A Parisian Townhouse Is Reborn as a Luminous Art Gallery

Add to
Like
Share
By Jennifer Baum Lagdameo
If you have ever longed to live in an art gallery, this Parisian townhouse renovation just might be your ideal inspiration.

When Amélie du Chalard purchased a 19th-century townhouse in the city's 9th arrondissement, she was confident the home could be an idyllic place to showcase her extensive artwork collection. Yet due to the building's dilapidated state, the space was in dire need of a gut renovation. 

After seeking help from Rebecca Benichou of Paris–based Batiik Studio, the townhouse has completely been reimagined into a luminous gallery, now known as Amelie.

Newsletter
Join the Daily Dose Mailing List

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design

Benichou opened the space up by removing a wall and integrating the kitchen with the dining room. She then inserted a wooden counter that can now serve as a buffet when the gallery hosts dinners and events.

Benichou opened the space up by removing a wall and integrating the kitchen with the dining room. She then inserted a wooden counter that can now serve as a buffet when the gallery hosts dinners and events.

In order to create a gallery which would easily flow and allow visitors to imagine how the works of art could look in their own homes, Amélie wanted the space to feel like an actual house.

A side view of the kitchen. 

A side view of the kitchen. 

The formerly dark, crowded apartment was opened up and brightened with the help of crisp white paint, which was used to cover everything including the floors. This, along with a lighter material palette, now provides the perfect backdrop for a phenomenal collection of art.

The kitchen is located a few steps down from the dining room. 

The kitchen is located a few steps down from the dining room. 

Exposed wooden beams add an element of warmth to the space. 

Exposed wooden beams add an element of warmth to the space. 

A custom-made glass door has been integrated to maximize the natural light throughout.

A custom-made glass door has been integrated to maximize the natural light throughout.

Floors have been covered by a thick coat of white paint. 

Floors have been covered by a thick coat of white paint. 

A sitting area to sit and contemplate the artwork adds a museum-like feel.  

A sitting area to sit and contemplate the artwork adds a museum-like feel.  

A slim, open-tread staircase contributes to the lightness of the gallery. 

A slim, open-tread staircase contributes to the lightness of the gallery. 

A sculptural staircase elegantly brings visitors down to an additional gallery space. 

A sculptural staircase elegantly brings visitors down to an additional gallery space. 

Even the terrazzo and concrete black-accented bathroom is a stunning showcase for the collection.  The shower has been left open since it will not be used. 

Even the terrazzo and concrete black-accented bathroom is a stunning showcase for the collection.  The shower has been left open since it will not be used. 

A sculptural pedestal sink accented by dark fixtures. 

A sculptural pedestal sink accented by dark fixtures. 

It is easy to feel at home in this space, but you never forget that it is indeed a gallery.  

It is easy to feel at home in this space, but you never forget that it is indeed a gallery.  

Bertoia Diamond Lounge Chairs work perfectly with the rotating collection of art. 

Bertoia Diamond Lounge Chairs work perfectly with the rotating collection of art. 

Discover more about the art rooms on the Amelie website or at @ameliemaisondart.

Project Credits: 

Architect of record: Batiik StudioRebecca Benichou, and Sarah Chayeb

Stay Here in Paris