257 Exterior Metal Roof Material House Flat Roofline Wood Siding Material Design Photos And Ideas

The solution to the problem of the telephone pole was to place the entry at the side. “Putting the home entry on the side allows one to create full rooms at each end of the house without running a hallway through them,” says Wu.
The solution to the problem of the telephone pole was to place the entry at the side. “Putting the home entry on the side allows one to create full rooms at each end of the house without running a hallway through them,” says Wu.
The front of A Mews House was allowed a 10-foot setback, similar to existing homes on the street. A utility pole proved too expensive to relocate—it would have cost $18,000 to do so. “That pole dictated the way a car would access the property, thereby dictating the car pad location and eventually heavily influencing the location of circulation in the house,” says architect Alex Wu.
Minneapolis–based firm ALTUS Architecture + Design have designed a unique 2,850-square-foot residence in Woodland, Minnesota, by marrying glass-house architecture with a reflective "shiny" shed. The single-story property is primed for tranquility, as it sits on a peaceful woodland plateau and overlooks a lush wetland, as well as a calming lake in the distance.
To take in views of Victoria’s coastline from all directions, Austin Maynard Architects crafted a bach-inspired beach house using a circular, corridor-free design and full-height glazing. Exposed trusses and a simple material palette keep focus on the outdoors, while rooftop solar panels and a rainwater harvesting system help the dwelling reduce site impact.
A minimal material palette of exposed brick, light timber, and concrete was designed to create a sense of calm and cool in this stacked family home.
Unlike other new houses in the Garden Oaks/Oak Forest neighborhood of Houston, the Gottschalks embraced a simple, functional pavilion.
The Farnley Hey house in West Yorkshire has undergone many changes since Peter Womersley designed it in 1954. Christian Harvey and Victoria Davies, the current owners, are working to update the house—and undo some of the previous alterations, including removing the greenhouse inserted under the cantilevered second floor—while staying true to its original aesthetic.
If they prove successful, Fordham hopes to reproduce the shutters for low-cost housing projects.
For an escape from bustling San Francisco, architect Craig Steely and his wife Cathy have created a modernist getaway on a lava field next to a black sand beach on Hawaii’s Big Island. Fitted with floor-to-ceiling windows that look out over the ocean, the steel-framed home is one of several homes that Steely built on the recently active lava field.
MWArchitekten utilized local wood to harmonize the home's interiors with its facade.
The 1000-square-foot ADU is two levels with a footprint that allows the owners to retain plenty of outdoor space for their dogs to play. The façade “is a rain screen system, so the heat gain on the Brazilian hardwood is minimized by being physically separated by an air gap between it and the membrane behind it,” said Knight. “So, the wood heats up when sun hits it and this is not directly translated into the wall on the interior; it is instead buffered by this air gap.” The large doors and second-story skylights then work together to pull a nice breeze through the house.
The 1,000-square-foot ADU is two levels with a footprint that allows the owners to retain plenty of outdoor space for their dogs to play. The facade “is a rain screen system, so the heat gain on the Brazilian hardwood is minimized by being physically separated by an air gap between it and the membrane behind it,” says Knight. “So, the wood heats up when sun hits it, and this is not directly translated into the wall on the interior; it is instead buffered by this air gap.” The large doors and second-story skylights then work together to pull a nice breeze through the house.
The project's prime, corner lot real estate dictated the organization of the separate living quarters. The main house's driveway and entryway, for example, are located on Maude Street, giving permanent residents a sense of privacy.
Spacious windows and a slotted facade provide curbside appeal at every angle.
Maude Street House by Murray Legge
Wild bush, sand dunes, and scrub surrounds the circular home. The architects were careful to minimize the building impact on the fragile landscape.
The architects write: "Most Australians want a deck or veranda, instead of adding something to the outside, like that of the classic old Australian home. At St Andrews Beach House, the deck has been eroded out of the form itself, creating a two-story space that’s both outside and inside."
The silvertop ash shiplap boards that clad the home will develop a patina over time.
At just under 3,000 square feet with three bedrooms plus an office, this home follows the basic plan of Stillwater's sd-161 design. It also features a separate guest house with two bedrooms.
Clerestory windows bring in daylight, supplemented by museum-quality lighting, to highlight the homeowner's art collection.
Based on Stillwater's sd-133 plan, this home has 2,300 square feet of space with dramatic ceilings (over 12 feet high) and no interior load-bearing walls. The home also features Stillwater's signature butterfly roof.
A south elevation view of the home. The southern porch, which faces the river, is the "extroverted" courtyard, while the northern courtyard offers a more intimate and "introverted" feel.
Exterior drone axonometric
Exterior
Exterior at Dusk
Exterior within Context
"The wood exterior was selected to make the house blend in with the landscape," Troyer says. "I wanted something that didn’t require painting and aged in a way that would provide a degree of richness. " He envisioned a garden that better surrounded the home, and a more modern exterior. He used ash wood slates of various dimensions from Thermory USA, which were heat-treated for a more sustainable finish.
A view of the three-story DFAB House perched atop the NEST Building.
Angled towards the sun, the solar panels meet all of the studio's energy needs with enough energy left over to power the adjacent house.
Milwaukee studio Vetter Denk Architects designed this eye-catching prefab on the banks of Moose Lake, Wisconsin, as a weekend retreat. 

The home was based on an idea presented by the home's owner, who was inspired by a screw-top jug of $9.99 red wine.
The open concept Coromandel Bach is a container home that reinterprets the New Zealand building tradition of crafting wood. Located on the North Island’s Coromandel Peninsula, this container house captures the beautiful simplicity of living with nature. Natural timber provides a seamless connection to its surroundings. Designed by Crosson Clarke Carnachan Architects, this unique holiday home can be easily boxed up when not in use. A simple mechanism opens the deck upon arrival. The house has a simple rectangular open plan that extends the interior space to the outside and the ocean beyond.
Consisting of three prefabricated units in West Seattle on a 5,000 square-foot lot, the Genesee Townhomes—by Method Homes and Chris Pardo Design—from 1,250-1,400 square feet, each with three bedrooms and two and a half bathrooms.
This modular system created by the architects at Resolution: 4 allows them to customize a home’s floor plan by stacking, lining up, and joining factory-built, rectangular modules.
For her family’s house near Melbourne, Anna Horne created a series of prefab wood modules using a design from the company Prebuilt. She found the old industrial letter at a factory; it stands for Somerset, the name of the house.
Specializing in high-end, energy-efficient, modern homes, Cleveland–based evoDOMUS makes only custom designs, so you can rest assured that you’re not purchasing an off-the-shelf model.
Since 2005, Turkel Design has been creating prefabricated homes with a distinctly modern, contemporary design. Their Axiom series of prefab houses, launched in 2015, offers 11 distinct designs, starting at around $800,000.
Charred using the traditional Japanese wood preservation technique called shou sugi ban, the locally sourced cedar planks provide the home with a handsome, low-maintenance facade.
The new addition opens the interiors to the garden.
Set on a gently slope hillside, the home lies parallel with the landscape, ideally situated to take advantage of panoramic views and solar gains.
Clad in natural materials, the residence is truly at home in the Pacific Northwest. Tall glazing provides a glimpse inside, with peeks of the elegant, spiral stair.
The wood-clad home sits between tall native grasses and dense foliage.
A refined, simple exterior palette of wood, stucco, and concrete allows the true architectural form to shine and blend in with the landscape.
Standing seam siding gives a durable exterior finish, with plywood panels adding warm accents.
Robertson restored the existing rooms in the front of the original house, and redesigned the back of the home to have a much more modern, indoor/outdoor living experience.
The front facade is an unassuming composition of dark-painted timber and privacy screening. "We thought about the idea of the house being like a quiet shadow in the foreground of the reserve," says the firm.
The home's dramatic eastern elevation asserts a more commanding presence with expansive glazing on both levels, boldly "opening up" to visitors and passersby.
Situated on a corner lot with two "front yards," the home is uniquely positioned to make distinctive statements from each street-facing vantage point. The home's southern entry features modest glazing and warm, cedar accents.
The home's horizontal massing, tastefully in rhythm with the neighborhood, complements the scale of existing homes in the historic enclave.
A "grand oak," one of seven mature oak trees dotted around the property, towers majestically  over the home. This tree, vehemently protected by the city, would play a prominent role in site planning.
Dramatic, cantilevered overhangs make a visual impact, while shielding windows from sun and heat. Underlying soffits are thoughtfully trimmed in cedar.
The newly constructed residence was built on the old home's footprint. By expanding vertically, the family was able to gain about 1,000 square feet of living space, increasing interior living area from 2,000 to 3,000 square feet.
The east and west facades of the home feature mahogany siding, while the north and south facades are wrapped with bluestone siding.
The sustainable, energy-efficient house is equipped with water tanks, solar panels, and has solar-heated water for the pool and domestic use.
View of courtyard

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.