322 Doors Swing Door Type Design Photos And Ideas

A wood pergola offers coverage while allowing light to filter inside.
The sunken courtyard at the base of the atrium.
The recent remodel and expansion of this North Vancouver split-level preserved much of the front facade. New paint, new window units, and a punchy yellow door go a long way toward updating the old without making any drastic structural changes to the front elevation.
In Yuen Long, Hong Kong, a 452-square foot residence is designed to accommodate a young couple, one of their mothers, and their pets: a cat and a parrot. The home features transforming furniture and nooks and crannies that are perfect for the pets. A bench by the door doubles as a litter box.
An interior window conveys natural light into the hallway from an exterior window in the bedroom. Curving walls allow the relatively small space to live larger. The custom door pull is fashioned from walnut.
The height of oversized doors can be offset or accentuated with long hardware.
Door hardware is a small design detail, but as with all decor choices, a wise one can effortlessly elevate the overall aesthetic. From hardware style to finish and form, that doorknob you put your hands on every day can really make a statement.
A unique door that swivels from the top was designed to prevent heat escape.
A new transom window over the doorway brings much-needed light into the hallway, and the doors pocket into the walls for unimpeded flow, which is even more crucial in a small space. "[They] help the flat feel more sleek and less cluttered," says Astrain. The new doors also comply with building regulations—there needed to be a fire door between the kitchen and hallway.
In the front of the home, original Edwardian details remain—including the stained glass doors and window. The large front yard remains as a play area for the children.
The subtle front door blends seamlessly into the staircase. It leads to the first story, where the client’s elderly parents stay so that they don’t have to walk up many flights of steps.
The design team widened the door to the backyard.
There is now a defined entry space inside the front door.
Inside, white siding echoes the exterior of the home.
Rossi installed a new front door with amber bottle glass, the latter salvaged from the firm’s Guthrie House project in Palm Springs.
“Some people struggle with the color of the bricks. It does stand out, but in a good way. If you’re going to do something different, there’s no point compromising,” says Michelle.
The screened-in porch leads into an open great one on one half of the structure.
At the entryway, two massive panes of frosted glass shimmer with light and shadow from the atrium inside.
The gradient of dark to light green mimics the tones of the greenery around the pavilion.
“We couldn't resist this beautiful shade of pink,” notes Richard of the door color. “It was championed by Kristina, but I didn’t take much convincing. It would also draw a lot of attention and help the house to be easily found by visiting clients and potential new business.”
For a playful touch, the front door features a MadeMeasure Stacked door handle.
The design team took down interior walls and replaced the floors with dark plank vinyl.
The alley entrance is shaded by a cantilevered volume on the second floor. Turf-block pavers reduce runoff.
After: Now, vertical strips of wood from American tulip trees accentuate the height of the entry wall and surrounds the new backyard access, with glass that mimics the window shapes on either side. The ropes are in place to ring the bell in the tower.
Homeowner Simon Doonan stands next to the front door. "We have flamboyance, and we’re not inhibited about anything. [Architect] Gray Organschi gave [the house] that intellectual rigor needed to make it beautiful. We were well matched."
Architect Javier Senosiain created this remarkable home on a hilly site near Mexico City. “The green dune wraps itself around the inside spaces almost completely, rendering it almost invisible. From the outside, all one sees are grass, bushes, trees, and flowers,” he says.
A beautiful wooden door offers a stately welcome. The polished canopy of redwood lines a bayed seating area above.
A raised planter adds character and defines the entryway, while still allowing for connection between the front door and living room. “You want the space to breathe, but you also want to designate zones,” says Wei.
"It was rundown, dark, and divided," recalls Masaaki of his first impression of the warehouse, the ground floor of a multistory apartment building. But after some thought, Masaaki, a Japanese-born architect, and Esther, an artist from Minorca, realized that owning the combined 2,700 square feet would allow them to headquarter Mas-aqui, the architecture and design firm they were planning to start, on-site. They bought the property and within months transformed it into a bright, modern live/work space.
Main Access
On a trip to Naoshima, Japan, the Houston newlyweds behind Robertson Design fell in love with Tadao Ando’s concrete-composed museums. This led the couple to create a residence of their own comprised of a low concrete wall, concrete cube, and box clad in Siberian larch. The indoors are rounded out with white oak, marble, and leather-finished granite.
The pink curtain is made from a semi-transparent material, which is visually similar to linen. The client's children like to use it like a "theatre curtain" when playing.
Front entry
The glass box entry was added in 1964. The home is a series of light-filled moments and lovely views of the surrounding landscape.
Pictured here is the door to the bathroom. White curtains inside the bathroom provide privacy.
An original twisted column at the front entry inspired new design elements throughout the interiors.
Fifty miles north of New York City, a controversial home and guesthouse were built from Frank Lloyd Wright’s drawings on a private island. Intriguingly, the main home was completed in 1996 following Wright's original sketches for the 1950s owner of the island, who ultimately instead commissioned a 1,200-square-foot home on the island because of the high cost. Today, that 1,200-square-foot home serves as a three-bedroom guesthouse—the perfect space for extended family to stay.
Built into a steep slope, this contemporary spec house hopes to raise the bar for hillside development in Los Angeles. The lower-level ADU can be used as an office, fourth bedroom, guest room for Grandma and Grandpa, or a suite for a possible tenant.
Glass panels pivot to let air circulate and merge the interior with the exterior.
“People have a real obsession with putting things on the water,” says Campos. “They feel as though they paid for ocean or something, and they just need to stare at the ocean. And, I think that they really miss any opportunity to have a bit of foreground.”
The concrete block is now covered in light-colored stucco, grey lap siding, and charcoal metal trim. The front door is painted teal and surrounded by clear-coated Maple.
Poured-in-place concrete walls surround the courtyard and are contrasted with a steel gate designed by McCuen and painted blue-grey. The gate allows glimpses inside the garden, but doesn’t compromise privacy for the residents.
The sandstone flooring continues inside, as does the wall-hung bench, for a seamless look. The new white oak front door was custom-designed by Miles Woofter, and built and carved by Chuck Newport, the builder on the project. Glass on two sides brings plentiful natural light inside and better sight lines between inside and out.
The original entryway, conceived as an aperture to view beyond, was updated with more glass. The street-facing exterior was bumped out four feet toward the road to create additional space.
The entryway of the home is characterized not only by the red front door, but also by the large panels of glass on either side, including one that almost disappears, allowing the planting box to appear to continue seamlessly into the interior.
Special attention was paid to the casework detail. Overlapping butt joints form a subtle herringbone pattern and exposes the plywood end-grain.
The door leads to an en-suite room that can be used for sleeping or set up as a dining room, as it is here.
A honed basalt walkway leads to the re-imagined front door.
The entrance is an artistic mix of midcentury lines and features globe pendant lighting.
The entry to the 1953 midcentury ranch was reworked by Boyer. To the left, the popped-out window box contains a built-in bench which is part of the home office nook.
A pivot-hung door
Martins | Afonso described the project as one where “everything was conceived in detail so that each architectural element finds its way, and where each sequencing and framing both highlights what previously existed and also gives it the stamp of united togetherness.”
A new door is paired with frosted glass to preserve privacy while allowing light to pass through.

Modern doors are all about first impressions, whether it's installed on the exterior or interior. Endlessly customizable, crafted out of metal or wood, they have the power to reconfigure any space. Ideas for modern folding, sliding, and swing doors abound in our collection.