114 Living Room Pendant Lighting Sectional Design Photos And Ideas

Formerly the garage, the new living room feels bright and spacious thanks to large windows, white walls, and a vaulted ceiling.
After: The kitchen faces the back garden and benefits from a double height atrium space. Pine has been used for the kitchen flooring and cabinets. Extensive glazing gives the ground floor living spaces a direct visual link with the courtyard and terrace.
The screen helps to better ventilate the interiors. Shifting shadows cast patterns on the walls of the house as the western sun streams through the corridor.
A white beamed ceiling adds structure to the open and airy living space bookended by immersive views of nature.
Modern Danish design has informed the minimalist interior, which is dressed in cozy fabrics and a muted natural palette.
An overview of the open-plan interior space.
Melanie van der Merwe of Women Unleashed furnished the interiors with bespoke and off-the-shelf pieces.
Living Room
Main Living Room
Original wood features mix with airy daybeds at the front of the property.
Now the living area flows gracefully into the dining room and connects the view to the backyard. The new eight-foot by 11-foot window on the back wall ensures lots of natural light and "a true indoor-outdoor feel," says Naber. "We have beautiful sunsets and love being able to look out the windows into our backyard."
The main floor has an open living, dining, and kitchen area with unobstructed views since support beams were unnecessary for the domed structure. The floors are concrete with a decorative finish.
A look at the living room looking toward the dining area.
The open-plan living room, kitchen, and dining area are handsomely punctuated with Lightyears Caravaggio pendant lights and the dramatic Moooi Random Lights.
The opening to the dining area has been increased, and the square footage added to the original footprint has allowed for a grand staircase that now connects the lower level.
Silver opened up and vaulted the ceiling, which instantly created a bright and airy, modern interior. He also centered the picture window and added sliding doors that lead out to two separate outside patios.
living room with navy blue couch, original artwork, and crown molding
Horner remembers his first visit to the home: "The architecture in the main living area was fantastic, and we just wanted to preserve that and concentrate on the areas of the home that were ill-considered."
In the living room, the designers preserved the existing Douglas fir paneling on the ceiling and walls, the fireplace, and the firewood niche. The cooler tones in the sofa from Design Within Reach, rug from Kush Rugs, and knitted poufs from SMG Collective balance out the wood and dial up the cozy factor.
The residents furnished the interior themselves, even hand-picking the exposed reclaimed beams from a barn in Pennsylvania. The dining table and shelving unit are 1970s vintage and the sofa is from Design Within Reach (left). The height of the top level varies from around nine to 12 feet.
The use of wood softens the industrial feel of the concrete.
 A study area on the mezzanine level overlooks the kitchen. Extensive glazing gives the ground floor living spaces a direct visual link with the courtyard and terrace.
The open-plan living room, dining area, and kitchen are encompassed with bright vibes.
The living spaces are orientated to the north, while the bedrooms have been placed in the south of the home.
Cradle-to-cradle certified carpet from the Shaw Group adds a warm layer in the living room.
In Richmond, Virginia, The Broad's interior design strikes a balance between elegance and comfort.
The team kept the entryway intact, but opened the living and dining spaces up to the kitchen by removing a section of the wall at the deck door. They also inserted custom-crafted shelving to enclose the modern couch and create a cozy atmosphere.
The living room.
A Bend Sofa by Patricia Urquiola for B&B Italia commands one corner of the second floor; joining it is a Maria Preciosa coffee table by Etel Carmona.
The staircase is hidden between wood paneled walls adorned with white, wooden slats, allowing light to filter into the stairway.
A large living space combines the best of all elements: exposed truss, steel framed windows, wood accents, simple pendant light,  and mod furnishings.
Set at a subtle angle to the barn, The northern façade of the main house is set at an angle to the barn and overlooks a large spring-fed swimming pond, rolling pastures, and the mixed northern hardwood forests that make up the property.
A sectional designed by the residents joins a coffee table that Trey devised out of marble left over from a bathroom floor. The teak lounge chair by S.A. Andersen & Erik Andersen and Palle Pedersen for Horsnaes Møbler and the Jens Risom side table are both vintage. The painting is by Wesley Kimler.
Recessed built-ins made of Douglas fir were milled by TJM Custom Interiors.
Interiors include an open floor plan, high ceilings, radiant heat, and hardwood floors throughout.
Existing 102-foot-long beams were sanded down to the bare wood and treated with a natural wax finish, exposing detail such as the big hex bolts joining them together.
The front great room is intentionally public; the furniture-like wall (inspired by Mies’ Farnsworth house) creates privacy for all other rooms—even with no window coverings. No rooms have interior walls that connect with the outer perimeter of the house, echoing a design element of our 1958 E. Stewart Williams house in Palm Springs, CA.
Designed with a lean-to roof, the house is composed of two volumes of different heights conjoined at a slight angle to form an arc.
The tongue-and-groove ceiling is an authentic midcentury touch, while clerestory windows help keep the living area bright.
Elegant, cream and white colored sofa and chairs, and wood details compliment the raw concrete fitouts beautifully.
The existing space's concrete floors and zinc windows were restored.
Vintage Beni Ourain rug and custom scaffold plank floor to ceiling shelving by alexander design and PSS Design Cult.
When the doors are shut, the sleeping areas are completely concealed.
A cabinetry wall  is constructed with marine plywood.
Living Level
The living area now feels open and bright and showcases the couple’s appreciation for furniture design and artwork. The family opted for a Camber sectional and rug from Design Within Reach, coffee table from Steven Alan Home, and replica Eames Lounge to outfit the space.
Pineus and Duncanson converse in their open-plan kitchen-dining space, where Duplex bar stools by Javier Mariscal add a touch of whimsy. A Mamma Cloud chandelier by Frank Gehry hangs above a La Basilica table by Mario Bellini.
Friday 1 chairs by Avenue Road face far-reaching views.
Trout Lake | Olson Kundig
A Town and Country Fireplace anchors the living room, providing a warm space to enjoy the views of the outdoors.
The main room is conceived as a series of revolving scenes, bracketed by cabinets and a wall of FilzFelt, layered in panels to dampen sound.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.