An Old Olive Oil Mill in Sicily Is Recast as a Charming Cottage

An Old Olive Oil Mill in Sicily Is Recast as a Charming Cottage

Using the intact stone structure, architecture firm Studio Gum added modest elements to accommodate modern living in the countryside.
Text by

Casa Farfaglia, as it’s known today, has lived many lives since being built in the 1890s. The stone structure first served as an olive oil mill and a stable for livestock, and then became a holiday home up until the 1950s. Recently, the historic building was treated to yet another transformation—this time by local firm Studio Gum.

"Casa Farfaglia is a typical example of rural architecture in the Val di Noto region," state Gum architects Valentina Giampiccolo and Giuseppe Minaldi. "These buildings had the double characteristic of being both a workplace that was related to the rural world, and housing for short or long periods."

The current owners were seeking to redesign the property into a private residence for themselves and their two daughters, while also creating a guest house for short-term rentals. "Since the very beginning, they also stressed the importance of preserving the characteristics of the building, so much so that it has become almost a landmark for all the generations who have lived in the area—like a millennial monolith," states the team.

Perched on a sprawling hillside in southeastern Sicily, the home blends into a natural setting complete with dry stone fences and Mediterranean scrub. To conceal newly added structural concrete curbs which enhanced building support, native vegetation was planted along the underside of the roof tiles. "The steel element flows seamless," say the architects, "even on the inclined sides of the roof pitches where the tasca and the gutter disappear, while the casing that shields the curb remains."

The interiors follow the same design approach: The original functional layouts have been maintained, while needs for practical living and technology have been addressed.

The interior area which used to house the mill now serves as the primary living room. To pay tribute to the building’s past, the team left a circular trace on the floor where stone wheels formerly pressed olives. "It is in this area where a large chimney—which hangs from the ceiling and is suspended from the brazier—comes to life," says Studio Gum.

Shop the Look
Mitchell Gold + Bob Williams Keane Chair
Modern floating curved back and warm solid maple wood frame accented with a plush seat and back offer sophisticated seating. A perfect pairing with our dining tables. Customize in fabric or leather.
Design Within Reach Plodes Geometric Fire Pit
Growing up in a resourceful do-it-yourself family, John Paul Plauché learned how to design and create objects at an early age. His handcrafted Geometric Fire Pit (2004) is made of premium Corten steel and can be used with seasoned wood or charcoal.
FLOS Arco Floor Lamp
The Flos Arco Floor Lamp is a modern design classic that is in the permanent collection of the Museum of Modern Art in New York. The large dome-shaped spun aluminum shade dangles at the end of a curved stainless steel stem, which arches out of a heavy block of white marble.

A load-bearing wall that separates the living area from the kitchen maintains its original doorways, keeping intact the passages that were originally used to transport olives from a storage area to the milling room.

The residence features two bedrooms: one on the main floor and another in the upstairs loft area. "The core of the loft—which is entirely self-supporting thanks to structure beams and HEA pillars—is visible both from the bedroom on the ground floor and from the kitchen."


Learn more about Casa Farfaglia, or book your own stay at the guest house via the Airbnb listing.

Related Reading:

A Restored Stable in the Italian Alps Embraces Its Unparalleled Landscape

Clean, Precise Interiors Complement the 17th-Century Shell of an Italian Seafarer’s Apartment

Project Credits:

Architect of Record: Studio Gum / @studiogum

Landscape Architects: BB Paesaggio

Additional Collaborators: Paola Licitra & Marco Scebba

Construction: Noto Restauri

Other: Vivaio_Pollice Verde Ragusa & Opere in Ferro

Photography: Filippo Bamberghi / @filippobamberghi

Published

Last Updated

Save

Get the Renovations Newsletter

From warehouse conversions to rehabbed midcentury gems, to expert advice and budget breakdowns, the renovation newsletter serves up the inspiration you need to tackle your next project.