Collection by Tiffany Jow

A Small, Off-the-Grid Escape in a Sonoma Olive Grove

Like
Comment
Share

Nestled in scenic Northern California, this outdoorsy home embraces its surroundings. To view more compact houses, pick up our November issue dedicated to small, sensible living.

New York firm Studio Joseph was approached by a husband and wife, both scientists, who wanted to build a compact, off-the-grid home on their 25-acre property in Sonoma that reflected their passions: maintaining their olive orchards, bee-keeping, and other activities that take advantage of California’s climate. “They wanted the dwelling to be one with the landscape,” says architect Wendy Evans Joseph. “Our goal was to make a home that was as much about the indoors as the outdoors.” Working carefully to leave the site’s foliage undisturbed, her team installed new water lines along existing paths. A custom solar array powers the entire property. Anchored by a series of concrete walls that splay into the hillside, the 850-square-foot home is focused on nature. Each of its three levels has an indoor and outdoor function: The entry-level bedroom and bathroom connect to a balcony, a half-level down, the kitchen leads to a deck for alfresco dining, and the living room features a seating alcove that looks out onto the orchard.

“The home’s orientation is all about view, facing north out onto the valley over the olive grove,” says architect Wendy...
Each level features a deck, made of composite PVC board, allowing for living spaces that comprise both indoor and...
To create a house that is at one with the landscape, the architects embedded it directly into the hillside—a gesture...
Despite its modest footprint, the home’s strategic design makes it feel much larger.
The living room’s French Blue limestone floors complement Patricia Urquiola’s Bloomy armchair by Moroso and custom rugs...
Stools by Jasper Morrison sit in the kitchen, which consists of a simple counter adjacent to a space for eating...
French Blue limestone tile lines the walls of the bathroom, where the shower’s glass window takes in views.
The architects designed the bed, which has a gray-stained oak frame that sits on wheels and features storage underneath.
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.

Get a Daily Dose of Design

Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.