Before & After: A Luminous Remodel Breathes New Life Into a Palo Alto Eichler

Add to
Like
Share
By Sarah Akkoush / Photos by Mariko Reed
A Bay Area Eichler gets a clever reconfiguration that improves function, brings in light, and adds 72 square feet of space.

When a couple purchased a dark and dated Eichler in the heart of Silicon Valley, they saw potential—but they knew that a complete overhaul would be needed to make the space work for them. The circa-1958 home was loaded with charming original details, but starved of natural light and chopped up in a way that limited function.

Before: The Exterior

The home’s post-and-beam construction and pitched roof typify Eichler’s work.

The home’s post-and-beam construction and pitched roof typify Eichler’s work.

Newsletter
Join the Renovations Newsletter

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design

After: The Exterior

Klopf Architecture refreshed the nondescript entry using colorful hues from the historic Eichler palette. The home’s compact addition, seen on the left, is modest in size and seamlessly blends in with the original architecture—as if it were always a part of the home.

Klopf Architecture refreshed the nondescript entry using colorful hues from the historic Eichler palette. The home’s compact addition, seen on the left, is modest in size and seamlessly blends in with the original architecture—as if it were always a part of the home.

Klopf Architecture preserved the vertical "thinline" wood siding, and matched it in kind at the front addition.

Klopf Architecture preserved the vertical "thinline" wood siding, and matched it in kind at the front addition.

The young couple, who both work in tech, sought to incorporate a dedicated office space into the revamped four-bedroom, two-bathroom home, as well as a brighter, more open living room that would seamlessly connect to the outdoors. To achieve these design goals while staying true to the Eichler aesthetic, the couple turned to Klopf Architecture to reimagine the property.

Before: The Living Room

The original living room was open to the backyard, but separated from the rest of the house. The remodel removed the fireplace and partition walls to open up the space.

The original living room was open to the backyard, but separated from the rest of the house. The remodel removed the fireplace and partition walls to open up the space.

After: The Living Room

The clients wanted an open-concept living space, connected to the outdoors, where they would feel relaxed and centered. Klopf Architecture preserved the glass wall at the rear of the house while replacing the windows and doors with higher-efficiency Fleetwood models.

The clients wanted an open-concept living space, connected to the outdoors, where they would feel relaxed and centered. Klopf Architecture preserved the glass wall at the rear of the house while replacing the windows and doors with higher-efficiency Fleetwood models.

The home suffered from a choppy layout, which made it feel much smaller than its 1,722 square feet. A main objective of the remodel would be to remove the artificial dividers that broke up the public space, and create a more open "great room." 

Klopf Architecture also relocated the galley kitchen, which was sandwiched in the middle of the home’s main living space. The kitchen’s new location would benefit from clear sight lines through the home to both the rear yard and side patio, maximizing the feeling of openness. 

A small, 72-square-foot addition at the front of the home blends in nearly undetectably with the existing architecture. The added space strategically allows more breathing room in the private wing of the home, notably in the master and hall bathrooms.

Before: The Dining Room

The old dining room, adjacent to the kitchen, was dark and cramped, with no functional connection to the living area.

The old dining room, adjacent to the kitchen, was dark and cramped, with no functional connection to the living area.

After: The Dining Room

The new dining room is part of the open-concept great room. Porcelanosa floor tile (in 12" x 24" Town Niquel Nature) is used throughout the home’s interior to provide a soft and neutral backdrop, allowing pops of color and statement tile to shine.

The new dining room is part of the open-concept great room. Porcelanosa floor tile (in 12" x 24" Town Niquel Nature) is used throughout the home’s interior to provide a soft and neutral backdrop, allowing pops of color and statement tile to shine.


The Klopf Architecture team, together with Coast to Coast Construction, took great care in preserving and restoring the home's midcentury architectural elements. The team carefully sanded and refinished the tongue-and-groove ceiling, which had been painted. The renovation also preserved the home’s exterior wood siding, and matched it at the new addition. The team retained the glass wall at the rear of the home, an Eichler signature, while upgrading the glazing to energy-efficient Fleetwood products with thermally broken aluminum frames. They also preserved the side window wall, while replacing some of the fixed glass with operable doors.

Before: The Kitchen

The dated galley kitchen was originally positioned in the middle of the home, sandwiched between the dining room and living room on either side—yet lacking connection to either.

The dated galley kitchen was originally positioned in the middle of the home, sandwiched between the dining room and living room on either side—yet lacking connection to either.

After: The Kitchen

The relocated kitchen is anchored to one side of the home, rendering the rest of the space open and usable. White custom cabinetry and Caesarstone counters keep the room bright and airy. The kitchen appliances are from Miele, with the addition of a Sub-Zero refrigerator and ceiling-mounted Futuro Futuro flush range hood.

The relocated kitchen is anchored to one side of the home, rendering the rest of the space open and usable. White custom cabinetry and Caesarstone counters keep the room bright and airy. The kitchen appliances are from Miele, with the addition of a Sub-Zero refrigerator and ceiling-mounted Futuro Futuro flush range hood.

A custom walnut slab bar counter and shelf, along with a hex tile backsplash, add pops of texture and depth to an otherwise clean and monochrome palette.

A custom walnut slab bar counter and shelf, along with a hex tile backsplash, add pops of texture and depth to an otherwise clean and monochrome palette.

Shop the Look
KitchenAid 30" Combination Wall Oven with Even-Heat True Convection
KitchenAid 30" Combination Wall Oven with Even-Heat True Convection
This 30" Combination Wall Oven with Even-Heat™ True Convection provides consistent heating and even cooking. A unique bow-tie shaped design and convection fan helps ensure there are no burnt edges or undercooked centers.
Jenn-Air 15" Induction Cooktop
Jenn-Air 15" Induction Cooktop
This induction cooktop offers the cooking power of gas and the cleanability of electric with flexible elements that allow versatility in cookware placement.
Whirlpool 24" Top Control Built-In Dishwasher
Whirlpool 24" Top Control Built-In Dishwasher
Whirlpool's fully integrated console dishwasher cleans with twice the jets for even more coverage. Through a smarter sequence of spray patterns from multiple nozzles, the TotalCoverage Spray Arm can hit those hard-to-reach dishes throughout the cycle.
The bright and airy kitchen is flooded with light from all directions. The inviting space enjoys visual connections to both the side patio and rear yard.

The bright and airy kitchen is flooded with light from all directions. The inviting space enjoys visual connections to both the side patio and rear yard.

After: The Entry

The original redwood tongue-and-groove ceiling was hidden underneath coats of white paint. The design team carefully sanded and refinished the boards to restore the beautiful natural wood. They also preserved the home's original globe ceiling pendants and in-floor radiant heating system.

The original redwood tongue-and-groove ceiling was hidden underneath coats of white paint. The design team carefully sanded and refinished the boards to restore the beautiful natural wood. They also preserved the home's original globe ceiling pendants and in-floor radiant heating system.

After: The Master Bedroom

The spacious master bedroom enjoys plentiful light and direct access to the backyard.

The spacious master bedroom enjoys plentiful light and direct access to the backyard.

A wall-to-wall custom wardrobe offers smart storage.

A wall-to-wall custom wardrobe offers smart storage.

After: The Master Bathroom

The home’s bathrooms feature Lacava undermount sinks, Hansgrohe fixtures, and Duravit toilets. Natural light filters in through a skylight above the vanity.

The home’s bathrooms feature Lacava undermount sinks, Hansgrohe fixtures, and Duravit toilets. Natural light filters in through a skylight above the vanity.

After: The Guest Bathroom

Client-selected Porcelanosa mosaic tile adds a pop of color to the guest bathroom.

Client-selected Porcelanosa mosaic tile adds a pop of color to the guest bathroom.

After: The Patio

The side patio, adjacent to the kitchen, offers additional outdoor living space with casual seating and an integrated concrete bench.

The side patio, adjacent to the kitchen, offers additional outdoor living space with casual seating and an integrated concrete bench.

A newly landscaped rear patio provides a valuable extension to the home’s compact and efficient footprint. Honoring period Eichler details while adapting to fit a modern lifestyle, the revitalized home is now a place for the owners to feel relaxed, comfortable, and centered.

After: The Exterior

Fresh, bright, and cheery, the updated architecturally significant residence complements the couple’s modern lifestyle.

Fresh, bright, and cheery, the updated architecturally significant residence complements the couple’s modern lifestyle.

Related Reading: 7 Modern Eichler Renovations in California, What Are Eichler Homes and Why Do People Love Them? 

Project Credits:

Architect of Record: Klopf Architecture / @klopfarchitecture

General Contractor: Coast to Coast Construction

Structural Engineer: Brian Dotson Consulting Engineer

Landscape Contractor: Discelli