Here's what you need to know before undergoing a building project with a contractor but no architect.
Here's what you need to know before undergoing a building project with a contractor but no architect.
The original home was preserved and renovated. In the front bedroom, a small window was replaced with a large painted-steel window seat, a favorite of the residents' grandchildren.
The original home was preserved and renovated. In the front bedroom, a small window was replaced with a large painted-steel window seat, a favorite of the residents' grandchildren.
Vignettes show off what Aumas does best. In this one, he takes advantage of the apartment’s tall windows.
Vignettes show off what Aumas does best. In this one, he takes advantage of the apartment’s tall windows.
Deep window boxes double as cosy reading nooks and bench seats that immerse the residents in the landscape.
Deep window boxes double as cosy reading nooks and bench seats that immerse the residents in the landscape.
Seeking to add a third level to his home in China’s Fujian Province, a sea captain was deterred due to the toll his property had taken from the coastal climate. The ocean and rain had caused erosion and water seepage, dooming the building’s structural integrity. Beijing-based Vector Architects stepped in with a solution—a 4.72 inch-thick layer of concrete wall that would be added to the home’s existing brick masonry. This allowed for a reconfiguration of the interior spaces, so living areas and the master bedroom would be situated on the sea-facing side for an abundance of natural light, the best views, and better ventilation.
Seeking to add a third level to his home in China’s Fujian Province, a sea captain was deterred due to the toll his property had taken from the coastal climate. The ocean and rain had caused erosion and water seepage, dooming the building’s structural integrity. Beijing-based Vector Architects stepped in with a solution—a 4.72 inch-thick layer of concrete wall that would be added to the home’s existing brick masonry. This allowed for a reconfiguration of the interior spaces, so living areas and the master bedroom would be situated on the sea-facing side for an abundance of natural light, the best views, and better ventilation.
In the entryway, a Tati lamp by Ferruccio Laviani for Kartell sits on a shelf Christopher made from kitchen cabinetry scraps.
In the entryway, a Tati lamp by Ferruccio Laviani for Kartell sits on a shelf Christopher made from kitchen cabinetry scraps.
Views from the main living area focus on the surrounding vegetation. "Instead of placing the house on the spot with the best view, it is situated in a way that is tailored to the specific terrain, and gives prominence to the views from the outdoor room," write Lung Hagem Arkitekter.
Views from the main living area focus on the surrounding vegetation. "Instead of placing the house on the spot with the best view, it is situated in a way that is tailored to the specific terrain, and gives prominence to the views from the outdoor room," write Lung Hagem Arkitekter.
A narrow glass window that cuts through the interiors from floor to ceiling.
A narrow glass window that cuts through the interiors from floor to ceiling.
In the house’s front room Monkman relaxes on a stool from local retailer Andrew Richard Designs. A new window system draws in sunlight and views of the front courtyard designed by local landscape architect Terry McGlade, the building’s former owner.
In the house’s front room Monkman relaxes on a stool from local retailer Andrew Richard Designs. A new window system draws in sunlight and views of the front courtyard designed by local landscape architect Terry McGlade, the building’s former owner.
Dan Pacek and John Roynon of Leonia, New Jersey, expanded and renovated their tiny kitchen, integrating it more sensibly into their 1911 house while borrowing natural light from secondary sources, such as a window on the landing leading to the second floor.
Dan Pacek and John Roynon of Leonia, New Jersey, expanded and renovated their tiny kitchen, integrating it more sensibly into their 1911 house while borrowing natural light from secondary sources, such as a window on the landing leading to the second floor.
Butler Armsden Architects and Leverone Design reimagined this family retreat in Sea Ranch, a 1960s planned community that stretches 10 miles along the Pacific coastline in Sonoma County, California. Clear, vertical grain fir wraps the interior, while ample windows offer stunning glimpses of the sea and surrounding meadows.
Butler Armsden Architects and Leverone Design reimagined this family retreat in Sea Ranch, a 1960s planned community that stretches 10 miles along the Pacific coastline in Sonoma County, California. Clear, vertical grain fir wraps the interior, while ample windows offer stunning glimpses of the sea and surrounding meadows.
The Lost Cottage vacation rental is nestled in the remote lakeside town of Treangarriv in County Kerry, Ireland. The principal bedroom features a massive picture window that looks out over Caragh Lake and the surrounding farmland. A glass roof was also installed above the sunken tub in the bathroom so that guests can gaze up at the stars in the International Dark Sky Reserve.
The Lost Cottage vacation rental is nestled in the remote lakeside town of Treangarriv in County Kerry, Ireland. The principal bedroom features a massive picture window that looks out over Caragh Lake and the surrounding farmland. A glass roof was also installed above the sunken tub in the bathroom so that guests can gaze up at the stars in the International Dark Sky Reserve.
The living room of Wood H by Dualchas Architects has a sweeping view of the surrounding landscape and the Atlantic Ocean.
The living room of Wood H by Dualchas Architects has a sweeping view of the surrounding landscape and the Atlantic Ocean.
Twelve electrically heated windows pierce the facade, framing views of the surrounding forest and fields.
Twelve electrically heated windows pierce the facade, framing views of the surrounding forest and fields.
"As one moves between levels, a variety of unexpected vantage points and views are revealed," says the firm.
"As one moves between levels, a variety of unexpected vantage points and views are revealed," says the firm.
The aluminium-framed windows throughout are by Australian company Capral. “We wanted as much glass as possible to enjoy the almost 360-degree views,” says resident Sarah Younger.

Tasmania, Australia
Dwell Magazine : September / October 2017
The aluminium-framed windows throughout are by Australian company Capral. “We wanted as much glass as possible to enjoy the almost 360-degree views,” says resident Sarah Younger. Tasmania, Australia Dwell Magazine : September / October 2017
Blurring the boundaries between indoors and outdoors, this 1,300-square-foot home on the island of Honshu, Japan by architect Keisuke Maeda has multiple windows and skylights surrounding its concrete base.
Blurring the boundaries between indoors and outdoors, this 1,300-square-foot home on the island of Honshu, Japan by architect Keisuke Maeda has multiple windows and skylights surrounding its concrete base.
The home of Primo Orpilla and Verda Alexander in Orinda, in the hills east of Berkeley, California has a corridor with full glass walls and flat, glass roof and plenty of rooms that let sunlight in from many angles.
The home of Primo Orpilla and Verda Alexander in Orinda, in the hills east of Berkeley, California has a corridor with full glass walls and flat, glass roof and plenty of rooms that let sunlight in from many angles.
Pivoting brass shutters were custom built to highlight the shape of the windows. They can be turned to block views for privacy.
Pivoting brass shutters were custom built to highlight the shape of the windows. They can be turned to block views for privacy.
The main living area is connected to the back unit by a modern bridge. Polished concrete is used for both floors and ceilings, and a Mies van der Rohe Barcelona Stool accents the space.
The main living area is connected to the back unit by a modern bridge. Polished concrete is used for both floors and ceilings, and a Mies van der Rohe Barcelona Stool accents the space.
In the kitchen, the couple found barely used appliances instead of new ones to save money. The cabinetry and butcher block counters are from Ikea.
In the kitchen, the couple found barely used appliances instead of new ones to save money. The cabinetry and butcher block counters are from Ikea.
Case Inlet Retreat
Case Inlet Retreat
At the entry looking upward towards a Velux skylight, a vertical "sleeve" is made of stacked end grain plywood. The theme of vertical and horizontal architectural elements providing different environmental perspectives carries through to the rest of the home. Horizontal forms look out to the lake, while the vertical columns look up the sky.
At the entry looking upward towards a Velux skylight, a vertical "sleeve" is made of stacked end grain plywood. The theme of vertical and horizontal architectural elements providing different environmental perspectives carries through to the rest of the home. Horizontal forms look out to the lake, while the vertical columns look up the sky.
Casement windows let cooling breezes in from the west.
Casement windows let cooling breezes in from the west.
In the master bathroom, a matte Ove tub from Wetstyle is one of Maca’s favorite getaways. The angle of the custom window, designed with a minimal frame to maximize the view, mimics the roofline.
In the master bathroom, a matte Ove tub from Wetstyle is one of Maca’s favorite getaways. The angle of the custom window, designed with a minimal frame to maximize the view, mimics the roofline.
The living room resembles a large eye with a curved window and an eyelash-like eave that protects against dust, wind, sun, and rain.
The living room resembles a large eye with a curved window and an eyelash-like eave that protects against dust, wind, sun, and rain.
A double-height space encompasses the kitchen, dining and living area, and features 36-feet-wide glass doors that pocket into southern and northern walls.
A double-height space encompasses the kitchen, dining and living area, and features 36-feet-wide glass doors that pocket into southern and northern walls.
The Sculpture Gallery in architect Philip Johnson’s Glass House Estate in New Canaan, Connecticut is a skylighted space with an almost entirely glass roof that showcases Johnson’s art collection.
The Sculpture Gallery in architect Philip Johnson’s Glass House Estate in New Canaan, Connecticut is a skylighted space with an almost entirely glass roof that showcases Johnson’s art collection.

9,964 more photos