208 Living Room Recessed Lighting Sectional Design Photos And Ideas

The project team excavated a portion of the backyard to create a sunken patio that seamlessly meets the grade of the interior living spaces. The interior flooring is large-scale honed basalt tile (24" x 48" in size), which becomes 24" x 48" flamed basalt tile at the exterior patio.
Windsor Residence by Dick Clark + Associates
The living room holds a Freemood sofa by Desiree Divani, a solid wood coffee table by Sonja, and a Fork floor lamp by Diesel Living with Foscarini.
“I love the subtle design of the two fireplaces and I think my favorite part is the way light and shadow play off each other throughout the house,” says listing agent Chris Menrad.
The fireplace wall is an acid washed and stained steel wrap.
An expansive glass door trimmed in vertical grain fir opens the interior to the refreshed deck. The designers made sure to keep the frame around the doors thin, in order to capture views and convey the minimal detailing of the original midcentury home. “All those details that go into keeping that eastern window wall as open and permeable as possible kept the essence of the original house, increased the indoor/outdoor connection, and retained that character that we and the owners had responded to in the house,” says Griesmeyer.
Now, the furniture grouping comfortably occupies the living room. A sectional from Gus Modern sits with a custom steel coffee table and a Paulistano armchair.
The two simple volumes are intersected by an internal courtyard that maintains visual transparency between the front and back of the home.
"Cody's masterful composition of form, light, and layout is on display throughout the home, including large walls of glass that create seamless transitions between inside spaces and outside surroundings," states the listing.
Tucked away in the rustic-luxe area of Mandeville Canyon, the 3,164-square-foot home offers ample privacy without sacrificing a convenient commute to Los Angeles.
Add/Subtract House by Matt Fajkus Architecture | Photo by Charles Davis Smith
Add/Subtract House by Matt Fajkus Architecture | Photo by Charles Davis Smith
A corner window unit in the living room offers a full view of the  swimming pool, with narrow sight lines and a slim corner post. Additional windows wrap around both sides of the room.
In the living room, a large built-in sectional with integrated storage frees up floor space and can accommodate more people than freestanding furniture, which would chop up the interior.
The exterior materials are carried inside to a slatted entryway that conceals a utility unit and closet.
Natural light is filtered through the perforated, corrugated metal patio shade, creating changing patterns on the exposed aggregate concrete floors in the morning
Images of Dean Martin, Frank Sinatra, and Sammy Davis Jr. adorn the double-height great room.
The main entrance of the house leads into the open living space, which hosts the living room, dining area, and kitchen.
The 1894 Queen Anne Victorian features an open floor plan that juxtaposes classic original features with cool modern elements—many of which are customized for the home.
The altar-end of the building was also enclosed to form the boundary for the living room, with the attached office and workshop behind the wall on the lower level.  The upper level walkway to the master suite provides a sense of definition in the expansive space, which is 28 feet high at its peak.
The former gallery was enclosed in order to create space for two guest bedrooms and a bathroom upstairs. An elevated walkway stretches over the former nave and leads to a master suite opposite, separated from the other bedrooms for privacy.
The home's main living space consists of a classic open floor plan, with beautiful exposed-beam ceilings.
Originally built in 1949 by Richard Neutra, Alexander Ban, and Josef Van Der Kar, the Millard Kaufman Residence is located in the Hollywood Hills of Los Angeles, California.
Via Media Residence by Matt Fajkus Architecture | Photo by Leonid Furmansky
Inside, the 4,043-square-foot property features reclaimed wood floors and beamed ceilings.
The Miller House and Garden features a custom-made sofa in the open-plan living area designed by Saarinen with textiles by Girard. The home was widely published and is in part credited for the popularity of conversation pits in the 1950s and 1960s.
Blue, yellow, and pink accents enliven the living area, where guests relax on the *Gus Modern sectional sofa.
The extra 14-inch ceiling height brings light and harbor views into the space, while transom windows add a bonus sky view.
The former dining room was converted into a sitting nook just off the living room, which the family now affectionately refers to as the "parlor.
Subtle curves introduced throughout the design, such as in the built-in casework and stone plinth, soften the geometric plan of the home.
A concrete block wall extends beyond the floor-to-ceiling glazing, creating a strong connection to the outdoors.
Even the living area opens to the outdoors.
Just off the living room, a cozy den (which served as the home's original living room before renovations) with an earthy stone-inlay fireplace provides a comfortable spot for reading.
Gold poufs in the living area are among the home's post-renovation accents.
A stone fireplace adds warmth to the large living area.
Light-colored terrazzo flooring bounces daylight throughout the interior.
The home's key features are its post-and-beam construction, deep overhangs to modulate light and shadows, open-plan interiors, and easy indoor/outdoor flow via floor-to-ceiling sliding doors.
The living room fully opens and extends to the terrace, allowing for indoor/outdoor living.
The open-plan living space is bright, white, and airy.
The home's terrazzo floors, fabricated by Architectural Concrete Innovations, are flecked with gold and brown accents.
Located across the entrance, the cozy family room includes a mini bar and overlooks the outdoor patio and backyard with the relocated pool.
Living, dining, and kitchen spaces flow into one another in the soaring great room. Here, the Sacramento firm placed new, polished concrete slabs over the original ones to alleviate unsightly cracks.
The main level living space of Industrial Farmhouse by Christopher Simmond Architect Inc. is a transparent social hub for viewing the rural landscape. The house is situated to optimize views, as well as protect occupants from the blazing summer sun and stiff winter winds.
Oak floors feature throughout the home.
The lower-level family room has a wet bar, a kitchenette, and doors leading to the backyard.
Sliding glass doors open to a private rear garden for indoor/outdoor entertaining during the warmer months.
The open-plan great room is bright and airy, with a modern feel that nods to the home's midcentury roots.
Light wood flooring warms the interior. A Baccarat chandelier hanging over the dining table adds a bit of sparkling star quality.
In addition to a wet bar and laundry room, the downstairs has a large, open space—once known as the children's living room—with a wood-burning fireplace and direct access to the grounds and pool.
A second living room features expansive views of the beautiful surroundings.
“We did not want a lot of bold colors in the art to distract,” says Hill. The artwork was purposefully chosen to blend in with the furniture, rather than stand out.
Large windows with automatic shades incorporate smart home technology, balancing daylight with comfort.
An open-plan living/dining/kitchen area takes full advantage of the ample light from multiple floor-to-ceiling windows.
The home's large windows offer expansive views of downtown Los Angeles.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.