A Concrete Double Villa in Switzerland
By Robert Landon / Published by Dwell
Recommended by

Less of a rival than an homage to the Swiss Alps, Basel-based architect Silvia Gmür’s concrete villa on Lake Maggiore is a remarkable platform from which to marvel at sublime, peaked vistas. Mies van der Rohe’s iconic Farnsworth House is clearly in the DNA of her weekend getaway, but she disrupts the purity of the glass-box formula even as she preserves its sense of mathematical precision. Gmür’s version has two floors, each a separate home, each slashed in half creating a large terrace, and each punctuated by an unlikely pair of pyramids, one of which is made to stand on its head. It’s a gravity-defying joke on the cantilevered engineering holding all that concrete aloft, with a sly, topsy-turvy reference to the surrounding mountain peaks.           

Casa ai Pozzi makes a bold statement on the mountainous shores of Lake Maggiore. The windows that wrap around this concrete villa afford stunning views of the Swiss Alps, and the inverted pyramid that supports the structure subtly mirrors the surrounding mountain peaks.

Photo by: Hélène Binet

Project: Casa ai Pozzi
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.
Dwell Life © 2016Download our iOS App

We’re inviting you to join us to create a place where we can inspire and share with each other every day, collaborate on collections, projects and stories, ask questions, discuss and debate ideas.

Log in