A Riverfront Retreat in Brazil Boasts a Communal Pavilion
View Photos

A Riverfront Retreat in Brazil Boasts a Communal Pavilion

Add to
Like
Share
By Melissa Dalton
Overlooking the Paranapanema River, Casa do Lago is a weekend home comprising two elevated, staggered volumes that separate public and private space.

Solo Arquitetos assigned one volume as private and one as social, then "mis-aligned" them "to create movement and independence." The goal was for the resulting home to follow the topography of the site and act as an elevated platform from which to take in the view of the woods and wetlands near the Paranapanema River in Alvorada do Sul.

The view of the home from the driveway shows their staggered positions nestled into a slight slope. The materiality of the two volumes were an important element. The "private" structure on the right hosts the bedrooms and was constructed in stones pulled from the site, "adding a beautiful layer of the red colors from the region to the project." The "social" structure on the left houses the communal living areas.

The view of the home from the driveway shows their staggered positions nestled into a slight slope. The materiality of the two volumes were an important element. The "private" structure on the right hosts the bedrooms and was constructed in stones pulled from the site, "adding a beautiful layer of the red colors from the region to the project." The "social" structure on the left houses the communal living areas.

Newsletter
Join the Daily Dose Newsletter

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design

The interior of the social side of the home was made to feel like a communal pavilion, with all of the activities grouped in one fluid space and clerestory windows invoking an open-air aspect.

The interior of the social side of the home was made to feel like a communal pavilion, with all of the activities grouped in one fluid space and clerestory windows invoking an open-air aspect.

The brick used in construction of the social structure were taken from a deconstructed factory once belonging to the homeowners.

The brick used in construction of the social structure were taken from a deconstructed factory once belonging to the homeowners.

The open plan in the pavilion-like structure allows an "unblocked view to the river from anywhere inside," says the firm.

The open plan in the pavilion-like structure allows an "unblocked view to the river from anywhere inside," says the firm.

The kitchen functions similarly to those in farmhouses, since the appliance run is tucked against one wall, and the nearby dining table can be used for additional prep if needed.

The kitchen functions similarly to those in farmhouses, since the appliance run is tucked against one wall, and the nearby dining table can be used for additional prep if needed.

The "private" building has three bedrooms, with the emphasis given to the positioning of the master suite.

The "private" building has three bedrooms, with the emphasis given to the positioning of the master suite.

Open doors lead to a ledge that lets occupants feel as though they are hovering over the property.

Open doors lead to a ledge that lets occupants feel as though they are hovering over the property.

Shop the Look
Rejuvenation Brice Extra Large Planter
Rejuvenation Brice Extra Large Planter
The ceramic Brice Planter offers an elegant option for displaying your favorite plants. It's available in four styles to fit your space, and can also be paired with or without a sleek black metal stand.
Nikari XL December Chair
Nikari XL December Chair
Ash or oak with leather in Cognac or Nude  H 15"/27.5" W 23.25" D 23.25"  Made in Finland  Ships in 6-10 weeks  Bureau of Merchants covers shipping and import duties  Nonreturnable Photo Courtesy of Bureau of Merchants...
Weck 1L Deco Jar
Weck 1L Deco Jar
This classic canning jar from Germany is perfect for storing jellies and jams created from your own garden. Attractive and practical, you’ll reuse it year after year. Rubber rings and metal clamps included.
The framed view from the bed in the master suite, which was intended as a "private belvedere" for the owners.

The framed view from the bed in the master suite, which was intended as a "private belvedere" for the owners.

A large deck positioned under the roofline of the communal building allows occupants to feel as though they’re floating over the land and also creates a perch to appreciate views to the river.

A large deck positioned under the roofline of the communal building allows occupants to feel as though they’re floating over the land and also creates a perch to appreciate views to the river.

Related Reading: A Brazilian Architect Builds a Dream Home For Her Parents

Project Credits:

Architect: Solo Arquitetos / @soloarquitetos

Builder: Everson Divino de Oliveira

Lighting and Interior Design: Solo Arquitetos

Additional Team: Victor Duarte Vilela & Edison Massei

Photography: Eduardo Macarios