96 Living Room Recessed Lighting Table Design Photos And Ideas

The lower level also features has a board-formed concrete fireplace.
The stylish Presidential suite features a sofa and chairs from Lignet Roset.
When the husband-and-wife team behind Austin-based Co(X)ist Studio set out to remodel their 1962 ranch-style house, they wanted to update it to suit their modern lifestyles—as well as demonstrate the design sensibilities of their young firm. The original home was dim, compartmentalized, and disconnected from the outdoors. Architects Frank and Megan Lin opened up the floor plan, created an addition, and built an expansive back porch, using several reclaimed materials in the process.
Dawnsknoll optimizes the capture of natural light and cross ventilation, keeping down electrical costs. Interior/exterior courtyards, as well as the master and living room sliders, help circulate breezes. Sustainable heating is also introduced through radiant floor heating and domestic water heating throughout the house.
Full-height glazed doors flood the interior with natural light and open up to an outdoor brick terrace.
An entrance lounge and concealed laundry are located on the entrance level, where there is also a small lounge area with books.
"The wood adds warmth and consistency to the space, balancing the tough exterior," explains architect Harley Graham.
The great room features an open floor plan, as well as a vaulted tongue-and-groove ceiling.
A powder room is sandwiched between the dining room and den.
Fleetwood sliding pocket-doors erase the boundaries between indoor/outdoor living in the great room.
Verano-brushed 12x24 limestone flooring lines the great room. Ample glazing lets in plenty of natural light.
A non-load bearing window wall—a characteristic feature of Usonian houses—dominates the living room.
The blue cabinets of the kitchen run through into the living area with a softer natural oak top tying the room together. A modular sofa can be moved in different configurations.
The front of the wall that separates the kitchen from this playroom is a chalkboard where the couple’s son can play and draw.
Massive glazing in the communal area frame views of a desert knoll to the north.
A soaring ceiling delivers a sense of drama to the open-plan great room.
Floor-to-ceiling Lift/Slide doors by Weiland and clerestory glazing usher the outdoors in to the open-plan living and dining areas.
Pocket-sliding glass doors offer seamless connection to the outdoors.
Thanks to the expansive walls of glass, the living space absorbs a strong sense of the surrounding nature.
The bright and airy living room, dining area, and kitchen extend straight out to the wraparound terrace.
Extensive glazing provides ample natural light and panoramic views of the surrounding scenery.
Angled balconies at the first and second levels are accessed by floor-to-ceiling sliding doors, enhancing the indoor/outdoor living experience and allowing natural ventilation.
Faced with a giant wall of glass, the new concrete extension houses an open-plan living area, dining room and kitchen.
The open-plan layout is a fitting setting to embrace a minimalist, Scandinavian-inspired aesthetic.
A white beamed ceiling adds structure to the open and airy living space bookended by immersive views of nature.
Modern Danish design has informed the minimalist interior, which is dressed in cozy fabrics and a muted natural palette.
The open-plan interior has been sheathed in light-colored wood to create a sense of enclosure, as well as an escape from the modern world. The low-lying exterior decks have been designed to not require railings, ensuring the sightline to the surrounding wilderness goes unimpeded.
The space also allows for traditionally "outdoor" items, like a child's bicycle, to be stored or even used inside.
Sideboard by Sebastian Cox for The New Craftsmen.
Glass vases by Michael Ruh, and ceramic vases by Daniel Reynolds, both for The New Craftsmen.
The cabinetry in the kitchen flows into the living area. Here, the dining table can be linked and extended to accommodate up to 12 guests.
The view out to the garden.
Potrero Residence Living
The two pavilions are fitted with large sliding glass doors, which open to two wooden decks. Here, views are oriented toward the peaceful natural landscape and sea beyond.
Wraparound windows and sliding glass doors lead to the mahogany deck, giving the home a strong sense of indoor/outdoor living.
The open-plan living room and dining area feature a cementitious floor covering, ERCO recessed LEDs, and EDL cabinetry laminates.
The floor in which the living and dining rooms are located on is made of reclaimed wood. The space takes on a midcentury vibe and has been furnished with pieces from Brazilian designers from the 1950s and 60s, such as Jorge Zalszupin and Sergio Rodrigues.
A cozy family room has been created off the kitchen, and includes a custom built-in breakfast nook and sofa.
Across from the sofa, a concrete fireplace surround is topped with a custom walnut wall treatment.
One of the architects' main focuses during the remodel was opening up the interior space.
The use of wood softens the industrial feel of the concrete.
The minimalist material palette is picked up on the interiors as well, where a black concrete fireplace plays off the polished aggregate concrete floors.
To create a clean and minimalist aesthetic, only treated pine plywood and concrete was used in the interiors.
From the dining table to the bed frames, custom plywood furniture is installed throughout the home and combined with a few nature-inspired touches, like the green Kvadrat wool felt in the upholstered built-ins.
When redesigning “Madmen” actor Vincent Kartheiser’s Hollywood cabin, architect Funn Roberts installed custom shoji-style screens of to conceal the closet and provide privacy for the adjacent shower and soaking tub.
With bright, spacious, interiors, the home is a testament to the visionary creativity of one of America’s most renowned modernist architects.
The front great room is intentionally public; the furniture-like wall (inspired by Mies’ Farnsworth house) creates privacy for all other rooms—even with no window coverings. No rooms have interior walls that connect with the outer perimeter of the house, echoing a design element of our 1958 E. Stewart Williams house in Palm Springs, CA.
The house is sited on wooded plateau overlooking a wetland and lake beyond.
Bertram retained Neutra’s open floor plan and minimalist aesthetic—soft white tones contrast with the dark slate geometric flooring.
The bright and airy open-plan living area in Casa Bri Bri.
Inspirational spaces

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.