This Multigenerational Bay Area Home Is Super Accessible With Style to Spare

This Multigenerational Bay Area Home Is Super Accessible With Style to Spare

By Kelly Dawson
Who says accessibility can’t be stylish? As designer Sherry Hope-Kennedy proves, the varying needs of a multigenerational home can all be answered in one cohesive design.

For an experienced designer like Sherry Hope-Kennedy, principal of Studio SHK, improving a home for a family’s needs is quite standard. And at first impression, the list of improvements Alan and Joan provided as part of their renovation fit the mold. The two doctors with a pair of daughters had been living in their Bay Area home for some time, and they knew exactly what needed to be updated. 

"The main floor, while it had square footage, was very cramped. A small, enclosed kitchen blocked flow and natural light, and the sunken living room felt disjointed," Hope-Kennedy says.

Dark wood floors were used throughout the ground level to unite the kitchen, living, and dining areas.

Alan and Joan hoped that their 3,500-square-foot property would soon be as picturesque as the oak trees in their neighborhood—they wanted to open their front door to a level floor plan filled with sunshine and storage. But more than anything, they saw this project as a way to make their two sets of parents feel comfortable during frequent extended visits—and their request for multigenerational accessibility distinguished them from other clients.

"The overall design intent was to establish a space that would accommodate the needs of the grandparents, whose mobility is limited, while still allowing Alan and Joan to live an active lifestyle with their kids," Hope-Kennedy adds.

In order to unify the ground level, Hope-Kennedy focused on raising the sunken living area to be the same height as the kitchen, while removing the wall that separated the two spaces. This eliminated the potential for trips or falls on stairs, and also allowed much more light to enter the home. Once a smooth, blank slate was in place, Hope-Kennedy turned her attention to the details that could accommodate various abilities with ease. 

"Removing the wall afforded a larger kitchen footprint, and made the space more inviting," Hope-Kennedy says.

"A lot of the clutter was removed, which created accessible walkways and nooks, and recessed ceiling lighting makes the space easy to navigate at night," she says. "We also made the area more accessible with dual-purpose solutions. The bar seating extends into the adjacent dining room and can be used for large gatherings, and the ample space around the dining table makes it easy to walk around. And when it is not being used for dining, the table is a great work surface."

The color palette, on the other hand, only had to satisfy the requirements of two people: Alan and Joan. Hope-Kennedy wanted to achieve cohesion between midcentury modern and traditional tastes—a common his-and-hers compromise—while using some existing pieces like the magenta chairs they didn’t want to leave behind. 

Shop the Look
Emeco Alfi Low-Back Counter Stool
Born in England, Jasper Morrison was raised in both Germany and the United States before his family settled in London, where he attended Kingston College School of Art & Design and the Royal College of Art.
Medley Danu Dining Table
The Danu Dining Table is an attractive addition to your dining area, whether at work or home. The hand crafted elegance of this table will be a pleasure to have at the center of any entertaining you do in your home. The flare of the legs in this modern table comes from a Danish design.
Koncept Equo Gen 3 Desk Lamp
The Koncept Equo Gen 3 Desk Lamp features a discreet counterweight design for feather-light adjustability. The special neck joint maintains the head's tilt as the arm swings up or down. Slide your finger along the stem's touch strip to control brightness and power.

The owners asked to keep their magenta chairs, which Hope-Kennedy paired with a midcentury dining table. 

"To make both of their styles work, we kept the walls and window treatments neutral, used richly colored wood tones for flooring and cabinetry, and added a pewter accent color in the kitchen to impart a feeling of sophistication," she says. "The colors work because there is a sense of balance. They feel warm and inviting, while at the same time being stylish and sophisticated."

Since the home was completed last year, everything on that initial list has been accomplished. Alan and Joan have a modern ground floor that their kids can enjoy, and it has more than enough storage to make the distinct areas feel as airy as they look. And whenever their parents shade their front door at the start of a long visit, they are welcomed into an accessible, thoughtful home.

A desk area makes use of space next to the kitchen—in case one of the daughters has homework.

Perhaps Alan and Joan’s needs are more of an anomaly now amongst clients, but that can change. If multigenerational design becomes more popular, Hope-Kennedy has this advice for other experienced designers to follow: "You can design for accessibility without sacrificing style, she says.

Related Reading:

An Introduction to Universal Design

This Home Proclaims Wheelchair Access Shouldn’t End Outdoors

How to Age Gracefully in Japan

Project Details:

Builder: Shaum Mehra, Oblique City

Structural Engineer: Ting Yuen, Larson Yuen Associates

Lighting and Interior Design: Sherry Hope-Kennedy, Studio SHK

Cabinetry Design: Scott Yates, Cabinets-Yates Woodworking

Save

Fill up on the Latest in Kitchen Design

Discover inspired kitchens and get design advice for the heart of your home.