An Australian Home Relishes Sunshine With a New Extension

Add to
Like
Share
By Michele Koh Morollo
Thanks to an airy addition, a minimalist cottage becomes an indoor-outdoor paradise for a couple to raise their young kids, dogs, and chickens.

Designed by local firm Hogg & Lamb, a Queensland cottage known as B&B Residence has been thoughtfully extended with a crisp, new facade to better connect to its subtropical setting. Although the existing home sits at the street-edge of a steeply sloping site in full views of its neighbors, Hogg & Lamb have created the addition to not only feature a central courtyard, but also be built upon a raised ground plane—ensuring more privacy and meaningful connection to the communal spaces.

Newsletter
Join the Renovations Newsletter

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design

By creating a series of platforms and courtyards to expand the functional ground plane, B&B Residence circumvents the challenges of its steep site. 

By creating a series of platforms and courtyards to expand the functional ground plane, B&B Residence circumvents the challenges of its steep site. 

The interior spaces were designed to create an interesting geometry of interlinking planes that embrace and engage the raised grass courtyard on the northern edge of the house. 

The interior spaces were designed to create an interesting geometry of interlinking planes that embrace and engage the raised grass courtyard on the northern edge of the house. 

Blade walls and double-height external volumes were incorporated to the new 4,000-square-foot residence to provide shade from the western sun. 

Shop the Look
Umbra Nesta Tiered Planter
Umbra Nesta Tiered Planter
Accent your living space by bringing the outdoors in with this sculptural tiered planter. The white speckled ceramic pot can be rested inside the sculptural base at different angles to help you show off your favorite house plants.
Waggo Floats My Boat Buoy Dog Toy
Waggo Floats My Boat Buoy Dog Toy
Oh buoy! This nautical dog toy is a fun way to keep your furry first mate entertained for hours.Available in sea-fetching bright colors, there's sure to be a buoy that strikes the fancy of your salty paw.
Terrain Fireplace Shovel & Brush Set
Terrain Fireplace Shovel & Brush Set
The perfect pair for a tidy fireplace, this set includes a metal shovel and natural fiber brush for easily sweeping ashes or stray kindling.
The entrance to the residence.

The entrance to the residence.

A double-height Outdoor Room  provides opportunities for al fresco living all year long. 

A double-height Outdoor Room  provides opportunities for al fresco living all year long. 

Carefully positioned thresholds reduce solar penetration and heat gain, while the courtyard increases cross ventilation. 

Direct connections from the interior to the courtyard allow the parents to keep and eye on their children as they peacefully play.   

Direct connections from the interior to the courtyard allow the parents to keep and eye on their children as they peacefully play.   

A peek at the outdoor pool.

A peek at the outdoor pool.

An airy, sun-drenched playroom.

An airy, sun-drenched playroom.

The children and adult ‘zones’ overlap, yet are still well defined.

The new extension contains communal spaces, as well as the master bedroom.

The new extension contains communal spaces, as well as the master bedroom.

The owners' minimalist sensibilities informed the aesthetics, which have been guided by an elegant, bleached palette and stripped-back surfaces.

The owners' minimalist sensibilities informed the aesthetics, which have been guided by an elegant, bleached palette and stripped-back surfaces.

The residence has large, open spaces for communal activities, as well as pockets of more private nooks for quiet time.

In the kitchen, which functions as the heart of the house, the architects have created a geometrically pure, double-height barrel vault. 

In the kitchen, which functions as the heart of the house, the architects have created a geometrically pure, double-height barrel vault. 

"The restrained palette of materials highlights the essential qualities of nature—the blue of sky, the green of lawn, and the turquoise of water—in a heightened and serene atmosphere of calm," says the studio’s director Michael Hogg. 

Brick plinths that rise from the ground around the edge of the courtyard not only help define space and volumes, but also provide places to sit, to play with pets, to put the laundry baskets, and drop off the groceries.   

Brick plinths that rise from the ground around the edge of the courtyard not only help define space and volumes, but also provide places to sit, to play with pets, to put the laundry baskets, and drop off the groceries.   

Typical features of Queenslander cottages such as skirtings, architraves and cornices were removed, so nature could become the visual focus, heightening the peaceful atmosphere of the home.

Smaller barrel vaults in the master bedroom create uniformity between the interlocking volumes.  

Smaller barrel vaults in the master bedroom create uniformity between the interlocking volumes.  

"The barrel vaults create an acoustically pleasing space, while the geometry provides something memorable and unique," says Hogg.

"The barrel vaults create an acoustically pleasing space, while the geometry provides something memorable and unique," says Hogg.

"The material palette, whilst restrained in its tonal range, is elaborate in the way that finishes are nuanced to reflect light, temper glare, and evoke tactility. B&B Residence explores the duality of a rigorous yet relaxed interior that fluidly and joyfully interacts with its subtropical climate and landscaped setting," explains Hogg. 

"To create a peaceful, minimalist house, it was important to remove superfluous materials, features, and distractions. In order to then define significant rooms throughout the house, we focused on the notion of 'volume as room maker,' rather than relying on the use of materials," says Hogg.

"To create a peaceful, minimalist house, it was important to remove superfluous materials, features, and distractions. In order to then define significant rooms throughout the house, we focused on the notion of 'volume as room maker,' rather than relying on the use of materials," says Hogg.

B&B Residence floor-plan drawing

B&B Residence floor-plan drawing

Project Credits: 

Architecture and interior design: Hogg & Lamb / @hoggandlamb

Builder: Willconstruct & Design

Structural engineering: Westera Partners

Landscape design: Larc Collective

Cabinetry: Wyer and Craw