesting shadows throughout the interiors.

The architects chose brick for the facade not only to provide natural ventilation and protect the interior from the heat of the tropical sun, but also to give the home a warm, welcoming, earthy quality. As an added benefit, brick is commonly used in the vernacular architecture of the client’s hometown in Central Java—so the material sparks happy childhood memories.

The home features two kitchens, as is common throughout Asia. A "wet kitchen" located in the service area near the household helpers’ rooms is used for all the "serious cooking." There is also a "dry kitchen" (shown above) adjacent to the inner garden and the dining area. The dry kitchen is primarily used to prepare light fare, such as snacks and drinks.

The architects also wanted to accommodate the clients’ love of gardening by providing four lush green spaces throughout the home: a main garden, a private garden, a floating garden, and an inner court. These green spaces support the open-plan concept and add to the energy efficiency of the spacious, 3,326-square-foot house. 

The major rooms open directly to the outdoor gardens, creating indoor/outdoor spaces and enabling airflow. The addition of a fish pond creates a cooling microclimate—fresh air from the gardens flows into the rooms through the sliding doors and windows.

The inner court is located in the center of the public space on the first floor, and it features a skylight overhead.

Shop the Look
Artek Stool E60
One of Artek's best sellers, Stool 60 has limitless applications and lasting appeal. This L-leg stool features legs made of solid birch reinforced by thin pieces of plywood that are glued where the leg is bent, making it extremely durable. Stackable, portable, and offered in eleven finishes.
Artek Siena Wool Blanket
A Nordic brand with clarity, functionality and poetic simplicity at its heart, Finnish label Artek arrives at END. this season.
Oblique White Planter
Keep your plants thriving through neat and tidy living. Kingston, N.Y. artist Andrew Molleur handcrafts planters that seamlessly integrate a display vessel and water tray in a triumph of minimal design.

The living area opens to the main garden and a small outdoor terrace via large sliding glass doors. 

While the main garden is directly adjacent to the open-plan living space on the lower level, the private garden is accessible only from the master bedroom. 

"My favorite part of the house is the communal area on the first floor, as it’s designed to be open and connected to both the inside and outside of the building—I love how it represents the character of the owners, who are friendly, humble, and welcoming," shares architect Muhammad Egha.

DELUTION recently received an Architecture Master Prize award for architectural design / green architecture.

A sliding wood door can close off the living area as needed. 

A room located off the living area provides additional storage space. 

The welcoming indoor/outdoor living area was designed for entertaining.

Cool air from the gardens flows into the rooms through sliding doors and windows. 

A sliding door provides access to the private garden from the master bedroom on the lower level.

A fish pond creates a microclimate to help naturally cool the 3,326-square-foot house.

A multifunctional space sits at the top of the staircase.

The brick brise-soleil provides the interiors with diffuse light. 

Sliding glass doors connect this bedroom to a small outdoor deck.

The upper-level bathroom has an indoor/outdoor feel. A pull-down shade provides privacy when needed.

A spacious outdoor area on the upper level. 

The Flick House is located on a corner lot in a suburban subdivision not far from Jakarta.

Flick House first-story floor plan

Flick house second-story floor plan

Related Reading:

Indoor Gardens Bring Light and Air Into This Brick Home in Vietnam

Light and Shadow Help Shape This Modern Brick House in Vietnam 

Project Credits:

Architect of Record: DELUTION, Muhammad Egha, Hezby Ryandi, Sunjaya Askaria, Fahmy Desrizal

Builder/General Contractor: CRI (Construction Revolution Indonesia)

Design Team: Indira Pramundita Setiadewi S. Ars

Get the Dwell Newsletter

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design.

See a sample