A London Townhouse Gets a Gorgeous Renovation That Will Only Look Better Over Time

A London Townhouse Gets a Gorgeous Renovation That Will Only Look Better Over Time

By Mandi Keighran
HÛT Architecture uses a simple palette of handcrafted materials to create a contemporary home for a musician and a furniture designer.

De Beauvoir Town is a lively neighborhood in trendy East London boasting a village-like atmosphere and a number of early Victorian villas and townhouses—many of which fall into a conservation area. When architect Rachel Eccles, Associate Director at HÛT Architecture, was tasked with renovating a three-story, mid-terrace townhouse for a young creative couple—a musician and a furniture designer—she turned to a simple palette of minimal, handcrafted materials.

The rear extension uses black Petersen bricks that reflect the materiality of the original building, but with a contemporary twist that gives the volume its own visual identity.

"The building sits in a conservation area, and the whole row of terraces is constructed from masonry," says Eccles. "We liked the idea of a robust brick construction as opposed to a lighter-weight material and wanted the extension to have its own identity. So, we selected a brick that had a contemporary, high-craft quality and would age really well over time. I think Victorian and Georgian buildings do look better over time, after they have been lived in and developed a patina."

The masonry used for the extension is coal-fired—a process that adds vibrant light and dark shades to the bricks.

The home sits in a row of Victorian townhouses in a conservation area. "We had to be sensitive at the front, but we could be a bit more playful at the back," says the architect.

Robust, handcrafted materials—including terrazzo, black coal-fired bricks, timber, and steel—were selected and used "almost like a rule" throughout the renovation.

The black horizontal bricks are from Petersen Tegl, a Danish brickworks that has been run by the same family since 1791. HÛT Architecture used these bricks to construct the extension, as well as to clad the interior of the fireplace.

The unique, handcrafted fireplace was installed where the original had long since been removed.

Shop the Look
Terrain Terrazzo Planter
Flecked with natural stone fragments, this terrazzo marble pot is a gorgeous home for your indoor plants.
Knoll Platner Armchair
If you combined the work of I.M. Pei and Eero Saarinen, the result might very well look like the Platner Collection (1962).
Zinus Green Tea Memory Foam Pressure Relief Mattress
Experience the refreshing comfort of green-tea infused memory foam with an ActivCharcoal complex in our queen Green Tea Memory Foam Pressure Relief mattress.

The fireplace, handcrafted by Granby Workshop in Liverpool, is made from recycled building rubble. This material echoes the terrazzo tile used in the bathroom. Likewise, the Douglas fir timber flooring on the ground floor is similar to the timber used to over-clad the original staircase.

The bathroom features terrazzo floor tiles—which have a similar pattern to the material used to construct the fireplace in the living room.

"It is one of our principles at HÛT—we pick materials that age well and improve over time," says Eccles. "It shouldn’t look shoddy in five years time, it should get better and better. We want the building to last for another 100 years." 

The ground floor features Douglas fir flooring. The living room at the front of the house is separated from the entrance hallway by a black steel-framed glazed partition.

The entrance hallway is visible from the living room.

The entrance hallway features tiles from the Puzzle collection by Barber Osgerby for Mutina. The original staircase has been over-clad with Douglas fir timber that matches the timber used in the new flooring on the ground floor.

HÛT reconfigured the ground floor layout to create an open-plan social area for entertaining, and this culminates in the full-width kitchen-dining extension at the rear of the home. The extension is light and airy, with high ceilings and details, such as doorways, that extend all the way from floor to ceiling.

The black steel-framed glass partition that separates the living room from the entrance hallway echoes both the steel-framed glass doors that lead from the extension to the patio and the glass shower screens in the bathroom.

A view back to the living area from the kitchen in the rear extension through the picture window.

The skylight at the point where the extension meets the boundary wall.

The point where the extension meets the boundary wall of the neighboring property was limited to eight feet in height due to planning restrictions. Here, HÛT installed an angled skylight with a ribbon of glazing that maximizes the feeling of volume and brings as much natural light into the interior as possible. 

"All you can see through this glass is trees and the sky," says Eccles. "The client is quite a tall guy, so it was important for him to have this sense of space throughout."

Steps lead from the dining space and kitchen in the rear extension to the living area in the existing building.

The extension is connected to the front of the house via an internal picture window, which maintains clear lines of sight through the entire ground-floor living space.

The kitchen features timber cabinetry in the same olive green colour as the front door and the walls in the master bedroom.

"It’s about trying to connect the spaces rather than having lots of different rooms," says Eccles. "There are a lot of sight lines running through the space, and you can see right through into the garden beyond."

The extension connects to the patio via black steel-framed glass doors that can be opened in warm weather.

The garden is by landscape designer Tom Massey. The paving is similar to the bricks used in the extension.

The connection between the extension and the garden was designed to be as seamless as possible, with a threshold that is almost completely flush. In the winter months, the two spaces are visually connected through the glass windows, and in the summer months the doors can be opened so that the living space extends into the garden. 

The upper floor remains true to the original plan of the building, but it has been given a contemporary twist through the use of materials and finishes, including olive green walls and cabinetry in the master bedroom.

The bedroom features olive green walls and night stands that match the color of the home’s front door.

The bedroom features built-in wardrobes.

HÛT Architecture restored the front facade to its original state, made repairs to the sash windows and brickwork, and installed a new front door. "If you’re a passerby on the street, it still looks like a traditional building," says Eccles. 

"We wanted to be sensitive to the existing building, keep what we could, and repair things so that it will last for another 100 years." —Rachel Eccles

The front facade of the townhouse was restored to its original appearance. The new front door has been painted the same color as the walls in the master bedroom and the cabinetry in the kitchen.

"For me, this project was about making everything look simple—and that can sometimes be the hardest thing to do. Having a simple palette of robust, handcrafted materials to begin with helps. It is almost like having a set of rules to work with."

De Beauvoir Townhouse ground floor plan

De Beauvoir Townhouse first floor plan

De Beauvoir Townhouse second floor plan

Save

Get the Renovations Newsletter

From warehouse conversions to rehabbed midcentury gems, to expert advice and budget breakdowns, the renovation newsletter serves up the inspiration you need to tackle your next project.