107 Living Room Sectional Floor Lighting Design Photos And Ideas

The 1946 Womb Chair by Eero Saarinen by Knoll was reupholstered in Knoll Boucle Orange.
Luceplan Counterbalance floor lamp and Ditre Italia sofa.
The living room is furnished with an Eames lounge and ottoman and a Line credenza by Nathan Yong. The fireplace, also painted by the last owner, is Wrought Iron by Benjamin Moore.
Formerly the garage, the new living room feels bright and spacious thanks to large windows, white walls, and a vaulted ceiling.
“We designed a column-free interior space for the entire upper floor, indoor and outdoors, to connect the spaces. This structural approach, which includes outdoor space in the span of a roof system, is unusual. The seven sliding glazed panels at the rear and corner of the house allow it to open up onto large exterior spaces,” says McLeod.
Kate's diverse experiences begin with a degree in British history and literature, which translated to her role as a historical archivist. Then, she shifted into the startup world when she moved to San Francisco in 2012. Since then, she’s held various marketing roles and is currently a visual strategist at a tech company, which allows her to travel the world while promoting their brand.
The screen helps to better ventilate the interiors. Shifting shadows cast patterns on the walls of the house as the western sun streams through the corridor.
Iron louvers have been used along the western facade to create a narrow corridor between the screen and exterior walls of the main volume.
A view of the living room. "Craft is a key aspect of this building," explain the architects. "The makers—steelworkers, cabinetmakers, carpenters, and landscapers—are all carefully selected to add their skills to the project."
On the other side of the sitting room is a small courtyard, framed by internal glazing and accessed via a glazed side-door.
The living room is bright and airy thanks to floor-to-ceiling glazing and a crisp white wall.
The ground floor consists of a large living room, dining area, and kitchen.
Reclaimed white-oak engineered flooring is used throughout the home.
The fireplace wall features custom-fabricated blackened steel with a sliding panel that can conceal the television when not in use.
A pink, sculptural staircase appears to float in the middle of the common area, demarcating the boundary between the living and dining areas, and connecting the two levels.
The concrete bearing walls are left exposed in the interior to tie the living spaces with the rock outcroppings.
The repurposed divider slides into place and helps trap heat generated from the wood-burning fireplace.
The timber doors of a former garage have been repurposed into a room partition that separates the main living area from the rest of the ground floor.
This view shows the space from another angle. The door at the bottom of the staircase leads to the laundry area. The door to the right of the staircase goes to a modern wine cellar with a sleek mounted wine rack from Stact.
"I prefer to think of it as a lower level because it no longer has the feel of a basement," explains Silver. A large picture window lets in lots of natural light and frames an atrium filled with succulents.
The opening to the dining area has been increased, and the square footage added to the original footprint has allowed for a grand staircase that now connects the lower level.
Silver opened up and vaulted the ceiling, which instantly created a bright and airy, modern interior. He also centered the picture window and added sliding doors that lead out to two separate outside patios.
Contemporary materials like concrete and steel are a wonderful contrast to the ancient stone walls.
De Poorter lowered the living room floor by about three feet to allow for larger windows. Vintage Sade sofas, purchased in Berlin, join an Arco lamp by Achille Castiglioni for Flos, a Noguchi coffee table, and a painting by family friend Hugo de Clercq.
The room also contains a sofa by Flexform, cushions from textile firm Chevalier Masson, a Jens Fager candelabra, and a painting by Roger Raveel.
The use of wood softens the industrial feel of the concrete.
The minimalist material palette is picked up on the interiors as well, where a black concrete fireplace plays off the polished aggregate concrete floors.
The living room opens to the courtyard.
Rich and his girlfriend Arielle sit on an IKEA sofa; the windows are from Charleston Glass.
Neutral, earthy tones and a mix of materials give the living room a warm and cozy vibe.
The living space opens to the patio and pool area.
An open plan kitchen, dining and living room features high wood-paneled ceilings and plenty of natural light.
A long sofa in the center faces a coffee table topped with a slab of elm that was designed by Moss.
The open plan great room is bright and airy thanks to the insertion of the center courtyard .
A view of the living area from the loft.
The material palette consists of concrete, bleached flooring, pine plywood and lots of matte black and white.
Designed with a lean-to roof, the house is composed of two volumes of different heights conjoined at a slight angle to form an arc.
Living room from loft with the fought over Nirvana sectional by Article.
Living room with furnishings by Article & custom wagon wheel table by Ovuud
The lobby, anchored by a pair of green velvet sofas and a fireplace, combines a lounge area and general store with beverages and snacks; games to play by the pool, in the room, or on the road; and a curated selection of retail goods.
A custom bleached walnut live edge slab coffee table by Alexander Design and Spark and dowel,  sofa and cushions by Alexander Design, and an Illum Wikkelsø armchair.
19' ceilings in the living room maximizing natural light to permeate the open spaces.
Natural light pours through the copious windows, filling the living areas with a sense of buoyancy, and allowing an unobstructed view of the vista beyond.
A cream-colored Mitchell Gold + Bob Williams sectional designates the living area in this open concept, as does a Kochi Pattern rug from the Taj Collection at Area Rug Factory.
The living-dining area is outfitted with a Karlstad sofa from Ikea and a fireplace from European Home.
Living Level
Interiors feature Williams’ iconic architectural details, including natural teak wood paneling; built-in cabinetry, credenzas, and vanities; wood ceilings; slump stone walls and fireplace; clerestory windows; board-and-batten redwood siding; and original fixtures.
The living area now feels open and bright and showcases the couple’s appreciation for furniture design and artwork. The family opted for a Camber sectional and rug from Design Within Reach, coffee table from Steven Alan Home, and replica Eames Lounge to outfit the space.
The architects maintained the midcentury post-and-beam construction and Japanese-inspired details of the original building, while brightening and expanding the interior living spaces. Patricia Urquiola’s Tufty-Time sofa for B&B Italia meets Pebble coffee tables by Nathan Yong for Ligne Roset in the living room.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.