This Skinny, Minimalist Home Gets a Modern Revamp For $20K

Add to
Like
Share
By Lucy Wang
In the land-strapped city of Bandung, Indonesia, the newly renovated 4x6x6 House achieves the illusion of spaciousness despite its compact footprint.

When a young family needed a modern refresh for their small home in West Java, they sought help from Jakarta and Bandung–based architecture studio dua to conceive a new design that would offer better connections with the outdoors. 

Newsletter
Join the Daily Dose Mailing List

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design

Set next to a narrow alley-like street, the new house stands out from its neighbors with its boxy white form, yet adheres to the neighborhood's two-story height norm.

Set next to a narrow alley-like street, the new house stands out from its neighbors with its boxy white form, yet adheres to the neighborhood's two-story height norm.

Working within a tight 602-square-foot plot, and a lean budget of approximately $20,000 USD, the architects created a skinny two-story property that would match the height of its residential neighbors. 

Windows of varying sizes punctuate the building, giving it a sculptural appearance.

Windows of varying sizes punctuate the building, giving it a sculptural appearance.

The operable windows help let cooling breezes into the home—a necessity given the area's muggy tropical climate and the urban heat-island effect.

The operable windows help let cooling breezes into the home—a necessity given the area's muggy tropical climate and the urban heat-island effect.

However, unlike the surrounding architecture, the new design is strikingly modern, and features a boxy facade painted white, along with a concrete roof.

The floors are built of exposed concrete, while the brick walls have been painted white.

The floors are built of exposed concrete, while the brick walls have been painted white.

Dubbed the 4x6x6 House after the building’s measurements in meters, the small home comprises a bedroom, bathroom, a reading room, and an open-plan living area, kitchen, and dining space in just 484 square feet.

Open-tread stairs link the three floors.

Open-tread stairs link the three floors.

To create the illusion of spaciousness, the interior has a minimalist look, while windows of varying sizes establish a connection with the outdoors. Instead of dividing walls, the architects have arranged the rooms within a series of split-levels.

The bedroom is located on the uppermost level that connects to a small outdoor balcony.

The bedroom is located on the uppermost level that connects to a small outdoor balcony.

Shop the Look
Menu Afteroom Cafe Table
Menu Afteroom Cafe Table
The Afteroom Counter, Cafe and Bar Table is yet a supplement to the Afteroom Chair, constituting the same concept – a tribute to Bauhaus and functionalism - reducing the amount of material to a minimum and enhancing the aesthetic appearance to a maximum.
Muuto E27 Pendant Light
Muuto E27 Pendant Light
 “The simplicity of the naked bulb is hard to compete with,” says Swedish designer Mattias Ståhlbom of his E27 Pendant (2008). Ståhlbom has distilled the idea of a pendant to its essence: just a socket, bulb and cord.
Menu Gridy Fungi Shelf
Menu Gridy Fungi Shelf
Beautiful wall shelving inspired by fungus. The Menu Gridy Fungi Shelf was designed to line your walls like the shelf fungus that grows horizontally on trees. However, this shelf is much more functional.
A look at the small reading nook located on the level between the bedroom and ground floor.

A look at the small reading nook located on the level between the bedroom and ground floor.

"Programs and privacy are separated using different levels and points of views, instead of using wall partitions," explain the architects. "This no-wall situation sets up a roomy and flexible space, and at the same time, creates a particular experience and intimacy."

The activities of the ground floor can be seen and heard from the bedroom level.

The activities of the ground floor can be seen and heard from the bedroom level.

"Situation and activities outside are framed using various square windows that lead to different directions and views. This various openings allow unique interactions with neighbors and people passing by," the architects note.

"Situation and activities outside are framed using various square windows that lead to different directions and views. This various openings allow unique interactions with neighbors and people passing by," the architects note.

A look at the ground-floor floor plan.

A look at the ground-floor floor plan.

Here is the mezzanine floor plan.

Here is the mezzanine floor plan.

A section view of the 4x6x6 House with all three levels visible.

A section view of the 4x6x6 House with all three levels visible.

Project Credits:

Architect of Record: dua studio 

Builder/General Contractor: Yodi Juliardi - Fx Nugraha Aji

Structural Engineer: Hermanto Subagijo

Landscape Designer: Dadan Kebon

Interior Design: dua studio

Other: Ars.app