Interior designer Peter Fehrentz’s pied-à-terre in Berlin has a small kitchen with rosy pink kitchen cabinets that fit right in with the rest of the apartment’s chic and eclectic décor.
Interior designer Peter Fehrentz’s pied-à-terre in Berlin has a small kitchen with rosy pink kitchen cabinets that fit right in with the rest of the apartment’s chic and eclectic décor.
No whiteware here. In this moody apartment in Berlin, multi-toned charcoal gray subway tiles make up the backsplash, which contrasts with the pop of rosy color on the kitchen cabinets.
No whiteware here. In this moody apartment in Berlin, multi-toned charcoal gray subway tiles make up the backsplash, which contrasts with the pop of rosy color on the kitchen cabinets.
From concrete lamp bases to leather poufs, Fehrentz's book Made by Yourself is a compendium of the designer's ideas. It's available in the United States as of early October.
From concrete lamp bases to leather poufs, Fehrentz's book Made by Yourself is a compendium of the designer's ideas. It's available in the United States as of early October.
The old wood floors throughout the open-plan space are painted a dark eggplant. The vintage PP19 armchair is by Hans J. Wegner for PP Møbler. The painting above it is by Ruben Toledo, a friend of Peter Fehrentz, the resident. A trio of Tom Dixon lights hangs over the Pirkka dining table, with bench seating by Ilmari Tapiovaara for Artek. The Berber rug is from Morocco, purchased from the Paris shop Caravane.
The old wood floors throughout the open-plan space are painted a dark eggplant. The vintage PP19 armchair is by Hans J. Wegner for PP Møbler. The painting above it is by Ruben Toledo, a friend of Peter Fehrentz, the resident. A trio of Tom Dixon lights hangs over the Pirkka dining table, with bench seating by Ilmari Tapiovaara for Artek. The Berber rug is from Morocco, purchased from the Paris shop Caravane.
The planks inside the house blend into those on the small porch just outside. It's a nice touch that helps marry the outdoors with the home's interior.
The planks inside the house blend into those on the small porch just outside. It's a nice touch that helps marry the outdoors with the home's interior.
Sheer gray curtains by Ulf Moritz for Sahco add to the apartment’s moody atmosphere.
Sheer gray curtains by Ulf Moritz for Sahco add to the apartment’s moody atmosphere.
You may think that a library has to be its own room, but books can be stored and read just about anywhere. Lining a hallway with books turns it into a library that you’ll walk through, and be inspired by, every day. Cabinets below provide extra storage and even a place to sit and read.
You may think that a library has to be its own room, but books can be stored and read just about anywhere. Lining a hallway with books turns it into a library that you’ll walk through, and be inspired by, every day. Cabinets below provide extra storage and even a place to sit and read.
An office nook and library can participate in the open plan or disappear behind pocket doors.
An office nook and library can participate in the open plan or disappear behind pocket doors.
In 1962, Skidmore, Owings & Merrill architect Arthur Witthoefft won the AIA's highest honor for a home he built in the lush woods of Westchester County. Having fended off a developer's wrecking ball, Todd Goddard and Andrew Mandolene went above and beyond to make this manse mint again.
In 1962, Skidmore, Owings & Merrill architect Arthur Witthoefft won the AIA's highest honor for a home he built in the lush woods of Westchester County. Having fended off a developer's wrecking ball, Todd Goddard and Andrew Mandolene went above and beyond to make this manse mint again.
Alex Gil and Claudia DeSimio created a duplex in an apartment building where they’d been renting for years in Brooklyn, New York, and set to work gutting the interior and adding a new rooftop addition clad in panels of Cor-Ten steel.
Alex Gil and Claudia DeSimio created a duplex in an apartment building where they’d been renting for years in Brooklyn, New York, and set to work gutting the interior and adding a new rooftop addition clad in panels of Cor-Ten steel.
Their creative confections may ruin our diets, but we’re happy to be their taste testers anytime.
Their creative confections may ruin our diets, but we’re happy to be their taste testers anytime.
Light streams into the bedroom through walls of floor-to-ceiling glass. The windows are triple-glazed, creating a tight, eco-friendly seal.
Light streams into the bedroom through walls of floor-to-ceiling glass. The windows are triple-glazed, creating a tight, eco-friendly seal.
In this sleek kitchen renovation in San Francisco, the kitchen backsplash is an easy-to-clean glass backsplash that mimics the glossy finish of the surrounding white cabinets. Painters accomplished the high-gloss finish on the cabinets of a kitchen in San Francisco by applying a coat of paint, polishing it with very high-grit sandpaper, repeating the process for each layer, then topping it with three coats of clear varnish. "It’s like an auto body," says builder Jeff King. "It’s incredibly beautiful." The island provides shelving space and storage as well as a second sink, an is topped with pietra grigio marble.
In this sleek kitchen renovation in San Francisco, the kitchen backsplash is an easy-to-clean glass backsplash that mimics the glossy finish of the surrounding white cabinets. Painters accomplished the high-gloss finish on the cabinets of a kitchen in San Francisco by applying a coat of paint, polishing it with very high-grit sandpaper, repeating the process for each layer, then topping it with three coats of clear varnish. "It’s like an auto body," says builder Jeff King. "It’s incredibly beautiful." The island provides shelving space and storage as well as a second sink, an is topped with pietra grigio marble.
In the flat’s living room, midcentury modern art and furniture harmonize with the rich floor tiles, opulent molded ceilings. and original pine wood doors. Prints by Gordon Matta-Clark line the wall near a 1950s Danish dining table that’s paired with Eames chairs. A painting by Kuuti Lavonen hangs above a pink chair and ottoman by Ronan and Erwan Bouroullec.
In the flat’s living room, midcentury modern art and furniture harmonize with the rich floor tiles, opulent molded ceilings. and original pine wood doors. Prints by Gordon Matta-Clark line the wall near a 1950s Danish dining table that’s paired with Eames chairs. A painting by Kuuti Lavonen hangs above a pink chair and ottoman by Ronan and Erwan Bouroullec.
The challenge of renovating an iconic midcentury house is surely a daunting one for any architect, but apply this formula to a Richard Neutra house, and the responsibility rises exponentially. This was the situation for Los Angeles–based architect Peter Grueneisen, founder and principal of Los Angeles–based Nonzero Architecture, who inherited the task of taking on significant updates to an already-altered Neutra—the 1949 Freedman House in Pacific Palisades, California.
The challenge of renovating an iconic midcentury house is surely a daunting one for any architect, but apply this formula to a Richard Neutra house, and the responsibility rises exponentially. This was the situation for Los Angeles–based architect Peter Grueneisen, founder and principal of Los Angeles–based Nonzero Architecture, who inherited the task of taking on significant updates to an already-altered Neutra—the 1949 Freedman House in Pacific Palisades, California.
Saved from demolition, stripped of awkward alterations, and faithfully restored, these rehabbed homes prove how timeless midcentury design can be.
Saved from demolition, stripped of awkward alterations, and faithfully restored, these rehabbed homes prove how timeless midcentury design can be.
The original home was preserved and renovated. In the front bedroom, a small window was replaced with a large painted-steel window seat, a favorite of the residents' grandchildren.
The original home was preserved and renovated. In the front bedroom, a small window was replaced with a large painted-steel window seat, a favorite of the residents' grandchildren.
At the opposite end of the studio, Framework Architecture created a partially enclosed sleeping nook that is spacious enough to fit a full-size bed.
At the opposite end of the studio, Framework Architecture created a partially enclosed sleeping nook that is spacious enough to fit a full-size bed.
The large patio leads to a newly landscaped back garden. An expansive glass wall promotes seamless indoor-outdoor living. Inexpensive brick pavers were chosen for the rear patio; they offer textural contrast with the steel of the door, brick of the rear facade, and pale gray wood of the interior floors.
The large patio leads to a newly landscaped back garden. An expansive glass wall promotes seamless indoor-outdoor living. Inexpensive brick pavers were chosen for the rear patio; they offer textural contrast with the steel of the door, brick of the rear facade, and pale gray wood of the interior floors.
“A critical aspect of the project was the incorporation of natural light and ventilation within a broad footprint,” Simpson says. Conventionally private areas, like bedrooms and bathrooms, are therefore reinterpreted with more openness in mind. For instance, this bathroom’s skylights mirror those found throughout the rest of the property. The bathtub, basins, and showerhead were all purchased at the Australian retailer Reece.
“A critical aspect of the project was the incorporation of natural light and ventilation within a broad footprint,” Simpson says. Conventionally private areas, like bedrooms and bathrooms, are therefore reinterpreted with more openness in mind. For instance, this bathroom’s skylights mirror those found throughout the rest of the property. The bathtub, basins, and showerhead were all purchased at the Australian retailer Reece.
The renovation revealed a 30-foot-deep well beneath the bedroom, which the team half-jokingly considered turning into a fish tank. Instead, they opted for a simple bedroom with plenty of built-in storage.
The renovation revealed a 30-foot-deep well beneath the bedroom, which the team half-jokingly considered turning into a fish tank. Instead, they opted for a simple bedroom with plenty of built-in storage.
Designer Jeff Sand’s Universal Chairs combine his love for classic French café chairs with an appreciation for “the beautiful metal casings on an old Moto Guzzi.” Sand Studios also designed the dining table and pendant lamp.
Designer Jeff Sand’s Universal Chairs combine his love for classic French café chairs with an appreciation for “the beautiful metal casings on an old Moto Guzzi.” Sand Studios also designed the dining table and pendant lamp.
The architects’ two young children occupy this bright bedroom, furnished with Ikea beds. Another custom lamp illuminates the space.
The architects’ two young children occupy this bright bedroom, furnished with Ikea beds. Another custom lamp illuminates the space.
Shibata made the 10-person dining table using $130 sawhorse legs from Maruki Wood Products Company topped with a sheet of birch plywood. A hole in the sliding wall fits over the table, enabling it to be used in both the library and the meeting room.

malki.jp

A movable wall clad in wainscoting on one side slides along tracks in the dining-room ceiling, dividing the room into a meeting space and a library. The Shiro Simple Modern Pendant lights can be easily removed and reattached after moving the wall.

vanilladesign.jp
Shibata made the 10-person dining table using $130 sawhorse legs from Maruki Wood Products Company topped with a sheet of birch plywood. A hole in the sliding wall fits over the table, enabling it to be used in both the library and the meeting room. malki.jp A movable wall clad in wainscoting on one side slides along tracks in the dining-room ceiling, dividing the room into a meeting space and a library. The Shiro Simple Modern Pendant lights can be easily removed and reattached after moving the wall. vanilladesign.jp
Donut sits on a custom bed made by craftsman Pete Deeble. “Above the bed I hung a vintage Evelyn Ackerman textile discovered on eBay,” says Frank.
Donut sits on a custom bed made by craftsman Pete Deeble. “Above the bed I hung a vintage Evelyn Ackerman textile discovered on eBay,” says Frank.
Cedar slats help this Ontario lake house float soundly atop still waters. Photo by: Raimund Koch
Cedar slats help this Ontario lake house float soundly atop still waters. Photo by: Raimund Koch
The copper-colored leather pouffe is one of 48 DIY projects featured in Fehrentz’s book, Made by Yourself. The English edition will be published in 2014.
The copper-colored leather pouffe is one of 48 DIY projects featured in Fehrentz’s book, Made by Yourself. The English edition will be published in 2014.
A Carrara marble backsplash adds cool contrast and a sense of drama when set against the custom oiled-steel black cabinetry in the renovation of the kitchen in this A. Quincy Jones home in Los Angeles.
A Carrara marble backsplash adds cool contrast and a sense of drama when set against the custom oiled-steel black cabinetry in the renovation of the kitchen in this A. Quincy Jones home in Los Angeles.
By merging typical Saigon architectural and stylistic details, architect Toan Nghiem of a21 Studio created a space that brings family together. Stacking roof layers, open flowering balconies, and an alleyway that serves as a living room, dining room, and outdoor playground are all filled with colorful, rich materials. Inside Saigon House, reclaimed and second-hand furniture lend history and spirit to the home. With so many small interior rooms and divisions between spaces, the addition of a net ceiling brings openness to the back alleyway, where the family often gathers to eat dinner. Not only does the net allow for ventilation and light, but it offers a place to play for the children, who love to climb and lounge above their parents.
By merging typical Saigon architectural and stylistic details, architect Toan Nghiem of a21 Studio created a space that brings family together. Stacking roof layers, open flowering balconies, and an alleyway that serves as a living room, dining room, and outdoor playground are all filled with colorful, rich materials. Inside Saigon House, reclaimed and second-hand furniture lend history and spirit to the home. With so many small interior rooms and divisions between spaces, the addition of a net ceiling brings openness to the back alleyway, where the family often gathers to eat dinner. Not only does the net allow for ventilation and light, but it offers a place to play for the children, who love to climb and lounge above their parents.
"It only cost about $48,000 to build, which was incredibly cheap," says Turner of the Stealth Barn. "We got the Timber Frame Company to supply the shell, then we clad it and fitted out the interior and windows ourselves. The idea was to take the archetypal black tar-painted agricultural building and make an almost childlike icon of that."
"It only cost about $48,000 to build, which was incredibly cheap," says Turner of the Stealth Barn. "We got the Timber Frame Company to supply the shell, then we clad it and fitted out the interior and windows ourselves. The idea was to take the archetypal black tar-painted agricultural building and make an almost childlike icon of that."
A polished concrete floor was selected for its durability. Using a design move inspired by Japanese architecture, Bruzkus introduced a change in height to help separate the sleeping area from the living area.
A polished concrete floor was selected for its durability. Using a design move inspired by Japanese architecture, Bruzkus introduced a change in height to help separate the sleeping area from the living area.
The budget was nearly as tight as the space in this cheerful renovation of a 516-square-foot flat in Bratislava. The centerpiece of Lukáš Kordík’s new kitchen is the cabinetry surrounding the sink, a feat he managed by altering the facing and pulls of an off-the-rack Ikea system. The laminate offers a good punch of blue, and in modernist fashion, Kordík forwent door handles in favor of cutouts. “I wanted the kitchen to be one simple block of color without any additional design,” he says.
The budget was nearly as tight as the space in this cheerful renovation of a 516-square-foot flat in Bratislava. The centerpiece of Lukáš Kordík’s new kitchen is the cabinetry surrounding the sink, a feat he managed by altering the facing and pulls of an off-the-rack Ikea system. The laminate offers a good punch of blue, and in modernist fashion, Kordík forwent door handles in favor of cutouts. “I wanted the kitchen to be one simple block of color without any additional design,” he says.
For a cost-conscious 2,000-square-foot renovation located 30 minutes outside of Austin, Texas, architect Nick Deaver took a look around for inspiration. He spied galvanized metal cladding on the region’s sheds and co-opted the inexpensive, resilient material for his own design.
For a cost-conscious 2,000-square-foot renovation located 30 minutes outside of Austin, Texas, architect Nick Deaver took a look around for inspiration. He spied galvanized metal cladding on the region’s sheds and co-opted the inexpensive, resilient material for his own design.
One of the greatest design challenges, according to Franz and Paré-Mayer, was reimagining the dark, unfinished garage space in a way that would “establish [it] as primary, instead of an afterthought to the original floor above.” This was achieved by layering open, linked spaces on the ground floor and sticking to a few carefully selected materials for cohesion and fluidity. There are hardly any hallways in the home; every space serves a function. Polished concrete floors continue throughout the new living level, and a bent metal dining chair with a reclaimed Douglas fir backrest made by Scholz sits in front of an open white oak staircase.
One of the greatest design challenges, according to Franz and Paré-Mayer, was reimagining the dark, unfinished garage space in a way that would “establish [it] as primary, instead of an afterthought to the original floor above.” This was achieved by layering open, linked spaces on the ground floor and sticking to a few carefully selected materials for cohesion and fluidity. There are hardly any hallways in the home; every space serves a function. Polished concrete floors continue throughout the new living level, and a bent metal dining chair with a reclaimed Douglas fir backrest made by Scholz sits in front of an open white oak staircase.
The second-floor office is housed inside a rounded rectangle of concrete that the architect inserted on top of the old farmhouse.
The second-floor office is housed inside a rounded rectangle of concrete that the architect inserted on top of the old farmhouse.
A family of cost-conscious Hamburgers converted a kitschy turn-of-the-century villa into a high-design home with a strict budget in place. To unite the quaint masonry of the original villa with the squat, ugly add-on built flush against it, the architects decided to paint the old-fashioned facade graphite gray and then covered the box next door in plain, light-colored larch. Photo by Mark Seelen.
A family of cost-conscious Hamburgers converted a kitschy turn-of-the-century villa into a high-design home with a strict budget in place. To unite the quaint masonry of the original villa with the squat, ugly add-on built flush against it, the architects decided to paint the old-fashioned facade graphite gray and then covered the box next door in plain, light-colored larch. Photo by Mark Seelen.

26.4k more photos