Creative Revival of a Modernist Gem

By Sarah Amelar / Published by Dwell
Recommended by
Introducing a series of structures, two architects weave a house with a notable pedigree into the landscape.

On a recent evening, a baritone, belting out an aria, emerged from the wooded slope onto the pool deck of Mary Blodgett and Carlton Calvin’s home in San Marino, California. During the operatic medley that followed, guests mingled on hillside patios and steps, eating artisanal pizzas from an outdoor kitchen. Just a few years earlier, this backdrop for musical fundraisers and casual parties had been an impassable bramble, covering the long slope below an aging midcentury house. 

Mary Blodgett and Carlton Calvin initially approached Fung + Blatt to design a ceramics studio on their Southern California property, which contains a 1950s house by modernist architect Calvin Straub. Delighted with the result, they requested additional structures, including a pool house with a dining area that opens to the outdoors.

Mary Blodgett and Carlton Calvin initially approached Fung + Blatt to design a ceramics studio on their Southern California property, which contains a 1950s house by modernist architect Calvin Straub. Delighted with the result, they requested additional structures, including a pool house with a dining area that opens to the outdoors.

Photo: Mark Mahaney


"Maintaining sight lines to the outdoors and the adjacent den, we introduced a connectivity that transforms the kitchen into the center of family life," Alice Fung says. 

"Maintaining sight lines to the outdoors and the adjacent den, we introduced a connectivity that transforms the kitchen into the center of family life," Alice Fung says. 

Photo: Mark Mahaney

It would take a multiphase renovation to rejuvenate the vintage home and restore the natural landscape. The decision to remodel also coaxed out the potential for a creative site plan that embraces the rugged topography. High on an oak-studded, 1.4-acre parcel sits a house that architect Calvin Straub, a Japanese-influenced modernist, built in 1954. Over the next half-century, the original owner left the architecture virtually untouched. The building became run-down, and its interiors dark and tired. But the Blodgett-Calvin family could see past the heavy carpeting and drapes. "The original features were still there," Mary recalls. "We loved the midcentury, indoor/outdoor character, and also the land—just perfect for kids." 

Rising from the edge of the pool deck, a planted overhang shelters a gym and sauna below.

Rising from the edge of the pool deck, a planted overhang shelters a gym and sauna below.

Photo: Mark Mahaney

"We wanted to preserve the idea of a house being deferential to the landscape." —Alice Fung, architect

After purchasing the house in 2004, the couple hired a top architect for renovations, but he encouraged them, as Mary puts it, to "pull the trigger" on a demolition and construct a new house. Although they liked his design, the owners were reluctant to rebuild. After temporarily shelving the project, they returned to it in 2010 with a different approach. They engaged Alice Fung and Michael Blatt of Fung + Blatt Architects (later joined by Elysian Landscapes), and the project gradually evolved into a mini-compound, with six pavilions tucked into the land’s contours. 

Once unkempt terrain, the lot was replanted by Elysian Landscapes. Board-formed concrete walls now hold a lush collection of Bloodgood Japanese maple trees, Canyon Prince wild rye grasses, and Blue Fox Tail agaves. A Spun stool by Heatherwick Studio for Magis joins an outdoor furniture set by Plain Air.

Once unkempt terrain, the lot was replanted by Elysian Landscapes. Board-formed concrete walls now hold a lush collection of Bloodgood Japanese maple trees, Canyon Prince wild rye grasses, and Blue Fox Tail agaves. A Spun stool by Heatherwick Studio for Magis joins an outdoor furniture set by Plain Air.

Photo: Mark Mahaney

Initially, Mary and Carlton asked the architects to transform a dilapidated pergola into a ceramics studio; it’s now a luminous 520-square-foot workspace, with concrete floors and millwork reminiscent of Japanese joinery. As Fung + Blatt tackled the main house, the owners asked for more buildings—a gardening shed, a pool cabana with an outdoor kitchen, a secluded guesthouse, an art studio and library for Carlton, and a storage building. "One structure led to another," Carlton says. 

Fung + Blatt designed the master bathroom vanity, which features Agape washbasins and fixtures and an angled mirror that reflects the oak trees seen through the skylights. 

Fung + Blatt designed the master bathroom vanity, which features Agape washbasins and fixtures and an angled mirror that reflects the oak trees seen through the skylights. 

Photo: Mark Mahaney

Unconventional ideas about remodeling suited these clients. Mary is a philanthropist and artist who hosts houseguests and large gatherings with enthusiasm. Her hand-thrown clay forms are expressive, and in the kitchen, she experiments with such combinations as wood-fired pizza with preserved lemon and asparagus and cookies infused with lavender. 

A tub zone lined in redwood connects to the master bedroom, which is furnished with a vintage Sergio Rodrigues lounge chair and Voyage Immobile seats from Roche Bobois.

A tub zone lined in redwood connects to the master bedroom, which is furnished with a vintage Sergio Rodrigues lounge chair and Voyage Immobile seats from Roche Bobois.

Photo: Mark Mahaney

That spirit of playful and productive investigation runs in the family. Carlton, who left a successful law practice to tinker with toy ideas, was instrumental in introducing the Razor scooter to America in 2000, launching a craze. (He’s still president of Razor USA.) And the couple’s sons have followed their own creative paths: Isaac, 21, is an avid singer-songwriter, and Seth, 19, held a patent while still in middle school. 

The house prior to renovation.

The house prior to renovation.

The architects’ strategy—integrating the requested pavilions—preserved the terrain, while referring back to Straub’s design. Along the slope, the structures, Fung explains, progressively "blur the lines between building and landscape." With their minimal footprints, some burrow into the earth, while others echo the ground plane with planted roofs, up-tilted like tectonic plates. 

The ceramics studio was formerly a pergola wrapped in chicken wire, used as a dog kennel by the previous owner. Inside the new structure, a vintage Danish chair, found on eBay, provides a modern perch. The windows’ deep mullions double as display shelves.

The ceramics studio was formerly a pergola wrapped in chicken wire, used as a dog kennel by the previous owner. Inside the new structure, a vintage Danish chair, found on eBay, provides a modern perch. The windows’ deep mullions double as display shelves.

Photo: Mark Mahaney

Distilling and expanding on Straub’s Japanese-inspired language wasn’t about stylistic flourishes, but about proportion, rhythm, and materials. And that extended to the "huts," as the owners call their ancillary structures, which reinterpret the main house’s textured modernism with earthy walls of board-formed concrete and redwood siding. 

A section of the facade—a cross between a shoji screen and a barn door—slides open. Planter boxes contain edible varieties that fuel Mary’s culinary explorations. 

A section of the facade—a cross between a shoji screen and a barn door—slides open. Planter boxes contain edible varieties that fuel Mary’s culinary explorations. 

Photo: Mark Mahaney

In harmony with the landscape, the architects replaced the stucco on the 3,025-square-foot main house, swapping its turquoise-trimmed yellow for lemongrass-green. (Straub’s original color scheme is unknown.) The design team restored concrete floors throughout and opened up dark, fragmented areas, connecting the interior to outdoor "rooms." They removed partitions between dining and living zones, articulating the space with credenzas and built-ins. At the center of the house’s pinwheel plan, the formerly enclosed kitchen is now light-filled and unencumbered, redefined by exposed ceiling beams and aqua-and-lime cabinets—nods to midcentury design. "It’s the most amazing kitchen," says Mary—who used to produce "great meals from a toaster oven," according to Carlton. Now she can nourish crowds. 

Fields of native grasses connect the main residence, situated at the top of the slope, to the new structures scattered below. 

Fields of native grasses connect the main residence, situated at the top of the slope, to the new structures scattered below. 

Photo: Mark Mahaney

 The couple kept the wisteria-edged tennis court—a relic that was part of a residence that predated Straub’s design. It’s still used for tennis, but it’s also "a proving ground for Carlton’s ‘wheel goods,’" such as scooters and caster boards, Mary explains. "The kids would ride around or joust here—and it’s where we’ve had receptions and dancing." 

The architects maintained the midcentury post-and-beam construction and Japanese-inspired details of the original building, while brightening and expanding the interior living spaces.

The architects maintained the midcentury post-and-beam construction and Japanese-inspired details of the original building, while brightening and expanding the interior living spaces.

Courtesy of J. Paul Getty Trust. Getty Research Institute, Los Angeles (2004.R.10)

In the two years since completing the project, the owners have hosted six weddings for friends. They’ve also opened their home to fundraising and political events, to a weekend retreat for a youth chorus, and to performances, including a full opera. 

Patricia Urquiola’s Tufty-Time sofa for B&B Italia meets Pebble coffee tables by Nathan Yong for Ligne Roset in the living room.

Patricia Urquiola’s Tufty-Time sofa for B&B Italia meets Pebble coffee tables by Nathan Yong for Ligne Roset in the living room.

Photo: Mark Mahaney

While this idea of a home fanning out into satellite buildings serves one family’s style of living, it’s also about embracing a broader community. "We’re very lucky to live here," says Mary, "and so lucky we can share it."   

The sloped roof of Carlton’s art studio grows a colorful mix of sedum species. 

The sloped roof of Carlton’s art studio grows a colorful mix of sedum species. 

Photo: Mark Mahaney
Add a caption
s

Sarah Amelar

@sarah_amelar

While reporting on Hadley and Peter Arnold's Canyon House, writer and architect Sarah Amelar got to rub shoulders–or rather wings and fins–with the family's menagerie: three dogs, a cat, two rabbits, two birds and a fish. Amerlar also attended the world premiere of The Mystery of the Two Sisters, an original play staged in the courtyard by Arnolds' daughter and her friends.

Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.